Šport
28 ogledov

Po vodstvu v 57. minuti zanesljiv poraz na Wembleyu

Birsa Brečko Wembley
1/20
Twitter NZS_si
Slovenska reprezentanca je na najbolj znanem stadionu na svetu, pred več kot 82 tisoč gledalci, izgubila proti Angliji (3:1), potem ko je vodila sredi drugega polčasa. San Marino je senzacionalno odščipnil točko Estoniji (0:0). Švica je doma suvereno premagala Litvo (4:0).

Anglija velja za zibelko nogometa, Wembley pa za njen nogometni hram. Uspeh na slovitem objektu najde mesto v analih vsake reprezentance, a Slovenija bo morala na takšen mejnik še malce počakati. Fantje s Triglavom na prsih so se tokrat tretjič merili z Anglijo in tretjič klonili (3:1). Prvič so izgubili na prijateljski tekmi prav na Wembleyu leta 2009 (2:1), drugič pa leto kasneje na mundialu v Južni Afriki (1:0).

Pri Slovencih je bil za srečanje nared ideolog igre Kevin Kampl, Angleži pa so imeli pred tekmo nekaj več težav. Poškodovanemu napadalcu Danielu Sturridgu so se pridružili vezist Michael Carrick, bočni nogometaš Leighton Baines in krilni nogometaš Andros Townsend.

Angleški kapetan Wayne Rooney je proti Sloveniji stotič v svoji karieri oblekel dres z državnim grbom. Svojega slavljenca ima tudi Slovenija, saj je bil nastop na Wembleyu za kapetana Boštjana Cesarja že rekordni 81. v izbrani vrsti. 

Slovenija hitro zapretila

Za tekmo na Wembleyu, kjer se je zbralo približno 1500 slovenskih navijačev, se je Srečko Katanec odločil za enako zadnjo vrsto kot na zadnjih dveh tekmah, vlogo zadnjih dveh vezistov sta od začetka opravljala Jasmin Kurtić in Aleš Mertelj. Najbližje Milivoju Novakoviću sta ob Kamplu začela Andraž Kirm in Valter Birsa

Pri domačinih sta v zadnji vrsti začela Nathaniel Clyne in Kieron Gibbs, pred tremi osrednjimi vezisti je operiral Raheem Sterling, najbližje golu pa sta igrala Rooney in Danny Welbeck.

Po začetnem otipavanju, ko so imeli rahlo terensko premoč Angleži, so v četrti minuti prvi zapretili Slovenci, toda Kirm po predložku Birse na drugo vratnico žoge z glavo ni uspel spraviti do Novakovića. Angleži so takoj odgovorili,  Branko Ilić pa je še pravočasno ustavil poskus Rooneya. V 16. minuti je Clyne na levi strani kazenskega prostora našel Rooneya, slednji je namestil strel Sterlingu, a je na Jamajki rojeni mladenič slabo streljal. V 20. minuti je Welbeck lepo pripravil udarec za Rooneya, domači slavljenec z razdalje sprožil čez gol Samirja Handanovića.

Nova prvič blizu v 28. minuti

Rooney Anglija Slovenija Wembley | Avtor: EPA EPA
Angleži so imeli v prvi polovici prvega polčasa terensko premoč, vendar si niso uspeli ustvariti lepše priložnosti. Visoke predložke je odbijala dobro postavljena slovenska obramba, primerno zgoščena je bila tudi obramba gostov pred kazenskim prostorom. Do naslednje slovenske priložnosti je prišlo v 28. minuti, ko je Kirm podal iz kota, Novaković pa je bil najvišji na prvi vratnici, a ni zadel okvirja vrat Joea Harta. Sledil je hiter odgovor domačih, Welbeck pa je iz težavnega položaja z glavo streljal mimo gola.

V 32. minuti je Kurtić poslal neugodno povratno podajo Handanoviću, slovenski vratar je reagiral dovolj prisebno in žogo izbil v kot. V 37. minuti smo videli še eno polpriložnost za Gordie Albion, po napaki gostov je Rooney podal do Welbecka, napadalec Arsenala pa je z 20 metrov grdo zgrešil. Prvi polčas se je, potem ko Slovenci po krajšem pritisku v zaključku niso našli udarne zadnje podaje, končal brez zadetkov.

Dva gola v dveh minutah

Na začetku drugega polčasa je slovenska obramba reagirala slabo po kotu Adama Lallane, sam je ostal Rooney, a je z glavo slabo zadel žogo in ni ogrozil Handanovića. Sterling se je iz sredine pomaknil na desno stran in Angleži so takoj izgledali bolj nevarno, Slovenci pa so še naprej vztrajali pri organizirani obrambi. V 51. je do žoge ob robu kazenskega prostora prišel Rooney, Cesar pa ga je ustavil s pravočasnim startom. Zatem smo videli prvi rumeni karton na srečanju, ko je Gibbs podrl Birso.

Kljub pritisku domačih je Handanović do svoje prve obrambe prišel šele v 55. minuti, ko je po predložku Rooneya z glavo točno v ljubljanskega vratarja meril Phil Jagielka. Dve minuti kasneje pa je Slovenija presenetljivo povedla. Prosti strel ob levi stranski črti je odlično izvedel Kirm, Jordan Henderson pa je žogo z glavo preusmeril prek Harta v lastno mrežo. Toda že v naslednjem napadu je Rooney s prodorom premešal malce slabše postavljeno slovensko vrsto, s prekrškom ga je v kazenskem prostoru ustavil Cesar, Rooney pa je zadel z bele točke, čeprav je bil Handanović zelo blizu. 

Takoj po izenačenju je Katančeva četa spet zapretila, strel Kampla po prodoru so blokirali domači branilci. Sledila je prva menjava, Dejan Lazarević je nadomestil načetega Birso. V 67. minuti pa so Angleži povedli. Akcija je stekla po desni strani, Handanović je odbil poskus Lallane iz težkega kota, a točno proti Welbecku, ki je streljal "iz prve" in matiral Handanovića, čeprav bi lahko Andraž Struna blokiral žogo z glavo.

Welbeck dodal še drugega

Rooney je v 70. minuti znova poskusil, tokrat z glavo po predložku Lallane, žoge pa ni mogel usmeriti proti vratom. Dve minuti kasneje pa so varovanci Roya Hodgsona podvojili naskok. Gibbs je na levi oddal žogo do Welbecka, ta je izmenjal dvojno podajo s Sterlingom in prišel sam pred Handanovića ter ga matiral z nizkim strelom.

V 75. minuti je Katanec še drugič menjal, namesto Kurtića je vstopil Rajko Rotman. Tri minute zatem je Slovenija zaigrala z dvema napadalcema, ko je Zlatan Ljubijankić zamenjal Kirma. Ljubijankić je bil strelec edinega gola za Slovenijo na prijateljskem obračunu leta 2009 na Wembleyu, ki so Angleži tesno dobili. V 80. minuti je do priložnosti po akciji na desni prišel Rotman, iz ugodnega položaja je z okrog 18 metrov močno sprožil čez gol.

Welbeck Handanović Anglija Slovenija Wembley | Avtor: EPA EPA
V zaključku tekme smo videli še en neuspešen prodor Welbecka, nekaj živahnosti je v domačo vrsto vnesel tudi rezervist Alex Oxlade-Chamberlain. Slednji je v 90. minuti poskusil z zvitim strelom, a ga je ustavil Handanović. V 93. minuti je z razdalje odlično meril Mertelj, a je za malo zgrešil gol nasprotnika in ostalo je pri izidu 3:1.

Remi San Marina in Estonije

Na drugi tekmi skupine E, ki je potekala sočasno s srečanjem v Londonu, je San Marino doma senzacionalno remiziral z Estonijo (0:0) in baltski reprezentanci pokvaril možnosti za uvrstitev na Euro 2016.

Švica je v drugem polčasu napolnila mrežo Litve (4:0). Po prvem delu brez golov je za vodstvo domačih avtogol dosegel gostujoči vratar Giedrius Arlauskis, prednost je podvojil Fabian Schär, zmago pa z dvema goloma potrdil Xherdan Shaquiri.

Kvalifikacije za Euro 2016, 4. kolo (skupina E):

San Marino : Estonija 0:0 (0:0)

Švica : Litva 4:0 (0:0)
Arlauskis 66./ag, Schär 68., Shaquiri 80., 90. 

Anglija : Slovenija 3:1 (0:0)
Rooney 59./11m, Welbeck 66., 72; Henderson 57./ag

Anglija (4-3-1-2): Hart; Clyne, Cahill, Jagielka (od 89. Smalling), Gibbs; Henderson, Wilshere, Lallana (od 80. Milner); Sterling (od 85. Oxlade-Chamberlain); Rooney, Welbeck.
Na klopi: Foster, Forster; Chambers, Barkley, Downing, Walcott, Berahino, Lambert.

Slovenija (4-5-1): Handanović; Brečko, Cesar, Ilić, Struna; Kurtić (od 75. Rotman), Mertelj, Birsa (od 63. Lazarević), Kirm (od 78. Ljubijankić), Kampl; Novaković.
Na klopi: Oblak, Belec; Anđelković, Maroh, Samardžić, Milec, Filipović, Stevanović, Pečnik

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.