Šport
25 ogledov

Nadal v Wimbledonu neporažen štiri leta

Rafael Nadal Reuters
Rafael Nadal bo v Wimbledonu, kjer je nazadnje izgubil leta 2007, lovil tretji naslov. Roger Federer upa na svoj sedmi uspeh, Novak Djoković in Andy Murray pa na prvega.

V ponedeljek se v Londonu začenja tretji teniški grand slam sezone, na katerem naslov brani prvi igralec sveta Rafael Nadal, ki ima po uspehu na Roland Garrosu tudi na sveti travi najvišja pričakovanja.

Nadal prvič kot branilec naslova

Številka ena svetovnega tenisa dvoboja v All England Clubu ni izgubil vse od finala leta 2007, ko ga je v petih nizih premagal Roger Federer. Bilo je 7:6(7), 4:6, 7:6(3), 2:6 in 6:2. Španec se je prvega od dveh naslovov veselil leta 2008, a bo šele v ponedeljek prvič na igrišče številka ena stopil kot branilec naslova, saj je moral turnir leta 2009 zaradi poškodbe izpustiti.

Utrujenost po turnirju v Parizu je bila pri Špancu opazna na pripravljalnem turnirju za Wimbledon v Queensu, ko ga je v četrtfinalu premagal Francoz Jo-Wilfried Tsonga. Šestkratni zmagovalec OP Francije se je po porazu podal na Mallorco, kjer je v upanju, da bo uspel do 20. junija napolniti baterije, igral golf in ribaril. Nadal je pred Wimbledonom dejal: "Sem zelo samozavesten, tudi s psiho nimam težav. V Londonu bom motiviran in seveda upam na popolne predstave."

Federer: "Igram sproščeno"

Federer, ki bo letos naskakoval že sedmi naslov, je po vnovičnem porazu v finalu OP Francije proti Nadalu izpustil travnati turnir v Halleju. Lani ga je v četrtfinalu premagal kasnejši finalist Čeh Tomas Berdych, zdaj pa kljub številnim porazom proti večnemu tekmecu Nadalu pravi, da se je končno otresel pritiska in igra povsem sproščeno. Letos bo še posebej motiviran, ker želi izenačiti rekordnih sedem naslovov v moderni eri Wimbledona Američana Peta Samprasa. "Wimbledon je vedno moj prvi cilj sezone. To je kraj, kjer se je leta 2003 vse skupaj začelo. To je vzrok, da se vedno tako zelo rad vračam," pravi FedEx.

Roger Federer | Avtor: Reuters Reuters
Kako težko je osvojiti turnir, govori podatek, da sta od leta 2003 zmagovala zgolj Federer in Nadal, skupaj pa sta igrala v treh finalih, tudi v zgodovinskem leta 2008, ko se je Španec ob mraku po petih nizih s 6:4, 6:4, 6:7(5), 6:7(8) in 9:7 veselil prvega naslova.

Kljub vsemu naštetemu Federer prvič po začetku rivalstva z Nadalom ni eden od prvih dveh nosilcev turnirja, Španec pa se le še s konicami prstov oklepa prvega mesta na lestvici ATP.

Na naslov upata tudi Djoković in Murray

Tik za petami sta jima Srb Novak Djoković, ki je v zadnjih 42 dvobojih izgubil le enkrat, in domačin Andy Murray, ki je letos osvojil Queens, a je edini od velike četverice, ki še ni osvojil turnirja za grand slam. Odprto je tudi vprašanje, kako se bo Murray po zadnji turnirski zmagi soočil s pritiskom, saj so upi Britancev po naslovu, na katerega v Wimbledonu čakajo že 75 let, najvišji.

"Letos bo v ospredju velika četverica," možnosti o končnem zmagovalcu komentira Brad Gilbert, nekoč Top10 igralec, kasneje pa trener Andreja Agassija in Murrayja. "Rafa igra izjemno, Roger v Wimbledonu niza rekordne dosežke, Djoković je letos skoraj nepremagljiv, Murray pa je dobil turnir v Queensu," dodaja Gilbert.

Vse bo znano v nedeljo, tretjega julija, ko bo zmagovalec dvignil pokal.

Zadnjih 10 zmagovalcev Wimbledona:

2010 - Rafael Nadal
2009 - Roger Federer
2008 - Rafael Nadal
2007 - Roger Federer
2006 - Roger Federer
2005 - Roger Federer
2004 - Roger Federer
2003 - Roger Federer
2002 - Lleyton Hewitt
2001 - Goran Ivanišević

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.