Šport
2389 ogledov

Tako epski dvoboj sta odigrala Nadal in Đoković

Rafael Nadal Profimedia
Po izjemnem dvoboju proti Novaku Đokoviću se je med četverico najboljših uvrstil tudi Rafael Nadal.

V Parizu sta se za preboj v polfinale pomerila Rafael Nadal in Novak Đoković. Prvi niz je Španec prepričljivo dobil s 6:2, v prvi igri drugega niza pa je Srb ubranil šest žogic za odvzem servisa, a na koncu le klonil. Nadal, ki je na začetku leta dobil tudi Melbourne, Đokovića pa so po mučnem čakanju na odločitev Avstralci na koncu zaradi necepljenega statusa izgnali iz države, je nato hitro še povečal prednost. Po drugem 'breaku' je bilo že 3:0 v igrah.

A nato je Đoković zaigral boljše, dobil naslednji dve igri, in imel celo dve žogici za izenačenje na 3:3. Nadal je odgovoril s tremi zaporednimi točkami, kasneje pa je z nekaj težavami in po številnih izenačenjih Nole le prišel do poravnave izida. Omenjena igra je trajala kar 19 minut.

Podobno izenačeno je bilo tudi v sedmi igri, Đoković pa je uspel zadržati svoj sevis. Na poti do svojega sedeža je Srb izpustil zmagovalni krik in s tem nekoliko ujezil publiko, ki je bila močno na strani Španca.

Teniška asa sta v naslednjih dveh igrah zadržala servisa, nato pa se je pobuda Đokovića le končala z njegovo zmago v nizu. Nadal je še ubranil prvo zaključno žogo, druge pa mu ni uspelo. Niz se je končal s 6:4 v korist Srba.

Novak Đoković | Avtor: Profimedia Profimedia

Na začetku tretjega se je ponovila zgodba iz drugega. Novak je izgubil svoj servis, Rafa pa je po svojem povedel z 2:0. Srb je sicer dobil naslednjo igro, vendar nato znova izgubil začetni udarec, Španec pa je bil tokrat bolj zanesljib in je tako povedel s 4:1, kasneje s 5:1. Niz se je končal s 6:2.

V četrtem je Đoković prvič na dvoboju zadržal svoj uvodni servis v nizu. Vlogi sta se zamenjali, srbski zvezdnik pa je povedel s 3:0. Oba igralca sta v naslednjih igrah uspela obdržati začetni udarec. Pri 5:3 je Srb serviral za izenačenje na 2:2 v nizih, že imel zaključno žogico, a se je Nadal izvlekel in dobil igro.

Niz se je kasneje odločal v podaljšani igri. 'Tie-break' je bolje odprl Španec, ki mu je najprej uspel 'mini-break', nato pa je dobil tudi naslednji točki na svoj servis. Po predolgem udarcu Đokovića je bilo že 4:1, Srb pa je tudi naslednjo žogico, tokrat na servis Nadala, po izmenjavi udarcev poslal v avt. 

Đoković je nato naredil še eno napako, poskušal je skrajšati žogico, a jo poslal v mrežico. Španec je tako prišel do petih zaključnih žogic za dvoboj. Prvi dve je Nole na svoj servis uspel ubraniti in razliko v podaljšani igri tako znižal na 3:6.

Tudi po prvem Nadalovem servisu še ni bilo konec, z odličnim 'returnom' je Srb prišel na dve točki zaostanka. A nato je sledila nova daljša izmenjava udarcev, ki jo je Rafa zaključil s paralelnim udarcem za končnih 6:2, 4:6, 6:2 in 7:6. Dvoboj se je končal ob 1.15 zjutraj, trajal je štiri ure in 12 minut.

Rafael Nadal | Avtor: Profimedia Profimedia

V polfinalu se bo Nadal pomeril z Alexandrom Zverevom.

Zverev ugnal španskega čudežnega dečka

Na odprtem prvenstvu Francije so sicer v torek potekali četrtfinalni dvoboji tako v ženski kot moški konkurenci. Američanka Coco Gauff je premagala rojakinjo Sloane Stephens, Italijanka Martina Trevisan pa je presenetila 17. nosilko Leylah Fernandez. Tretji igralec sveta Zverev je po več kot treh urah dvoboja premagal Carlosa Alcaraza.

Zverev je tako ponovil lansko uvrstitev v polfinale Roland Garrosa. Tokrat je v četrtfinalu premagal šestega nosilca Alcaraza s 6:4, 6:4, 4:6 in 7:6 (7). "Tekma se je obračala v njegovo korist. Zelo sem vesel, da sem dobil to podaljšano igro," je dejal Nemec, ki je prvič v karieri na turnirjih za grand slam premagal igralca znotraj najboljše deseterice na lestvici ATP.

"Upam, da lahko osvojim grand slam, preden nas začne Alcaraz premagovati in ne bomo več imeli možnosti," je o talentiranem 19-letniku dejal Zverev. V zadnjem, četrtem nizu je Nemec serviral za zmago, a priložnosti ni izkoristil in se je kasneje pošteno namučil v podaljšani igri.

Zverev je dvoboj sicer začel suvereno z dvema osvojenima nizoma, a se je mladi Španec kmalu prebudil in dobill tretji niz. Po zgrešeni priložnosti Zvereva za zmago je v četrtem nizu Alcaraz vodil s 6:5, vendar mu ni uspelo izsiliti odločilnega petega.

Alexander Zverev | Avtor: Profimedia Profimedia

V ženski konkurenci sta si polfinale priigrali Američanka Coco Gauff in Italijanka Martina Trevisan. Gauffova, ki je 18. nosilka, je premagala rojakinjo Sloane Stephens, finalistko Pariza leta 2018, s 7:5 in 6:2. "Počutim sem srečno. Lani sem tu doživela težak poraz, ki pa me je naredil močnejšo," je dejala Američanka.

Dvoboj je hitro v drugi igri začela z odvzemom servisa in že vodila s 3:0, a se je rojakinja Stephensova vrnila na 5:5. Na koncu je prvi niz dobila z rezultatom 7:5. V drugem nizu je 18-letnica vodila s 5:1, ko je Stephensova zabeležila odvzem servisa, a je bilo to za njo premalo. Gauffova je dobila tudi drugi niz s 6:2.

Manjše presenečenje je pripravila Martina Trevisan, 59. na letvici WTA, ki je po zmagi nad 17. nosilko Kanadčanko Leylah Fernandez prišla do največjega uspeha na turnirjih za grand slam. Po dveh urah in 21 minutah je zmagala s 6:2, 6:7 (3) in 6:3.

Prvi niz je Italijanka dobila brez večjih težav, v drugem pa je imela na voljo zaključno žogico pri rezultatu 5:4, a te ni znala izkoristiti. "Bila sem zelo živčna, ko sem imela na voljo zaključno točko. Z mislimi sem že bila v polfinalu," je dejala Trevisanova, ki je drugi niz na koncu izgubila v podaljšani igri. V odločilnem tretjem nizu pa je znova brez pretiranih težav zmagala s 6:3.

Martina Trevisan | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice