Šport
160 ogledov

Na SP po zlato in svetovni rekord

Peter John Stevens Profimedias
Slovenski plavalec si je postavil zelo visoka cilja.

Slovenski plavalec Peter John Stevens želi v marsikaterem pogledu uspešno sezono še nadgraditi z zlato medaljo na 50 metrov prsno na decembrskem svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih na Kitajskem. Kot je dejal na današnji novinarski konference v Kranju, bo za to skoraj gotovo treba odplavati svetovni rekord in premagati južnoafriškega mojstra Camerona van der Burgha, ki ga ima za svojega idola iz otroštva.

Kljub velikemu spoštovanju do 30-letnega olimpijskega prvaka na 100 metrov prsno v Londonu leta 2012 se 23-letni slovenski šampion nikakor ne boji izziva in pravi, da je glede na trenutno pripravljenost zmaga realen cilj. "Na 50 metrov grem na zmago, vsekakor, na 100 metrov pa je cilj se uvrstiti v finale. Za zmago na 50 metrov bo potrebno plavati svetovni rekord glede na to, da se van der Burgh 100-odstotno pripravlja in da se želi na svoji zadnji tekmi posloviti z odmevnim rezultatom," je dejal Stevens.

Zmaga na svetovnem prvenstvu v disciplini, v kateri je pred dvema letoma v Windsorju v Kanadi osvojil drugo mesto, bi vsekakor bila krona uspešne sezone. V tej je doslej osvojil bron na 50 metrov prsno tako na evropskem prvenstvu v Glasgowu kot tudi na sredozemskih igrah v Tarragoni.

Kot ocenjuje, je tokrat veliko bolje pripravljen za napad na medalje v kratkih bazenih, kot je bil v Windsorju. Treningi pa se bodo po delu sezone, preživete predvsem v 50-metrskih bazenih, zdaj popolnoma osredotočili na kratke bazene. Ob tem je napovedal, da bo pomemben del treningov opravil v Združenih državah Amerike, kjer zaključuje študij na univerzi Tennessee. "Z reprezentanco sem se dogovoril, da bi delal z obema ekipama. Tu svojih vrstnikov, ki bi z mano trenirali prsno, nimam. Tam imam zelo dobro ekipo, kjer mi tudi treningi bolj ležijo, tu pa bi zelo rad delal z reprezentanco takrat, ko gremo na priprave," je dejal.

Stevens Evropsko prvenstvo Šport Stevens Sloveniji priplaval 100. kolajno na velikih tekmovanjih

Formo bo še naprej potrjeval tudi na tekmah svetovnega pokala. Tako bi rad drugim mestom na 50 metrov v Eindhovnu in Budimpešti dodal še kakšne stopničke na preostalih tekmah - v Pekingu, Tokiu in Singapurju -, kjer bo nastopoma na 50 in 100 metrov prsno dodal še 100 metrov mešano.

Pomemben cilj v bližnji prihodnosti je tudi zaključek študija poslovnih ved in ekonomije na univerzi Tennessee. Ostal mu je še en izpit, ki ga namerava opraviti v času priprav na SP. Po koncu letošnjega leta pa se bo fokus prevesil na priprave na poletne olimpijske igre v Tokiu leta 2020 in tudi na profesionalno kariero, kjer ima trenutno več klubskih ponudb.

O slednjih sicer še ne želi veliko govoriti, za Tokio pa pravi, da bo cilj nastop v finalih, še posebej na 100-metrski razdalji. "Glede na treninge, kaže, da se bo to izšlo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.