Šport
7090 ogledov

Najostrejši napad na Nadala doslej: "To je zelo mejno početje"

Guillaume Martin Epa
Francoski kolesar se je obregnil od domnevno sporne medicinske prakse, katerih se je na nedavno končanem OP Francije posluževal Rafael Nadal.

"Kralj peska" Rafael Nadal je kljub kronični bolezni stopala slavil na peščenem grand slamu, kjer je v finalu v treh nizih odpravil Norvežana Casperja Ruuda in si priigral že 14. lovoriko na Roland Garrosu.

Španski tenisač, rekorder po številu osvojenih grand slamov (22), je turnir odigral s pomočjo anestetičnih injekcij, s katerimi so mu zdravniki uspešno zabrisali bolečino, ki je posledica Müller-Weissovega sindroma, redke in zelo boleče degenerativne bolezni, ki povzroča deformacijo kosti v stopalu.

 | Avtor: Epa Epa
Šestintridesetletni veteran je na pariškem pesku nastopal z napol omrtvičenim stopalom, kar je zaradi osabljenih občutkov v spodnjem delu okončine predstavljalo določeno tveganje za poškodbo, vendar je bil to edini način, da se je turnirja sploh lahko udeležil.

Po zmagi je Španec dejal da se v prihodnosti tovrstnih praks nima več namena posluževati. "Verjetno ne," je na vprašanje, ali bi v takšnem zdravstvenem zaigral na kateremkoli drugem grand slamu, odvrnil 36-letnik.

Priznal je tudi, da je sam postopek neprijeten, boleč in dolgoročno nevzdržen, zato bo s strokovnjaki iskal drugo rešitev, ki bi mu omogočila nadaljevanje kariere.

Je to konec? Šport Nadala po epski zmagi čaka največja bitka kariere

Uporabo anestetičnih injekcij je v pogovoru za L'Equipe kritiziral francoski kolesar Guillaume Martin, ki se je v luči prepovedi uporabe igel v profesionalnem kolesarstvu, ki je veljavo stopila leta 2011, zavzel za standardizacijo pravil v vseh športnih panogah.

Guillaume Martin | Avtor: Epa Epa
"Kar je počel Rafael Nadal, v kolesarstvu ne bi bilo mogoče, kar se meni zdi povsem normalno. Če smo bolni ali poškodovani, potem ne tekmujemo. To se mi zdi logično. Nisem prepričan, kakšne bodo dolgoročne posledico za njegovo stopalo. Tovrstna zdravila nimajo samo zdravilnega učinka, temveč lahko vplivajo na športnikovo uspešnost. Mislim, da je vse to zelo na meji," je prepričan Martin.

"Če bi to storil kolesar, bi ga vsi obtožili dopinga, četudi ne bi bilo prepovedano," je na dvojna merila opozoril Francoz in dodal: "To je posledica kulturnega ozadja našega športa in s kolesarstvom povezanih stereotipov."

"Če se ne motim, je tudi Zlatan Ibrahimović govoril o uporabi injekcij za koleno. Ljudje ju smatrajo za heroja, a v resnici gre za uporabo protibolečinskih sredstev, kar je zelo mejno početje. Medtem so zmagovalci v kolesarstvu, še posebej zmagovalec Toura, ves čas osumljeni sistematičnega dopinga."

Alexander Zverev Oglasil se je brat Šport Slabe novice o poškodbi teniškega zvezdnika Novak Đoković ATP Šport Đoković začel zadnji teden na vrhu lestvice
Komentarjev 2
  • Avatar pantani
    pantani 11:50 08.junij 2022.

    Se strinjam s Francozom.

  • Jeannette_Ross 10:36 08.junij 2022.

    Google zdaj plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro za spletno delo od doma. Moja zadnja plača je znašala 18.537 $ od tega lahkega in preprostega dela. To je neverjetno in dobički so neverjetni. ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦