Šport
30 ogledov

Na planiški velikanki lahko zdaj skočite tudi vi

Virtualni skoki Planica, Peter Prevc
1/10
Zavarovalnica Triglav
Ljubitelji smučarskih poletov imate priložnost, da prvič od blizu spoznate, kako je poleteti na planiški velikanki.

Pravijo, da naj bi vsak Slovenec vsaj enkrat osvojil Triglav, obiskal globine Postojnske jame in doživel polete v Planici, ki velja za zibelko smučarskih skokov. Vsaj slednje lahko zdaj iz prve roke doživite tudi s pomočjo virtualne tehnologije. 

Razvijalci 3D virtualnih smučarski skokov so se želeli kar najbolj približati izkušnji skakalca. "Osnova za to idejo je bil skok Jurija Tepeša, ki je svoj polet posnel s kamero GoPro. Posnetek ti je dal nek občutek, da si z njim na skakalnici, korak naprej pa je bilo razmišljanje, da bi ob poplavi virtualnih očal to nekako doživeli tudi drugi. Skoki so zelo normalna izbira. Ponujajo izkušnjo, ki jo drugače ne moreš doživeti, ali pa le z dolgotrajnimi treningi. Ena plus ena je hitro postalo dva," je dejal digitalni strateg pri agenciji Pristop Peter Šepetavc.

Pri Pristopu so se povezali s podjetjem za vizualne komunikacije Art Rebel 9, ki je že delalo na nekaterih podobnih rečeh, in Zavarovalnico Triglav. Slednja sodeluje kot dolgoletni pokroviteljem skokov v Planici, vso zadevo pa ljudem lažje približa.

V virtualnih poletih so se sicer že pomerili tudi slovenski skakalni asi. "Zelo sem vesel, da se je končno naredil en velik korak naprej. Zdi se mi fino, da bi to poskusilo čim več ljudi, saj gre za enega najboljših načinov, da se pobližje spogledaš s Planiško letalnico," meni Peter Prevc, dalj časa pa je na takšno izkušnjo čakal tudi Jurij Tepeš, ki je bil nad svojim virtualnim skokom navdušen, saj je ta po njegovih besedah "veliko bolj realen od vsega, kar že obstaja".

 

Tudi Francija Petka, svetovnega prvaka iz doline Val di Fiemme leta 1991, je najbolj navdušila pristnost občutkov, ki jih daje platforma: "Zelo zanimiva izkušnja, ki ti resnično da občutek hitrosti. Idealno tudi za zabavo." 

"Kar se tiče same realnosti je skakalce vse skupaj kar presenetilo. Ko se bo tehnologija še razvila, v tej stvari vidijo dober pripomoček k treningom, nekakšne suhe vaje. Morda prihodnost to še prinese. Med sabo so kar resno tekmovali, kdo bo boljši," je še dejal Šepetavc. 

V četrtek, 19. marca, bo to edinstveno doživetje na voljo predstavnikom medijev v uradnem novinarskem središču v Kranjski Gori, dan kasneje se bodo lahko na virtualni letalnici v Planici pomerili tekmovalci v skakalni vasi. V soboto in nedeljo, 21. in 22. marca, pa bodo nov svetovni rekord v smučarskih skokih lovili obiskovalci v nakupovalnem središču Citypark v Ljubljani.

"Cel dan se bo težko skakalo zaradi virtualnega okolja, ki je drugačno od tistega, ki ga sam čutiš z ostalimi čutili. Ti imaš občutek, da letiš po zraku, a vseeno tudi veš, da si z nogami na tleh. Takšen razkorak bo pri virtualni realnosti še kar nekaj časa prisoten. Zaenkrat smo še varni pred odvisnostjo," je še zaključil digitalni strateg.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.