Šport
75 ogledov

"Najbolj sveže novice iz Serie A"

Tilen Trotovšek Šport TV
Odgovorni urednik na Šport TV Tilen Trotovšek in sodelavci v naslednjem letu stavijo na Serie A, EP v košarki in SP v hokeju. "Gledalci si zaslužijo konkurenčen medijski prostor," meni nekdanji slovenski reprezentant v hokeju na travi.

Kaj bo glavni produkt Šport TV v prihodnjih mesecih?
To je zdaj Serie A, ki je pri nas zelo priljubljena. Imamo ogromno navijaških klubov, ne samo na Primorskem, tudi drugod po Sloveniji imajo ljudje zelo radi italijanske klube. Večkrat bomo odšli v Italijo in iz nje poskušali prinesti najbolj sveže novice, prispevke, intervjuje. In to ne samo z našimi nogometaši, temveč z vsemi vidnimi člani italijanskega nogometa. Šli bomo na derbije, na primer na rimskega med Laziem in Romo, na tistega v Genovi, na vse najbolj vroče in zanimive reči.

Kaj pa pri nas?
Na domači sceni bo v ospredju liga ABA, dogovarjamo se tudi z drugimi zvezami. Želimo in zavedamo se, da je slovenski šport bistvo vsega, za nas pa so pomembne tudi reči, ki se tičejo posameznikov. Letos smo že imeli veliko rekreacije. Tu se nam zdi, da je še največ manevrskega prostora. Imam tudi pravice za EP 2013 v košarki in hokejsko SP. Poleg njiju je glavni projekt še oddaja Timeout.

Kaj pa liga NHL, če do nje sploh pride?
Imamo jo še štiri leta. Vsi tu jim pošiljamo pozitivno energijo, da se v ligi le dogovorijo (smeh).

Izgubili ste špansko in angleško nogometno ligo. Je bil to za vas hud udarec?
V minuli sezoni se nam odhod angleške lige ni precej poznal, kako pa bo v tej s špansko, še ne moremo reči. Verjamem, da se je naši konkurenci prihod angleške lige poznal v pozitivno smer, nam pa se ni v negativno.

Kako gledate na Sport Klub?
Osebno našim konkurentom želim vso srečo, gledalci pa si zaslužijo konkurenčen medijski prostor. Verjamem, da gledalec uživa, mi pa se bomo trudili, da bo maksimalno užival tudi ob našem programu.

Kako potekajo pogajanja s tistimi, ki prodajajo pravice za posamezne lige, dogodke?
Tako kot vsaka takšna reč. Najpomembneje je, kdo da pač več denarja, pomaga pa tudi dobro delo in sodelovanje v preteklosti. Zelo pomembni so stiki. Se je pa v Sloveniji kar razplamtel boj za pravice; medijski trg pri nas se je kar lepo razširil, kot da ne bi bilo krize.

Obstajate šest let. Kakšne spremembe je Šport TV doživel v tem času?
Ko smo začeli, smo bili v pisarni štirje. To pove vse. Zdaj nas je okoli 30. Vse je na drugačni ravni. Televizija je zrasla, z njo pa tudi mi. Največ ti dajo izkušnje. Če bi se nekdo pred začetkom usedel z mano in mi vse razložil, verjetno ne bi vsega odnesel. Vsak od nas je moral videti, kako reči potekajo, in se pri tem nekaj naučiti. Začeli smo zelo preprosto, le s prenosi. Nato smo k temu dodajali še druge zadeve. Pravzaprav smo zlagali kocke.

V preteklosti ste imeli že nekaj velikih projektov, na primer hokej. Koliko denarja in organizacije je potrebno za tako velik športni dogodek?
O denarju ne bi govoril, a so vsote kar velike, sam projekt pa tudi. Na primer hokej v Stožicah in svetovno prvenstvo v Bratislavi. Da, na koncu smo bili kar ponosni nase, ker je takšen projekt speljalo le 15 ljudi. Ljudem je vseeno, ali dela 60 ali pa 12 ljudi. Ko gledalec sedi doma v naslonjaču, želi imeti le dober program, dobrega komentatorja, kakovostne prispevke, dobro sliko in razgibano celoto. Njemu je vseeno, koliko ljudi se ukvarja s tem. Odzivi so bili v redu in to je najpomembneje.

Tilen Trotovšek | Avtor: Šport TV Šport TV
V minuli sezoni ste imeli tudi veliko prenosov z Jesenic. Zdaj tam praktično ni več članskega kluba.
Ravno v takem času smo rojeni, da smo videli, kako je propadel na primer nogometni klub Olimpija, ki se je moral preseliti v peto ligo, zdaj se je podobno zgodilo še enemu velikanu slovenskega šport. Čeprav se mogoče grozno sliši in ne bo po volji navijačev, ki so bolj čustveno vpleteni in imajo le kratkoročni pogled na vso reč in si želijo le zmage na naslednji tekmi, sem mnenja, da je morda celo bolje, da se letos ne tekmuje in bo drugo leto boljše. Če se vidi luč na koncu tunela, če se bo dobro delalo, če se bo klub postavil na dobre temelje in bodo poravnani dolgovi, bo šport napravil korak naprej. Če pa ni nobenega načrta, ni oseb, ki bi vse to postavile na noge, je pa to res velika katastrofa. Produkt lige Ebel bo zaradi odsotnosti Jesenic izgubil nekaj odstotkov na vrednosti. Slovenski hokej je zelo odvisen od Jesenic in Olimpije in ko nekoga od njiju ni, je skupen produkt takoj manjši. Zdi se mi, da bo kar neka praznina, ki jo bodo občutili tudi navijači Olimpije. Da o jeseniških ne govorim.

Kako gledate sploh na razmere v slovenskem športu?
Globalizacija je prinesla marsikaj. Vsakdo od nas si rad pogleda dobro nogometno tekmo, ne razumem pa ljudi, ki kritizirajo slovenski šport in hkrat povzdigujejo tujega. Kako bo v takšnem okolju naš šport prišel na višji nivo? Nihče ne bi kupil vstopnic, vsi bi zastonj prišli na tekmo, hkrati pa pričakujejo, da bo ta klub nekaj naredil.

Komentarjev 1
  • MK 08:20 14.september 2012.

    Da ste se pustili Telemachu da vam je vzel Šport TV 2 vam še danes ne odpustim! Upam, da bo čim več Seria A na ŠTV 1 ker drugače bom zares jezen.