Šport
18 ogledov

Murray prekinil 76-letno britansko sušo

us open finale novak đoković andy murray
1/5
Reuters
Andy Murray je postal prvi britanski tenisač po letu 1936, ki je osvojil grand slam. Z zmago v finalu US Opna se je Škot znebil težkega bremena, ki ga je na svojih plečih nosil vse od preboja med najboljše tenisače na svetu.

us open finale novak đoković andy murray | Avtor: Reuters Reuters
Škotski tenisač Andy Murray je v finalu US Opna v maratonskem dvoboju premagal Novaka Đokovića. Tretji igralec sveta, ki je pred tem izgubil že štiri grand slam finale, je povedel z 2:0 v nizih, nato pa je Srb odgovoril in izsilil peti, odločilni niz. Murray se ni pustil zmesti in v zadnjem nizu potrdil dobro formo, ki jo je kazal že v Wimbledonu in na olimpijskem turnirju, ter osvojil prvi grand slam v karieri. ''Pogoji so bili zelo težki. Po tretjem in četrtem nizu je bilo zame psihično zelo naporno. Novak je izredno močan. Na vsakem obračunu se bori povsem do konca in ne vem, kako mi je sploh uspelo,'' je med podelitvijo povedal Murray.

Z zmago v New Yorku se je Škot pridružil Juanu Martinu Del Potru, ki je v Flusihing Meadowsu slavil leta 2009, in bil do včerajšnjega dne edini, ki je v dobi Federerja, Nadala in Đokovića uspel osvojiti enega izmed turnirjev velike četverice. Murray si je že z uvrstitvijo v finale zagotovil tretje mesto na lestvici ATP, kjer je zamenjal poškodovanega Španca.

Đoković vesel za Murraya

Čeprav si je Đoković želel osvojiti šesti grand slam v karieri, je športno čestital zmagovalcu in ga pozdravil med druščino dobitnikov enega najbolj prestižnih turnirjev. ''Danes sem igral proti odličnemu nasprotniku. Grand slam si je zaslužil osvojiti bolj kot kdorkoli, saj je že nekaj let v teniškem vrhu. Večkrat je bil blizu; izgubil je štiri finala. Rad bi mu čestital. Vesel sem zanj,'' je povedal Đoković, ki ima za seboj prav tako odlično sezono. Na OP Avstralije je v finalu premagal Rafaela Nadala, za nameček pa je osvojil še mastersa v Miamiju in Torontu. Prav tako je zaigral v finalu Roland Garrosa in polfinalu Wimbledona. Nekoliko se mu je zataknilo samo na olimpijskih igrah v Londonu, kjer je v boju za bronasto odličje klonil proti Juanu Martinu Del Potru.

Srb se je v finalu proti Murrayu znašel v velikem zaostanku, a kljub temu izsilil peti niz. Če bi mu uspel veliki preobrat, bi postal prvi igralec po letu 1949, ki mu je na US Opnu uspelo spreobrniti takšen zaostanek. ''Razočaran sem, a obenem vem, da sem dal vse od sebe,'' je povedal Nole.

Murray po stopinjah Ivana Lendla

Andy Murray je konec leta 2011 za svojega trenerja imenoval Ivana Lendla. Čeh, ki je leta 1992 postal državljan ZDA, je nekdanja številka ena svetovnega tenisa in zmagovalec osmih turnirjev za grand slam. Pod njegovim vodstvom je Škot osvojil zlato olimpijsko odličje in prvi grand slam v karieri. Tenisača pa povezuje zanimiv statističen podatek. Oba sta namreč igubila prva štiri finala za grand slam, v peto pa jima je vendarle uspelo.

us open finale kevin spacey sean connery | Avtor: Reuters Reuters
Ob veliki zmagi so Murrayu čestitali tudi mnogi svetovni zvezdniki in prijatelji iz sveta tenisa. ''Kakšna zgodovinska noč. Nocoj je Andy izpolnil svoje sanje. Dosegel je rezultat, ki je primeren njegovemu talentu,'' je zapisal Škotov brat Jamie Murray. ''Kaj imava skupnega jaz in Andy? Na isti dan sva osvojila US Open, z nekaj let razlike. Natančneje 23,'' je dodal Boris Becker. Oglasil se je tudi legendarni Andre Agassi: ''Zasluženo. Čestitke zmagovalcu US Opna Andyju Murrayu.'' Svoje čestitke so Škotu izrekli še Alex Corretja, Josh Groban, Rory Mcllroy, Russel Crowe in Jimmy Carr, medtem ko sta ga Sean Connery in Kevin Spacey bodrila s tribun.

Cilj je številka ena

Murray nikoli ni imel priložnosti spoznati legendarnega Freda Perryja. ''Prepričan sem, da se smehlja nekje zgoraj, ker je grand slam končno osvojil Britanec,'' je povedal Škot. Po večletnem pritisku javnosti se je Murray končno rešil večnega vprašanja, kdaj bo osvojil prvi grand slam. ''Zelo sem bil čustven. Malo sem zajokal. Nekako nisem mogel verjeti, saj sem bil že večkrat v tem položaju in izgubil. Občutim veliko olajšanje,'' je povedal 25-letnik, ki si je že zastavil nov cilj. ''Naslednji korak je številka ena. Za to bo potrebno igrati konstanto skozi celotno sezono. Zagotovo bom poskusil. Zelo rad bi postal številka ena,'' je zaključil Murray.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.