Šport
1148 ogledov

Na Poljskem vse v znamenju žalovanja

1/9
Epa
Na Poljskem črni trakovi, minuta tišine, start skozi simbolna črna vrata.

Črni trakovi, minuta tišine, start etape skozi simbolna črna vrata ... Kolesarji na dirki po Poljski so današnjo četrto etapo začeli v spomin mlademu belgijskemu kolesarju Bjorgu Lambrechtu, ki se je v ponedeljek tragično ponesrečil na dirki. Dvaindvajsetletnik se je med padcem huje poškodoval, pozneje pa med operacijo v bolnišnici umrl.

Bjorg Lambrecht Video Šport Gledalec posnel usodne trenutke

Nesrečni Lambrecht je padel na 48. kilometru tretje etape dirke po Poljski. Kljub takojšnemu zdravniškemu posredovanju, oživljanju na mestu nesreče in helikopterskemu prevozu v bolnišnico v Rybniku je umrl na operacijski mizi.

Prireditelji dirke so zaradi tragične smrti oziroma v spomin na Lambrechta skrajšali današnjo četrto etapo dirke po Poljski, na kateri uspešno nastopata tudi Slovenca Luka Mezgec in Matej Mohorič, s 173 na 133,7 kilometra ter odpovedali vse spremljevalne prireditve, poleg tega današnji vrstni red ne bo štel v skupno razvrstitev.

V ospredju so današnjo etapo z ramo ob rami začeli Lambrechtovi moštveni kolegi ekipe Lotto-Soudal, se zaustavili na 48. kilometru v bližini usodnega padca ter se mu poklonili še z drugo minuto tišine.

Danes je tudi tožilstvo v Rybniku na jugu Poljske začelo preiskavo o vzrokih nesreče.

sveče Bjorg Lambrecht Tragično Šport Nove podrobnosti o smrti mladega kolesarja

Lambrecht je veljal za velik up belgijskega kolesarstva. Rodil se je v Gentu in prve vidne uspehe dosegel na enodnevnih klasikah. Bil je četrti na Valonski puščici, peti na Puščici Brabanzona in šesti na dirki Amsteld Gold Race. Na lanskem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku je na cestni dirki do 23 let osvojil srebrno medaljo.

Junija lani je podaljšal pogodbo z ekipo Lotto do 2021, imel pa je eno ključnih vlog v moštvu na večetapnih dirkah; 24. avgusta bi moral drugič v karieri nastopiti na Vuelti po Španiji.

Etapa, ki so jo sodniki nevtralizirali, se je končala z minuto molka. Prva je cilj, v katerem je bilo na veliko izpisano Lambrechtovo ime, označeno tudi z njegovo startno številko 143 ter odeto v belgijsko zastavo, prečkala šesterica njegovih moštvenih kolegov, mnogi od njih so končali v solzah. Nato so cilj prevozili vsi tekmovalci in se za konec spet poklonili preminulemu kolegu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.