Šport > Moto športi
452 ogledov

Zato so odvzeli najhitrejši krog Verstappnu

verstappen Epa
Komisarji so na dirki za VN Portugalske razveljavili najhitrejši krog Maxa Verstappna (Red Bull).

Max Verstappen (Red Bull) je poskušal poraz proti Lewisu Hamiltonu (Mercedes) na VN Portugalske omiliti s točko za najhitrejši krog na dirki, a se mu strategija ni posrečila.

Nizozemski dirkač, eden izmed favoritov za naslov prvaka v letošnji sezoni, je v predzadnjem krogu zapeljal v bokse in nadel svež komplet pnevmatik, nato pa postavil najhitrejši čas na dirki, a so ga komisarji kasneje razveljavili in dodatno točko podelili Valtteriju Bottasu (Mercedes).

Lewis Hamilton, Max Verstappen VN Portugalske Šport Na prvih mestih spet Britanec in Nizozemec

Kot so v uradnem poročilu zapisali predstavniki Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia), je Verstappen v 14. ovinku kršil omejitev proge, zaradi česar je pridobil nedovoljeno prednost.

"To je pa čudno, saj Fia sploh ni preverjala omejitev steze v 14. ovinku," je bil prvi odziv 23-letnega dirkača Red Bulla. "Škoda. Te omejitve proge so ena velika neumnost, mar bi na območje spet nasuli pesek. Zdaj je, kar je. Videl sem priložnost in jo pograbil," je povedal ob kasnejšem druženju z novinarji.

 | Avtor: Epa Epa

Zakaj je bil Verstappnov krog neregularen, je pojasnil direktor dirke Michael Masi. "Glede na poročilo petkovega dogajanja se je 14. ovinek uporabljal precej več kot lani. V sezoni 2020 to ni bila težava, letos pa je postala. Posledično sem dirkačem dovolil, da rdeče-beli robnik uporabljajo na enak način kot v petem ovinku. Opozorili smo jih, da bomo v primeru prehitevanja ali najhitrejšega časa v mini sektorju njihovo vožnjo vzeli pod drobnogled. Izkazalo se je, da je Max zapeljal s steze, obenem pa je postavil najhitrejši čas mini sektorja, kar mu je prineslo najhitrejši krog na dirki."

Šef Red Bulla Christian Horner je predstavnikom Fie očital nedoslednost pri uveljavljanju pravil. 

* SP skupno (3):
- dirkači:
 1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)     69
 2. Max Verstappen (Niz/Red Bull)     61
 3. Lando Norris (VBr/McLaren)        37
 4. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)    32
 5. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)     28
 6. Sergio Perez (Meh/Red Bull)       22
 7. Daniel Ricciardo (Avs/McLaren)    16
 8. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)        14
 9. Esteban Ocon (Fra/Alpine)          8
10. Pierre Gasly (Fra/AlphaTauri)      7
...
- konstruktorji:
1. Mercedes     101
2. Red Bull      83
3. McLaren       53
4. Ferrari       42
5. Alpine        13
6. AlphaTauri     9
7. Aston Martin   5
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice