Šport
9 ogledov

Na gol čakal 944 dni, vmes dvakrat dobil bitko z rakom

Francesc Acerbi EPA
Med prvim in drugim zadetkom Francesca Acerbija v Serie A je minilo 944 dni. Leta 2012 je zabil gol za Chievo, konec tedna za Sassuolo, vmes pa še dvakrat premagal hudo bolezen.

Branilec je poleti 2013 izvedel, da ima raka na testisih po na rutinskem zdravniškem pregledu pred sezono Sassuola. Takoj je bil prepeljan v milansko bolnišnico in operiran. Zdravniki so operacijo označili za uspešno, že septembra pa je Acerbi zaigral na dvoboju proti Hellas Veroni. Kasneje si je tudi zagotovil mesto v prvi enajsterici. 

Padel na dopinškem testu

A sledila je nova slaba novica. Decembra je padel na dopinškem testu, saj so pri njem našli preveliko raven gliko beljakovinskega hormona (hCG). Italijanska nogometna zveza ga je suspendirala, a je imel nogometaš še večjo težavo. Tumorji namreč proizvajajo hCG, znova je zbolel za rakom.

Acerbi se je vrnil v bolnišnico, dobil pa je tudi pritožbo na suspenz. "Moral sem iti skozi kemoterapijo. Štirikrat sem moral iti skozi vse terapije. Slabost, utrujenost, nespečnost, izguba apetita... nikoli pa nisem bruhal. Morda zato, ker sem jemal napačna zdravila. Uporabljal sem na tisoče zdravil, ničesar nisem več razumel. Na koncu sem vzel odvajala namesto zdravil proti bruhanju. Vseskozi sem bil v kopalnici, a ne zaradi bruhanja," se je v avgustovskem intervjuju za Sportweek celo pošalil Acerbi.  

Francesc Acerbi | Avtor: EPA EPA
Gledal kuharske oddaje za boljši tek

Ta je v bolnišnici preživel dva meseca. Med zdravljenjem so bili tudi zelo slabi dnevi, nekega jutra je na primer ugotovil, da mu je odpadla večina las. V ogledalu nato ni več prepoznal svojega obraza. Tudi po vrnitvi domov ni imel energije za sprehod v naravi. Čas je prebijal pred televizorjem, gledal je predvsem kuharske oddaje in upal, da se mu bo ob količini hrane na TV znova zbudil tek.

"Nekoč sem bil zelo temperamenten. Znal sem ponoreti, če v trgovini nisem našel mobilnega telefona, ki sem si ga želel kupiti. Zdaj se osredotočam na pomembnejše reči," pravi Acerbi in dodaja: "Ko sem ležal v postelji, sem veliko razmišljal o pomenu življenja. Noro pa sem si želel znova zaigrati nogomet."

Proslavil s soigralci

Želja se mu je izpolnila, septembra je že zaigral na tekmi proti Sampdorii. Kasneje je nastopil tudi na dvobojih z Napolijem in Juventusom, ta konec tedna pa se je Sassuolo pomeril s Parmo in zmagal s 3:1. Enega od zadetkov je dosegel tudi Acerbi, vsi soigralci na igrišču in na klopi pa so ponoreli od veselja ob njegovem dosežku. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.