Šport
57 ogledov

Nachbar na pomoč otrokom v Čadu

nachbar košarkarska reprezentanca zbor Anže Petkovšek
Košarkar Boštjan Nachbar se danes preko slovenskega Unicefa in Evropske unije odpravlja v Čad, kjer se že leta spopadajo s hudo lakoto, revščino in pomanjkanjem osnovne zdravstvene preskrbe.

Boštjan Nachbar je v Sloveniji glavni obraz kampanje Glasovi otrok iz kriznih žarišč, ki jo skupaj izvajata Evropska unija in Unicef. Namen kampanje je opozoriti na položaj milijonov otrok po svetu, ki so se zaradi naravnih nesreč, oboroženih spopadov in drugih razlogov znašli v kriznih žariščih. Gre predvsem za tista žarišča, ki v medijih iz različnih razlogov ne najdejo prostora, a je stiska otrok na teh območjih enako velika. "Ob podpori prepoznavnih posameznikov iz sveta športa in zabave želimo otroke iz kriznih žarišč postaviti v ospredje ter njihove zgodbe narediti vidne in slišane," so ob tem zapisali pri Unicefu Slovenija.

V Čadu je podhranjena več kot tretjina otrok. Zaradi pomanjkanja osnovne zdravstvene oskrbe otroke ogrožajo številne bolezni, kot so otroška paraliza, ošpice, kolera in meningitis, čeprav bi mnoge izmed njih lahko preprečili s cepljenjem. Njihove zgodbe bo Nachbar postavil v ospredje v družbenih omrežjih in tako omogočil, da bodo slišane.

"Zanimivo bo spremljati, kako Unicef in EU na terenu dejansko pomagata otrokom. Kako prispevki darovalcev po vsem svetu spremenijo življenje številnih otrok v tej revni afriški državi. Zanima me, kakšne bodo zgodbe otrok, čeprav vem, da ne bodo vedno lepe. Ljudje se namreč soočajo s številnimi težavami - od stalnega pomanjkanja hrane, ki se odraža v hudi podhranjenosti, do pomanjkanja čiste vode, malarije, otrok, ki živijo brez staršev. Upam, da bom s svojim obiskom približal stisko teh otrok ne samo ljudem v Sloveniji, ampak zaradi svoje mednarodne kariere tudi širše. Če teh zgodb ne vidimo in o njih ne govorimo, so otroci in njihove družine prepuščeni sami sebi. Pa ne samo v Čadu, tudi drugod po svetu," je pred odhodom povedal slovenski košarkarski zvezdnik.

Na Unicefu ob tem želijo širšo podporo pomoči ogroženim otrokom in opozarjajo na spletno stran www.glasoviotrok.si, kjer so predstavljene njihove zgodbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.