Šport
102 ogledov

Slovenske prvakinje proti eni najmočnejših ekip na svetu

Calcit Kamnik Klemen Brumec
Odbojkarice Calcita začenjajo nastope v ligi prvakinj, prvi nasprotnik že eden glavnih favoritov letošnjega tekmovanja.

Odbojkarice Calcita Volleyja se bodo v torek ob 17. uri v Istanbulu v prvem krogu lige prvakinj za sezono 2023/24 pomerile proti Fenerbahčeju. V skupini C sta še poljski Grot Budowlani Lodž in nemški Potsdam. Prvi tekmec Kamničank bo Fenerbahče, sicer turški prvak in lani tretjeuvrščena zasedba elitne ligi prvakinj. Nasploh pa turški in italijanski klubi predstavljajo merilo vsega dogajanja na najbolj elitnem evropskem klubskem odru.

Nenazadnje so dobili kar 17 od zadnjih 18 izdaj lige prvakinj. Minulo sezono je bila najboljša ekipa Vakifbanka, ki je tudi ubranila naslov iz sezone 2021/2022, ko je zaključni del potekal v ljubljanski dvorani Stožice. Ekipa Fenerbahčeja, ki je bila lani v turškem prvenstvu boljša tudi od Vakifbanka, to sezono sodi med ene glavnih kandidatk za naslov.

Calcit Kamnik | Avtor: Klemen Brumec Klemen Brumec

V sezoni 2020/21 so Kamničanke v ligi prvakov že igrale proti ekipi iz Istanbula. Takrat so v Trentu, tekmovanje je namreč potekalo po turnirskem sistemu, dobile svoj prvi niz med evropsko elito, enega pa nato še na turnirju v Nantesu, so na spletni strani zapisali pri Calcitu Volleyju.

Med igralkami je bila takrat že sprejemalka iz BiH Anđelka Radišković. "Seveda se rada spominjam te tekme. Mislim, da smo takrat nudile dostojen odpor eni najboljših ekip v ligi prvakinj. Vsekakor bo Fenerbahče tudi letos favorit naše skupine in tudi širše. Morda je dobro, da bomo ligo prvakinj začele prav proti Fenerbahčeju, saj nimamo česa izgubiti, zato bomo lahko igrale neobremenjeno," je za spletno stran kluba povedala 31-letnica.

Calcit Kamnik | Avtor: Klemen Brumec Klemen Brumec

Radišković dodaja, da bo dvoboj proti favoritinjam skupine priprava na naslednja tekmeca, ki ne sodita v rang Turkinj. V drugem krogu se bo Calcit 14. novembra doma meril z Lodžem, nato sledi še domač obračun proti Potsdamu 14 dni kasneje. V četrtem krogu sledi gostovanje pri Lodžu (6. december), januarja pa bosta še tekmi doma proti Fenerbahčeju (10.) in v gosteh pri Potsdamu (16.).

"Dejstvo je, da je skupina zelo kakovostna, ampak to je liga prvakinj, kjer slabih ekipi ni. Dale bomo vse od sebe in predvsem v Tivoliju skušale priti do kakšne zmage," je dejala sprejemalka Kamničank. "Že od začetka sezone imamo dobro vzdušje, zavedamo se, da nas je malo, zato moramo še toliko bolj držati skupaj. Prepričana sem, da bo takšno vzdušje tudi po tekmi v Carigradu, kjer bomo skušale, kot sem že dejala, nuditi čim boljši odpor in uživati v igri," je še pričakovanja pred obračunom v Turčiji razkrila Radišković.

Calcit Kamnik | Avtor: Klemen Brumec Klemen Brumec

Sistem tekmovanja je to sezono nekoliko spremenjen. Pet zmagovalk skupin se bo neposredno uvrstilo v četrtfinale, pet drugouvrščenih zasedb pa se bo skupaj z najboljšo tretjeuvrščeno ekipo pomerilo za tri preostala mesta v četrtfinalu. Ostale tretjeuvrščene zasedbe bodo evropsko sezono nadaljevale v pokalu evropske odbojkarske zveze. Prvi cilj slovenske zasedbe bo drago prodati kožo proti uglednejšim evropskim ekipam. Kamničanke so na domačih tleh pričakovano neporažene, na sedmih tekmah so oddale le en niz, nepričakovano pa so izgubile na drugi tekmi srednjeevropske lige proti Mladosti Zagreb.

Trener kamniških odbojkaric Bruno Najdič je bil po sobotni prvenstveni zmagi nad Formisom zadovoljen, kako so se njegove varovanke odzvale po porazu proti Mladosti v Mevzi. "Dekletom sem že povedal, da bomo igrali proti verjetno eni najboljših in najdražjih ekip na svetu, vendar se s tem ne smemo obremenjevati. Čeprav realno težko pričakujemo, da bi turške odbojkarice lahko presenetili, se jih ne smemo ustrašiti. Moramo igrati svojo igro, čim bolje zastopati slovensko žensko odbojko in tudi s kakovostjo dokazati, da smo upravičeno v ligi prvakinj," je dejal Najdič.

Calcit Kamnik | Avtor: Klemen Brumec Klemen Brumec

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice