Šport
10 ogledov

Murray gladko v polfinale

wimbledon 2011 četrtfinale
1/28
EPA
Novak Djoković se bo v polfinalu pomeril z Jo-Wilfriedom Tsongajem. Srb je v štirih nizih strl odpor Bernarda Tomića, Francoz pa je šokiral Rogerja Federerja. Kot edini se je brez izgubljenega niza med štiri najboljše prebil Andy Murray, ki ga čaka Rafaela Nadal.

Tričetrt stoletja je, odkar je Fred Perry kot zadnji Britanec osvojil Wimbledon. Andy Murray letos ohranja upa britanske javnosti. Kot edini se je brez izgubljenega niza uvrstil v polfinale wimbledonskega grand slama, ki letos praznuje 125. obletnico. S 6:3, 6:4 in 6:4 je premagal Španca Feliciana Lopeza in se tretje leto zapored uvrstil med štiri najboljše. Polfinale je potrdil s tremi asi v zadnji igri in izkoristil že prvo zaključno žogico. A zdaj četrtega nosilca čaka skorajda misija nemogoče: prvopostavljeni Španec Rafael Nadal. Slednji je s 6:3, 6:3, 5:7 in 6:4 izločil Američana Mardyja Fisha. Strah zaradi lažje poškodbe stopala je bila torej odveč. Rafa je tako na dobri poti do svojega tretjega naslova v All England Clubu in skupno že 11. teniške krone.

"Res igram dobro in upam, da bo tako tudi naprej. Poškodbe, te so sestavni del tenisa in na grand slamih precej pogoste, niso ovira zame, v dvoboju temu nisem posvečal večje pozornosti. Trenutno sem v dobri formi in upam, da tako tudi ostane," je po zmagi dejal Murray, ki je prejšnja dva polfinala Wimbledona izgubil: "Lani in predlani sem bil premagan, letos pa želim korak naprej." Nadal je razložil, da poškodba ni preresna. "Danes je bilo že bolje. Rehabilitacija mi je pomagala in bolečin nisem čutil. V prejšnjem dvoboju nisem vedel, kako huda je poškodba in s kakšno močjo lahko igram. Zdaj vem in v polfinalu se."

Djokovič preživel Tomića

Drugi nosilec Srb Novak Djoković je ustavil sanjski pohod avstralskega najstnika s hrvaško-bosanskimi koreninami Bernarda Tomića. V četrtfinalu Wimbledona ga je premagal s 6:2, 3:6, 6:3 in 7:5. Nole, ki igra za svoj prvi grand slam v All England Clubu in prvo mesto na lestvici ATP, je dominiral v prvem nizu, nakar je 18-letni kvalifikant le zaigral tako kot v predhodnih kolih in pošteno namučil favoriziranega partnerja s treningov. Izjemen udarec ob izidu 5:5 v četrtem nizu je Djokoviću omogočil brejk za vodstvo s 6:5 in nato je na svoj servis po dveh urah in 41 minutah le še zaključil dvoboj v svojo korist. "Navdušen sem, da sem napredoval, saj je bil to zelo izenačen dvoboj," je izpostavil Nole.

"Začel sem zelo dobro, nato pa sem drugi niz zelo slabo serviral in lahko se je vrnil v dvoboj. Od takrat naprej je bil on celo boljši, a kljub težavam s servisom sem zdržal." Tomić, ki je najmljaši četrtfinalist Wimbledona po Borisu Beckerju leta 1986, si je zaslužil Djokovićeve pohvale. "Je zelo nepredvidljiv igralec. Prvič je igral četrtfinale in zato ni imel česa izgubiti. Udaril je veliko winnerjev in težko je bilo ugotoviti, kam bodo leteli. Ni delal neizsiljenih napak, zato mi je otežil nalogo. Skušal sem spremeniti tempo igre, a se ni dal. Bila je kot igra mačke z mišjo."

Tsonga šokiral Federerja

Djokovića v polfinalu čaka Francoz Jo-Wilfried Tsonga, ki je v petih nizih 3:6, 6:7, 6:4, 6:4 in 6:4 šokiral tretjega nosilca in šestkratnega zmagovalca Wimbledona, Švicarja Rogerja Federerja. Slednji je sploh prvič v karieri izgubil dvoboj, potem ko je dobil uvodna dva niza, za Tsongaja pa je uvrstitev v polfinale največji uspeh v Wimbledonu. Uvodna dva niza je bil Federer dominanten, nakar je tako v tretjem kot v četrtem Tsonga dobil brejk za 2:1 in z neverjetnimi voleji obakrat prednost zadržal za 6:4. Francoz je mišice napel tudi v petem nizu, takoj naredil brejk in Švicarju ni več dovolil vrnitve v igro.

"Tole je naravnost čudovito. Igral sem neverjeten tenis, vse je šlo v polje," je bil navdušen Tsonga. "To je noro, on je le največji šampion v mojem športu, toliko je dosegel. Je najboljši igralec na svetu in zato sem tako zelo vesel, da sem ga premagal in to na travi, ki je njegova najboljša površina." Drugačne volje je bil Federer. "Razen rezultata mi je šlo marsikaj dobro. Mislim, da sem igral dobro. Pravzaprav sem zadovoljen s svojo igro, zato se je še toliko težje posloviti od turnirja, a žal se tudi to dogaja," je razlagal Švicar. "Mislim, da je Jo igral odlično od začetka do konca."

Wimbledon, grand slam, ATP, četrtfinale:

Roger Federer (Švi/3) : Jo-Wilfried Tsonga (Fra/12)  6:3, 7:6 (3), 4:6, 4:6, 4:6
Andy Murray (VB/4) : Feliciano Lopez (Špa) 6:3, 6:4, 6:4
Novak Djoković (Srb/2) : Bernard Tomić (Avs)  6:2, 3:6, 6:3, 7:5
Rafael Nadal (Špa/1) : Mardy Fish (ZDA/10) 6:3, 6:3, 5:7, 6:4
Komentarjev 1