Šport
13420 ogledov

Nove podrobnosti o smrti mladega kolesarja

Bjorg Lambrecht Profimedia
Eden od Slovencev na dirki po Poljski je opisal grozljivo nesrečo, ki se je končala s smrtnim izidom.

V ponedeljek je v okviru tretje etape dirke po Poljski padel in se smrtno ponesrečil Bjorg Lambrecht. Dvaindvajsetletni Belgijec se je ponesrečil na začetku etape.

Bjorg Lambrecht Žalostno Šport Smrt 22-letnega kolesarja na dirki po Poljski

"Sproščeno vzdušje je bilo, brez dirkanja ali boja za položaj. Lambrecht se je vozil kakšnih 15 do 20 mest pred nama," je za MMC situacijo pred nesrečo opisal Luka Mezgec, eden od šestih Slovencev na dirki. Dodal je, da se je glavnina vozila s hitrostjo okrog 40 kilometrov na uro.

"Bili smo na levem robu ceste, ob cesti pa odtočni travnati kanal, globok en meter. Vsaka hiša je imela za dovoz čez kanal postavljen betonski mostiček. Na črti, ki je označevala rob ceste, so bili na pet metrov tudi odsevniki. Predvidevam, da je zapeljal na odsevnik in izgubil nadzor nad kolesom, z glavo pa trčil v betonsko cev pri mostičku. Ko sem se tri sekunde zatem pripeljal mimo, je nepremično ležal in bil očitno v nezavesti," je pojasnil Mezgec.

"Ko smo po etapi prišli v moštveni avtobus, smo izvedeli le, da je Lambrecht še vedno v nezavesti, deset minut pozneje pa, da je umrl," je sklenil Mezgec, sicer zmagovalec druge etape.

Fabio Jakobsen Dirka po Poljski Šport Po diskvalifikaciji zmagovalca je Mezgec skupno tretji

Vodstvo dirke po Poljski je sklenilo, da zaradi tragedije torkova četrta etapa ne bo veljala za skupno razvrstitev in bo v celoti nevtralizirana.

Lambrecht je veljal za velik up belgijskega kolesarstva. Rodil se je v Gentu in prve vidne uspehe je dosegel na enodnevnih klasikah. Bil je četrti na Valonski puščici, peti na Puščici Brabanzona in šesti na dirki Amsteld Gold Race. Na dirki po Baskiji letos je bil v drugi etapi drugi, na lanskem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku pa je na cestni dirki do 23 let osvojil srebrno medaljo.

Junija lani je podaljšal pogodbo z ekipo Lotto do 2021, imel pa je eno ključnih vlog v moštvu na večetapnih dirkah; 24. avgusta bi moral drugič v karieri startati na Vuelti.

To je že druga smrt med kolesarji letos in enaindvajseta v zadnjih desetih letih: 25. aprila letos je zaradi zastoja srca med dirko Omloop van de Braakan umrl Robbert de Greef. Lani aprila je zaradi enakega vzroka med dirko Pariz - Roubaix preminil Michael Golaerts, aprila 2017 pa je v prometni nesreči v Anconi življenje izgubil italijanski kolesar Michele Scarponi.

sveče Bjorg Lambrecht | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice