Šport
297 ogledov

Kakšni so cilji Primoža Rogliča?

primož roglič Epa
Slovenski kolesarski junak sezone 2019 Primož Roglič se s ponosom ozira na vse uspehe, ki jih je letos dosegel, a hkrati poudarja, da si želi biti kompleten kolesar. Dokazal je, da se lahko bori za skupne zmage na največjih dirkah, tako enodnevnih kot tritedenskih, zdi pa se, da je njegov naslednji cilj priprava in boj za najvišja mesta na klasikah.

Po Svetovnem prvenstvu v Innsbrucku se je Primož Roglič popolnoma osredotočil na dirkanje na italijanskih enodnevnih klasikah. Na Giro dell'Emilia je bil sedmi, na Tre Valli Varesine 22., na zadnji veliki dirki sezone, dirki po Lombardiji, pa 17. Na njej je nase opozoril, ko je na zadnjem vzponu napadel vodilno skupino, a na koncu njenega ritma ni zdržal do cilja.

Thibaut Pinot Lombardija Šport Roglič napadal, Pinotu zmaga na zadnjem monumentu sezone

Priznal je, da mu za kaj več še manjka izkušenj. "V primerjavi z bolj uveljavljenimi kolesarji sem nov v svetovni seriji, za mano je le nekaj oddirkanih klasik. Vsako leto je za mano kakšna nova. To so potrebne izkušnje za prihodnost," meni Roglič.

V letošnji sezoni je dokazal, da lahko premaga najboljše in slavi v skupnem seštevku na enotedenskih dirkah, tudi na tritedenski Dirki po Franciji je pokazal, da najboljšim že diha za ovratnik. A kot sam že dlje časa poudarja, želi biti kompleten kolesar, tekmovalec, ki je lahko odličen tudi na enodnevnih preizkušnjah, tako kot denimo svetovni prvak iz Innsbrucka, Španec Alejandro Valverde.

"Upam, da uspem kaj prej kot Valverde," je z nasmeškom dejal Roglič in nadaljeval: "Želim biti kompleten kolesar. Vidimo, da so tisti, ki zmagujejo klasike, dobri tudi na tritedenskih dirkah. Stvar je mogoča. Želel bi si biti čim boljši na tej poti."

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Dejstvo je, da slovenskim kolesarjem v nogah manjkajo več kot 200 kilometrov dolge klasike, s tem se strinja tudi Zasavec: "Verjetno, da res. Lahko bi se strinjal. Meni so bile dobrodošle ti dve dirki pred Lombardijo. Potrebujemo te dirke. Dirk v sezoni je ogromno, povsod ne moreš biti. Moraš si zadati cilje, kje biti najboljši in narediti vse za to, da si."

Za prihodnjo sezono bi si želel odpeljati kakšno klasiko več, kot jo je do zdaj. A bo o tem razmišljal skupaj z ekipo LottoNL-Jumbo po zasluženem dopustu.

Sezono bo končal na robu deseterice lestvice Mednarodne kolesarske zveze in svetovne serije. Sam se na številke ne ozira rad, raje jih prepušča novinarjem in javnosti. "Še zdaj se ne spoznam na številke, ne spremljam jih. Moj glavni fokus je biti čim boljši na enotedenskih, tritedenskih dirkah in enodnevnih dirkah. Temu bom skušal slediti v prihodnosti."

Roglič je v letošnji sezoni zbral osem zmag. V skupnem seštevku je slavil na dirkah svetovne serije po Baskiji in Romandiji, najboljši je bil tudi na Dirki po Sloveniji, ki šteje za evropsko lestvico. Prvo mesto je vpisal v etapi na Dirki po Franciji, kjer je v skupnem seštevku zasedel četrto mesto.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.