Šport
2244 ogledov

Naš odbojkarski zvezdnik se je vrnil tja, kjer se je vse začelo: "Fantastično!"

Klemen Čebulj Profimedia
Klemen Čebulj se je na tekmi lige prvakov pomeril s klubom, kjer se je začela njegova evropska pot.

Potem ko se je leta 2012 iz ACH-ja odpravil v tujino, se je slovenski odbojkarski zvezdnik Klemen Čebulj po dolgih letih vrnil na klubsko tekmo v svojo domovino, potem ko je njegova ekipa Asseco Resovia v ligi prvakov gostovala pri Klemnovem nekdanjem klubu ACH Volleyu, pri katerem se je v sezoni 2011/12 z igranjem v ligi prvakov sploh začela njegova evropska pot.

Na spektaklu, na katerem je več kot 4000-glava množica ustvarila izjemno atmosfero, so slovenski prvaki prikazali dober odpor, vendar so na koncu morali športno čestitati tekmecu ter tako vknjižiti drugi poraz v ligi prvakov. "Prevagalo je tisto nekaj konstantnosti na naši strani, da nismo delali napak. Tu je bila tista razlika v primerjavi z njimi," je tekmo, katero je Resovia dobila s 3:0 (21, 23, 21) na hitro povzel slovenski zvezdnik v vrstah poljskega velikana.

Čebulj je pri svojih 31 letih že dolga leta eden ključnih členov slovenske zlate odbojkarske generacije, a za prihodnost se nam ni bati. Na najvišjem nivoju, tekmi lige prvakov, so se namreč na tekmi proti Resovii izkazali številni dragulji slovenske odbojke, kot so 17-letni Nejc Najdič, 18-letni Luka Marovt, 22-letni Jaka Sešek in 21-letni Klemen Šen.

ACH Volley | Avtor: Alen Hadžić Alen Hadžić

"Mislim, da je super, da ima ACH trenutno v ekipi nekaj izkušenih igralcev in tudi zelo veliko mladih igralcev, ki se lahko pokažejo tudi v takšnem tekmovanju, kot je liga prvakov, dosti igrajo v slovenski ligi ... Mislim, da je to tudi dobra stvar za našo reprezentanco, ker se bo enkrat tudi ta trenutna generacija morala zamenjati in bodo ti mladi fantje prišli na vrsto. Sem zelo vesel, da ima ACH v svojih vrstah te mlade in perspektivne fante," je nad mlado gardo pri ACH-ju navdušen Čebulj, ki je tekmo z 11 točkami končal kot drugi najučinkovitejši igralec dneva.

ACH-jeva mlada ekipa se je sicer dobro zoperstavila renomiranemu nasprotniku, toda poljski velikan je bil ravno toliko boljši in izkušenejši, da je nize mirno pripeljal h koncu in se veselil pomembne zmage. Čeprav je namreč Resovia ob Trentinu veljala za prvega favorita skupine, je v prvem krogu vpisala nepričakovan domač poraz proti Toursu z 1:3. Zmaga nad slovenskimi prvaki je bila tako za ekipo polno zvezdnikov praktično nujna.

"Mislim, da je pred nami še veliko dela, ne smemo si več privoščiti napak, če želimo mirno igrati na zadnjih tekmah, da nam ne bo tekla voda v grlo. Mislim, da je bila tista tekma dober udarec za nas in v prihodnje bomo morali biti zelo skoncentrirani," se je na nepričakovani spodrsljaj ozrl trikratni evropski podprvak in nosilec bronaste medalje z zadnjega evropskega prvenstva.

Klemen Čebulj | Avtor: Profimedia Profimedia

Ravno Čebulj je s svojo generacijo eden najzaslužnejših za eksplozijo navdušenja nad odbojko znotraj Slovenije. Potem ko je že leta neverjetna atmosfera na praktično vsaki tekmi slovenske reprezentance, je bilo v sredo noro vzdušje tudi na tekmi med ACH-jem in Resovio. Še celo Čebulj, ki je vajen igranja pred vročekrvnimi poljskimi navijači, ni mogel ostati ravnodušen.

"Fantastično je igrati v takem vzdušju. Vedel sem, da bo dvorana polna, ampak fantje so vseeno bili kar presenečeni nad tako glasnim občinstvom. Slovenski navijači resnično od prve do zadnje točke držijo skupaj z ekipo in bilo je res super lepo igrati doma. Fantastično so me sprejeli. Rad bi se zahvalil vsem navijačem, ki so prišli bodrit ACH Volley, obenem pa so pokazali, da so malo tudi na moji strani. Upam, da bo ACH nadaljeval z dobrimi predstavami, ujel kakšno zmago tudi v ligi prvakov in dal vsem tem navijačem še dodatno motivacijo."

ACH se je po odlični tekmi v prvem krogu proti Trentinu, ko je slovenski prvak osvojil celo niz proti vodeči ekipi italijanske lige, ki z izjemo tekme superpokala letos še ne pozna poraza, dobro upiral tudi sedemkratnim poljskim državnim prvakom. "Nismo niti pričakovali lažje tekme, vedeli smo, da bo ACH letel na krilih polne dvorane. Konec koncev je ACH zasluženo osvojil svoje točke, mi nismo delali napak in jim točk nismo podarili, tako da so si vsako osvojeno točko zasluženo priigrali."

ACH Volley | Avtor: Alen Hadžić Alen Hadžić

Resovia je v letošnji sezoni polna odbojkarskih zvezdnikov, a zaenkrat še ne igra na željeni ravni. Poleg poraza proti Toursu v ligi prvakov je dvakrat izgubila tudi v poljskem prvenstvu, kjer trenutno drži peto mesto. V klubu je kar nekaj novih igralcev in po napornem poletnem obdobju, ko so bili vsi največji zvezdniki odsotni zaradi reprezentančnih obveznosti, ki so se zavlekle daleč v jesen, Resovia še ni našla prave forme.

"Mislim, da je resnično ta reprezentanca, še posebej v letošnjem letu, nam odvzela precej energije. Predvsem mentalne. Ves čas si oddaljen od doma. Vemo, da smo v petih mesecih vsega skupaj imeli mogoče 25 do 28 dni prosto. To seveda ne v kosu, ampak razpršenih čez pet mesecev. To seveda pusti posledice na utrujenosti in prenasičenosti. Mogoče to vpliva tudi na raven trenutne odbojke. Sam se ne spomnim, da bi bila kdaj tako naporna reprezentančna sezona, kot letos. Upam, da se bo tista polna motivacija za trening, govorim o polni motivaciji, saj motivacija je ves čas prisotna, kmalu vrnila. Da začnemo igrati, kot se za takšno ekipo, kot jo imamo, tudi spodobi."

Sedemkratni poljski prvaki, ki pa so se v zadnjih sezonah nekako izgubili v povprečju, zdaj pa se počasi ponovno dvigajo v sam evropski odbojkarski vrh, so polni zvezdnikov. V ekipi praktično ni igralca, ki ne bi bil reprezentant svetovne velesile, mnogi celo sedijo na klopi. Ob Čebulju seveda velja izpostaviti dolgoletnega prvega poljskega podajalca, ki pa se je v zadnjih letih umaknil iz reprezentance Fabiana Drzyzgo, francoska reprezentanta Stephena Boyerja in Yacine Louatija, izjemnega Američana Toreya Defalca ter aktualne evropske prvake Pawela Zatorskega, Jakuba Kochanowskega in Karola Klosa.

"Če pogledamo to našo ekipo, je vsem jasno, da ciljamo na najvišje možne razultate. Verjamem tudi, da si lahko z našo dobro in konstantno igro priigramo vsa možna finala," pred visokimi cilji ne beži Slovenec, ki v dresu Resovie igra že svojo četrto sezono. Na članskem nivoju se ni še pri nobeni ekipi zadržal toliko časa.

Klemen Čebulj | Avtor: Twitter Twitter

"Ne bi rekel, da je Rzeszow moj novi dom, morda pa je moj drugi dom. Tu se zelo dobro počutim, tudi družina je z mano ves čas. Tudi za njo je pomembno, da gre za prijazno okolje, v katerem se dobro počutimo," je nad mestom Rzeszow in klubom Resovio navdušen odbojkar, ki je po svojem odhodu iz Slovenije pogosto menjal klube, branil barve italijanskih klubov Altotevere San Giustino, Ravenna, Lube Civitanova, Milano, kitajskega Šanghaja in nazadnje Trentina, a je pri vsakem klubu preživel največ dve sezoni, preden se je ustalil pri poljski Resovii.

Pri trenutnem klubu pa sta se mu pred letošnjo sezono pridružila tudi dva francoska reprezentanta, Boyer in Louati, na katera slovenske ljubitelje odbojke vežejo lepi spomini, potem ko so naši odbojkarji po pravi drami na minulem evropskem prvenstvu osvojili bron ravno po zmagi nad aktualnimi olimpijskimi prvaki.

"Ni bilo nobenega zbadanja, smo dovolj profesionalni. Mogoče smo se malce pohecali, ni bilo pa nič kaj resnejšega. Sta pa res bila oba, tako Louati kot Boyer, v ekipi Francije, ko smo tisto tekmo, vsaj po mojem mnenju, zasluženo zmagali," se je za konec velike zmage nad odbojkarsko velesilo in še četrtega odličja z evropskih prvenstvev rad spomnil Čebulj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice