Šport
223 ogledov

Prva igralka sveta nadaljuje uspešen niz

Iga Swiatek Profimedia
Iga Swiatek prepričljivo do drugega naslova na OP Francije.

Poljska teniška zvezdnica Iga Swiatek je zmagovalka odprtega prvenstva Francije. V finalu je za svojo drugo lovoriko na pariškem pesku premagala 18-letno Američanko Coco Gauff s 6:1, 6:3. Dvoboj je trajal uro in devet minut, 21-letnica iz Varšave pa je vpisala že 35. zaporedno zmago na najvišji ravni.

Swiatekova je postala 24. igralka, ki je pokal Suzanne Lenglen osvojila več kot enkrat, na vrhu te lestvice ostaja Američanka Chris Evert s sedmimi naslovi. Je pa Poljakinja postala prva igralka po Moniki Seleš (1991) z dvema naslovoma v Roland Garrosu pri dopolnjenih 21 letih.

Prva igralka sveta je bila v finalu od prve točke boljša tekmica, obenem je manj grešila in zanesljivo dobila drugi turnir velike četverice v karieri. Pred nekaj manj kot dvema letoma je prav v Parizu v finalu s 6:4, 6:1 ugnala Američanko Sofio Kenin.

Ameriška najstnica je prvič zaigrala v finalu turnirjev za grand slam. Pred tem je prav v Parizu najdlje prišla do četrtfinala. Obenem je letos postala najmlajša finalistka OP Francije po Belgijki Kim Clijsters (2001). Turnir pa zanjo še ni končan, saj bo v nedeljo igrala še v finalu dvojic. Z rojakinjo Jessico Pegula se bo pomerila proti francoski navezi Kristina Mladenovic/Caroline Garcia.

Čeprav sta v finalu igrali 21- in 18-letnica, pa to še zdaleč ni bil najmlajši finale v ženski konkurenci. Ta pripada Švicarki Martini Hingis in Američanki Venus Williams iz leta 1997, ko sta v finalu OP ZDA leta 1997 šteli 16 oziroma 17 let. Slavila je Hingisova, ki je nekaj tednov zatem praznovala 17 let.

Američanka je igrala v tretjem finalu na turnirjih najvišje ravni in prvega izgubila. Pred tem je bila najboljša v Linzu 2019 in Parmi 2021. Na lestvici bo v ponedeljek s 23. napredovala na 13. mesto. "Upam, da bova igrali še veliko finalnih obračunov, mogoče kakšnega tudi dobim," se je 18-letnica v svojem govoru poklonila Poljakinji. Nato pa je le stežka zadrževala solze ob zahvaljevanju svoji ekipi in podpori, ki jo je bila deležna v zadnjih dveh tednih.

Coco Gauff | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ko sem bila sama v tvojih letih, nisem imela pojma, kaj počnem. Prepričana sem, da ti bo kmalu uspelo osvojiti grand slam," je tudi Poljakinja takoj vrnila pohvale svoji tekmici. "Brez tako predane ekipe mi to ne bi uspelo. Vesela sem, da so se vsi koščki sestavljanke postavili na svoje mesto. Vsi trdo garamo za te uspehe in mislim, da si to tudi zaslužimo," je še dodala 21-letnica.

"Pred dvema letoma je bil naslov tukaj nekaj izjemnega, nikoli ga ne bi pričakovala. Tokrat sem naredila vse, kar je bilo treba kljub zahtevnim časom in ogromnemu pritisku. Vsa podpora mi daje veliko motivacije za naprej in komaj čakam, da se vrnem," je še dodala Swiatekova in izrazila tudi podporo Ukrajini, v barvah slednje je imela na kapici tudi manjši trak.

Američanka je svoj prvi finale za grand slam odprla nervozno in takoj izgubila svoj začetni udarec. Predvsem s forhendom je ogromno grešila, posledično pa je Poljakinja z drugim odvzemom servisa povedla s 4:0 in po 32 minutah osvojila prvi niz s še tretjim "breakom".

Drugi niz je bolje začela Gauffova, ki je hitro povedla z 2:0, a je nato po seriji Američankinih napak v četrti igri Swiatekova izenačila. Prva nosilka je zaigrala vse bolje in tako kot v prvem nizu povsem omejila 18-letnico na drugi strani mreže. Posledično je v šesti igri prišla do novega odvzema servisa, po uri in devetih minutah pa je še drugič v karieri postala kraljica pariškega peska in nadaljevala niz nepremaganosti na turneji.

Iga Swiatek | Avtor: Profimedia Profimedia

Brez poraza je namreč Swiatekova vse od februarja, ko jo je premagala Latvijka Jelena Ostapenko. Nato pa je nanizala 35 zmag in se v tem pogledu izenačila z Venus Williams iz leta 2000, ki je toliko uspešnih dvobojev nanizala med Wimbledonom in turnirjem v Linzu. Absolutni rekord je za zdaj še daleč, kar 74 zaporednih zmag je leta 1984 nanizala Martina Navratilova.

Swiatekova je prišla do devete lovorike v karieri, od tega šeste v tej sezoni, potem ko je pred tem nanizala zmage v Dohi, Indian Wellsu, Miamiju, Stuttgartu in Rimu. Dobila je že deveti zaporedni finale, edinega v karieri pa je izgubila proti Mariborčanki Poloni Hercog aprila 2019 v Luganu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice