Šport
36 ogledov

Zgodovinska točka za San Marino, zmaga Švice

Švica Litva Schar  EPA
Nogometaši San Marina so po letu 2001 osvojili svojo prvo točko v kakšni od kvalifikacijskih tekem za remi proti Estoniji (0:0). Švica je v drugem polčasu zlomila odpor Litve (4:0). V derbiju četrtega kola skupine E je Anglija doma ugnala Slovenijo (3:1).

Po zadnjem sodnikovem žvižgu na tekmi med San Marinom in Estonijo so si domači nogometaši planili v objem in prešerno slavili prvo točko v skupini E po izidu 0:0. Tudi v slovenskem taboru bodo verjetno kar zadovoljni s podvigom Sanmarinčanov, ki so za Slovenijo nevarnejšim Estoncem odščipnili dve pričakovani točki.

Točka po 13-letnem čakanju

To je bila sicer prva točka San Marina v kvalifikacijah za katero od evropskih prvenstev. Pred 13 leti so na enak način sicer že presenetili Latvijo, vendar je takrat šlo za kvalifikacijsko tekmo svetovnega prvenstva na Japonskem in v Južni Koreji. Tako brez osvojenih točk v bojih za uvrstitev na Euro ostajata le še Andora in Gibraltar.

Estonci so na tekmi sicer vseskozi pritiskali na vrata gostiteljev, a se je z nekaj obrambami izkazal Aldo Simoncini, ki je zelo solidno opravljal svoj posel tudi na prejšnjih dvobojih v skupini E. Ob koncu tekme, ko so Estonci iskali gol in zmago, so imeli domači sicer tudi nekaj obetavnih protinapadov, a kaj resnejšega jim ni uspelo izvesti.

To je bil šele četrti obračun, ko San Marino ni prejel zadetka, le petkrat pa se je ta reprezentanca na 124 tekmah izognila porazu. Na 61. tekmi v kvalifikacijah za EP so prišli do svoje prve točke. Sanmarinčani bodo sicer naslednji nasprotnik Slovenije. Četa Srečka Katanca jih bo gostila 27. marca.

Shaquiri zlomil odpor Litve

Švicarji so na domačem igrišču dolgo lomili odpor Litovcev. Po prvem polčasu, ki je minil v znamenju terenske premoči gostiteljev, je bil izid še vedno 0:0. Pritisk čete Vladimirja Petkovića se je v drugem delu stopnjeval, za trud pa so bili domači nagrajeni v 66. minuti. Litovski vratar Giedrius Arlauskis je namreč nespretno posredoval po kotu Xherdana Shaquirija in žogo poslal v lastno mrežo.

Dve minuti kasneje Litovci spet niso uspeli dobro razčistiti po kotu, iz bližine pa je prednost podvojil Fabian Schär. V 80. minuti je Shaquiri z glavo po podaji Stephana Lichtsteinerja povišal na 3:0, v 90. minuti pa je v Tetovem rojeni nogometaš s peto postavil končni izid (4:0).

Kvalifikacije za Euro 2016, 4. kolo (skupina E):

San Marino : Estonija 0:0 (0:0)

Anglija : Slovenija 3:1 (0:0)
Rooney 59./11m, Welbeck 66., 72; Henderson 57./ag

Švica : Litva 4:0 (0:0)
Arlauskis 66./11m, Schär 68., Shaquiri 80., 90.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.