Šport
1251 ogledov

"Na tem dvoboju smo favoriti"

Dean Bombač Slovenija Belorusija SP v rokometu Reševalni pas/Twitter
Slovenska reprezentanca se bo v sredo pomerila s Severno Makedonijo.

Slovenska moška rokometna reprezentanca se je iz Aleksandrije preselila v Kairo, kjer jo od srede do nedelje čakajo trije zahtevni obračuni v drugem delu svetovnega prvenstva. V največjem egiptovskem mestu se bo v sredo ob 15.30 najprej pomerila s Severno Makedonijo, v petek s Švedsko, v nedeljo pa še z Egiptom.

Najboljši dve izbrani vrsti iz skupine 4 se bosta prebili v četrtfinale. Po prvem delu tekmovanja si je najboljši izhodiščni položaj izborila Švedska, ki je v drugi del prenesla štiri točke. Rusija ima tri, Slovenija in Egipt po dve, Belorusija eno, Severna Makedonija pa je brez točk.

Slovenija je v skupinskem delu premagala Južno Korejo z 51:29 in Belorusijo z 29:25 ter izgubila proti Rusiji s 25:31.

Izbrancem Ljubomirja Vranješa se je po ponedeljkovi zmagi nad Belorusi odvalil kamen od srca. Uvodoma je kazalo, da se bo ponovila ruska zgodba, po zaostanku za šest golov v prvem polčasu pa so vendarle zaigrali tako, kot znajo, in dosegli pomembno zmago. Po njej so ohranili upanje na preboj v četrtfinale, kar je bil eden od osnovnih ciljev v deželi faraonov.

Slovenske rokometne prvokategornike v drugem delu tekmovanja čakajo še zahtevnejši tekmeci. Njihovi prvi iz Severne Makedonije, ki so na svetovno prvenstvo prišli po odpovedi Čehov, resda ne sodijo v najvišji kakovostni razred, a slovensko-makedonski obračuni so bili mnogokrat izjemno razburljivi in negotovi.

Slovenija je zmagala na obeh dosedanjih tekmah na svetovnem prvenstvu, v Katarju 2015 s 30:28, v Franciji 2017 pa s 30:22. Obe tekmi na evropskih prvenstvih pa sta se končali z zmagoslavjem makedonske izbrane vrste: v tekmi za 5. mesto v Srbiji 2012 je Slovenija klonila s 27:28, na Hrvaškem 2018 pa s 24:25.

Prvi zvezdnik makedonske reprezentance je še vedno neuničljivi in 40-letni Kiril Lazarov, ki po sijajnih zgodbah v Veszpremu, Zagrebu, Ciudad Realu in Barceloni svojo rokometno jesen nadaljuje v Nantesu, kjer igra tudi slovenski reprezentant Rok Ovniček.

Urban Lesjak Slovenija Belorusija SP v rokometu | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Makedonci so v Egiptu najprej izgubili proti Švedom z 20:32, nato proti Egipčanom z 19:38, v odločilni tekmi za napredovanje v drugi del pa so ukanili Čilence z 32:29.

"V današnjem rokometu ni lahkih nasprotnikov, to velja tudi za naše naslednje iz Severne Makedonije, ki imajo v svojih vrstah vsaj tri izjemno kakovostne rokometaše. Na tem dvoboju smo favoriti, a to moramo pokazati na igrišču. Verjamem, da bomo," je po prihodu v Kairo dejal švedski strokovnjak na slovenski klopi, ki je zavoljo dolge avtobusne vožnje odpovedal večerni trening. Svoje varovance bo popeljal v fitnes, po večerji pa je na sporedu še podrobna analiza makedonske igre.

"Z Makedonci smo v preteklosti odigrali že številne tekme, na nekaterih imeli tudi velike težave in izgubili. Na sredini tekmi moramo biti osredotočeni od prve do zadnje minute in igrati na polno, le v tem primeru se lahko nadejamo nove zmage v Egiptu," pred sredino tekmo pravi 202 cm visoki krožni napadalec Blaž Blagotinšek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice