Šport
1331 ogledov

Čilić po epskem boju izločil še enega favorita ter se zapisal v zgodovino

Roland Garros Profimedia
Čilić prvič v karieri v polfinalu Roland Garrosa.

Hrvaški teniški igralec Marin Čilić se je prvič v svoji sicer bogati karieri uvrstil v polfinale odprtega teniškega prvenstva Francije v Parizu. Na njem je očitno postal strup za ruske igralce, saj je po zmagi nad drugim nosilcem Danilom Medvedjevim v osmini finala v četrtfinalu izločil še sedmega nosilca Andreja Rubljova.

Za zmago 5:7, 6:4, 6:3, 3:6 in 7:6 (2) je potreboval štiri ure in deset minut, potem ko je dobil prvi "super tie break" (do deset točk) v zgodovini pariškega turnirja.

To pa ni edina stvar, s katero se je vpisal v zgodovino, postal je namreč šele peti še aktivni igralec, ki se je v polfinale uvrstil na vseh turnirjih za veliki slam. Pred tem je to uspelo le Novaku Đokoviću, Rogerju Federerju, Rafaelu Nadalu in Andyju Murrayju. Čilić, zmagovalec US opna leta 2014, se je Rubljovu tudi maščeval za januarski poraz na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu, v polfinale največjih turnirjev pa se je uvrstil prvič po letu 2018.

Roland Garros | Avtor: Profimedia Profimedia

Do zmage je prišel z odličnim serviranjem. Dosegel je kar 33 asov, servis ga je reševal v odločilnih trenutkih, ko se je dvoboj lomil. Rus, ki je pred tem tudi ubranil zaključno žogo, je imel v 11. igri zadnjega niza priložnost za odvzem servisa, a se je Hrvat rešil z asom in "winnerjem", ki jih je prav tako dosegel veliko.

"Proti Andreju je težko igrati. Dobro servira, močno udarja. A sem ga po hudem boju premagal, na kar sem izredno ponosen. Servis mi je res enkratno šel od rok, bil sem agresiven, le tako sem ga lahko premagal. Lahko bi storil kakšno napako manj, a zdaj to ni več pomembno. Ko je dvoboj tako dolg, so v igri vedno vzponi in padci. Močno sem utrujen, a bolj mentalno kot telesno," je po dvoboju dejal 33-letni Hrvat, ki je zaostanek v medsebojnih dvobojih proti Rubljovu znižal na 3:4.

Čilić, sicer 23. igralec sveta (nekdaj tudi tretji), se bo v polfinalu pomeril z zmagovalcem skandinavskega obračuna med Norvežanom Casperjem Ruudom in Dancem Holgerjem Runejem. Že prej sta se v polfinale uvrstila Nadal, ki je ugnal Đokovića, in Aleksander Zverev, Nemec je bil boljši od španskega mladeniča Carlosa Alcaraza.

Rafael Nadal Strupene puščice Šport Đoković udaril po Nadalu: "Nisem presenečen, to je že počel"

 

Swiatkova zadnja polfinalistka, v polfinalu s Kasatkino

Prva teniška igralka sveta, Poljakinja Iga Swiatek, pa je zadnja polfinalistka odprtega prvenstva Francije v Parizu. Zmagovalka turnirja leta 2020 je v četrtfinalu prepričljivo s 6:3 in 6:2 ugnala Američanko Jessico Pegula. V polfinalu jo čaka Rusinja Darja Kasatkina, ki je pred tem s 6:4 in 7:6 (5) ugnala rojakinjo Veroniko Kudermetovo.

Swiatek je z zmago podaljšala svoj zmagoviti niz na 33 tekem in če bo v Parizu dobila še dva dvoboja, bo izenačila rekord v številu zaporednih zmag, ki je v lasti Američanke Serene Williams.

Roland Garros | Avtor: Profimedia Profimedia

Enaindvajsetletna Poljakinja je že v prvi igri tekmici vzela servis in nato povedla še 40:0. A se je Američanka vrnila, izenačila na 1:1 in pokazala, da prva igralka sveta mogoče vendarle ne bo imela lahkega dela. Toda nadaljevanje je vendarle pokazalo razliko v kakovosti, tako da z negotovostjo dvoboj ni postregel.

"Pred vsako tekmo sem živčna, tako je bilo tudi danes, a stres je včasih pozitivna stvar, saj postaneš bolj osredotočen in aktiven. Zadovoljna sem, sem še stopničko višje in gremo naprej," je bila dobre volje Poljakinja, ki jo zdaj čaka obračun z Rusinjo Kasatkino, ta je v ruskem četrtfinalnem dvoboju s 6:4 in 7:6 premagala Veroniko Kudermetovo in se na turnirjih za grand slam uvrstila v svoj prvi polfinale.

Petindvajsetletna Kasatkina, 20. igralka na svetovni jakostni lestvici, je na največjih turnirjih tretjič igrala četrtfinalni obračun, prvič po letu 2018. Z vrstnico in rojakinjo sta bili sicer izenačeni, a je imela Kasatkina v odločilnih trenutkih mehkejšo roko.

Roland Garros | Avtor: Profimedia Profimedia

"Videli ste, da je bila tekma res živčna in napeta, še posebej tie-break. Obe sva bili živčni, očitno Veronika še malo bolj," je po zmagi dejala Kasatkina, nekdanja zmagovalka Pariza v mladinski konkurenci. Kudermetova je bila v svojem prvem četrtfinalu na velikih turnirjih, storila pa je kar 50 neizsiljenih napak, enkrat več kot tekmica.

Kasatkina je pri izidu 5:4 v drugem nizu že servirala za zmago, a izgubila dve zaporedni igri, po katerih je zahtevala zdravniški odmor. Pozneje ji je uspelo izenačiti in nato še dobiti skrajšano igro.

 

* Roland Garros, 21.256.800 evrov:
- moški, četrtfinale:

Marin Čilić (Hrv/20) - Andrej Rubljov (Rus/7) - 5:7, 6:3, 6:4, 3:6, 7:6 (2);
Casper Ruud (Nor/8) - Holger Rune (Dan)

- ženske, četrtfinale:
Iga Swiatek (Pol/1) - Jessica Pegula (ZDA/11) 6:3, 6:2;
Darja Kasatkina (Rus/20) - Veronika Kudermetova (Rus/29) 6:4, 7:6 (5).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice