Šport
124 ogledov

Na HZS presenečeni in razočarani

Hokej Slovenija Profimedia
Slovenija po odpovedi Madžarov sama ne more organizirati svetovnega prvenstva elitne divizije.

Predsednik Hokejske zveze Slovenije (HZS) Matjaž Rakovec je v telefonskem pogovoru za STA dejal, da so ga po elektronski pošti obvestili o odstopu Madžarske od skupne kandidature s Slovenijo za organizacijo svetovnega prvenstva v hokeju. Odločitev ga je negativno presenetila in razočarala.

Madžarska je v ponedeljek odstopila od skupne kandidature s Slovenijo za SP elitne divizije prihodnje leto, kar je najprej potrdil generalni sekretar HZS Dejan Kontrec. Madžarska hokejska zveza namreč v roku ni pridobila potrebnih zagotovil vlade za podporo projektu, zato so Madžari Mednarodni hokejski zvezi (IIHF) sporočili, da umikajo kandidaturo.

"Vse skupaj sem izvedel po elektronski pošti, tako da sem bil res negativno presenečen in razočaran. To je bila res velika priložnost za obe državi, da prideta do organizacije. To se zgodi samo enkrat v življenju. Dogajanje lahko le obžalujemo," je uvodoma za STA povedal Rakovec.

Presenetilo ga je predvsem to, da HZS ni prva izvedela o nameri nesojenih soorganizatorjev SP. "Njihova predstavnica v svetu IIHF Zsuzsanna Kolbenheyer je o tem prav tako izvedela prek elektronske pošte, kar je neprofesionalno. Oni imajo svojega predstavnika v svetu, Slovenija ga nima. Mislim da bi morali najprej obvestiti njo. Čudno je predvsem to, govoril sem namreč z enim od Avstrijcev, da je prva izvedela avstrijska tiskovna agencija. Zakaj? Ne vem," je bil začuden prvi mož HZS.

Slovenija Ukrajina Vojens kvalifikacije za OI olimpijske igre Rakovec predsednik | Avtor: HZS/Drago Cvetanovič HZS/Drago Cvetanovič

Dejal je, da se bo na Finskem dobil z določenimi ljudmi, potem ko se mu na Madžarskem še nihče ni oglasil ob številnih telefonskih klicih. "Nisem še govoril z madžarsko zvezo ali z njenim predsednikom. Grem pa na Finsko, kjer se bom pozanimal o ozadju tega dogajanja. Trenutno kaj več ne morem komentirati, to bom lahko storil po prihodu s Finske," je dodal Rakovec.

Čudi ga tudi to, da so na Madžarskem oblasti v večini primerov naklonjene organizaciji velikih tekmovanj, obenem pa je bilo za SP v hokeju obljubljenih 15 milijonov evrov sredstev. Vsaj tako so dejali njemu, je še dodal v pogovoru za STA.

Dejal je, da stroški v Sloveniji seveda ne bi bili tako visoki, hitro pa je ovrgel možnost, da bi Slovenija lahko karkoli storila v smeri, da bi sama organizirala SP elite. "Ne, nikakor. Mi potrebujemo dvorano z najmanj 15.000 gledalci, ki pa je nimamo."

Rakovec je za konec dejal, da bodo javnost po kongresu IIHF, ki bo v teh dneh v Tampereju, pravočasno obvestili o morebitnih podrobnostih madžarskega odstopa od kandidature.

Hokej Slovenija | Avtor: Profimedia Profimedia

Tako Slovenija kot Madžarska sta se letos na svetovnem prvenstvu v Ljubljani prebili v elitno divizijo in ob robu ljubljanskega turnirja napovedali kandidaturo za SP elite v Ljubljani in Budimpešti.

Kongres IIHF bo o prireditelju SP 2023 odločal predvidoma v petek. Edina preostala kandidatura je tako skupna kandidatura Latvije in Finske, ki sta turnir elitne divizije gostili v zadnjih dveh letih. Latvijci lani, na Finskem pa turnir poteka prav zdaj.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.