Šport
2907 ogledov

Urnaut zbolel, Američani Slovence oddaljili od Pariza

SLO ZDA odbojka olimpijske kvalifikacije X Slovenci so proti ZDA izgubili s 3:1.
Slovenski odbojkarji so v oslabljeni postavi v Tokiu prvič položili orožje.

Odbojkarska reprezentanca Slovenije je na peti tekmi kvalifikacijskega turnirja za nastop na olimpijskih igrah doživela prvi poraz. V Tokiu so jo s 3:1 premagali Američani, ki tako ostajajo s stoodstotnim izkupičkom, Slovenci, za katere v Tokiu še ni nič izgubljenega, bodo v soboto igrali proti Japoncem, v nedeljo pa še proti Srbom.

Slovenci so pred tekmo ostali brez kapetana Tineta Urnauta, ki je zbolel in ni mogel pomagati ekipi. To se je v igri, predvsem pri sprejemu, poznalo, toda najbrž ni bilo odločilno. Njegova zamenjava Žiga Štern je odigral dobro tekmo, manj razpoložena kot običajno pa sta bila preostala napadalca Rok Možič in Klemen Čebulj. Njuni vlogi v napadu je sicer odlično prevzel 18-letni Nik Mujanović, ki je vstopil po zelo slabem prvem nizu, toda bil je premalo, da bi Slovenija proti zanesljivim trikratnim olimpijskim prvakom lahko storila kaj več, kot osvojila niz, za katerega sta bila najbolj zaslužna prav Štern in Mujanović.

Slab začetek, slab konec

Tekma, ki je bila za Slovenijo prva ob normalni uri, se je za varovance Gheorgheja Crețuja začela slabo. Servisi Matthewa Andersona so predstavljali previsoko oviro, Američani so hitro prišli do vodstva 8:1. Pri tem rezultatu je Crețu že opravil prvo zamenjavo, Dejana Vinčića je na mestu organizatorja igre zamenjal Uroš Planinšič. Menjava je obrodila sadove, Slovenci so vzpostavili ravnotežje, a napak na servisu in napadu je bilo preveč, da bi se tekmecem lahko približali. Še najbližje so prišli ob izidu 17:22, preobrata pa ni bilo.

A ob koncu niza so se lahko prepričali, da se z Američani da igrati. Z asom Jana Kozamernika so povedli s 4:3, kar je bilo tudi njihovo prvo vodstvo na tekmi. To sicer ni dolgo trajalo, Američani so spet prevzemali pobudo, da pa niso ušli, pa je poskrbel Crețu, ki je nerazpoloženega Možiča zamenjal z Mujanovičem. Slednji je skupaj s Šternom, ki je bil s tremi zaporednimi točkami najzaslužnejši, da so so Slovenci zaostanek 18:20 spremenili v vodstvo s 24:20, odlično odigral končnico, z napadalno akcijo je niz tudi končal.

Z odlično igro je nadaljeval v preostalih dveh nizih, občasno je imel tudi pomoč Čebulja, toda to je bilo premalo, da bi Slovenci zaustavili Američane. Ti so z menjavami našli razpoloženo postavo, ki tekmecem ni več ponujala dosti možnosti. Nadzorovali so rezultat in tekmo mirno pripeljali do konca.

"Na igrišče nismo stopili s pravim pristopom. Namesto, da bi bili sproščeni, z upanjem, da lahko storimo nekaj dobrega, smo stopili z velikim pritiskom, naložili smo si veliko breme. Med tekmo smo se sicer malo sprostili, ampak še vedno je manjkala zanesljivost, predvsem pri lahkih položajih. Delali smo preveč napak, jim preveč podarili, zato so si nabirali prednost. Niso delali nič posebnega, igrali sicer dobro na hitre žoge na dober sprejem in se oddaljevali od nas. To nas je na koncu stalo vseh nizov. Treba je pozabiti to tekmo in iti naprej."
Jan Kozamernik, bloker Slovenije

Kvalifikacije za OI (skupina B), 5. kolo:

ZDA - Slovenija 3:1 (18, -21, 20, 18)
Anderson 16, Defalco 13; Mujanović 12, Čebulj 11, Pajenk 11.

Japonska - Srbija 3:0 (17, 14, 22)
Tunizija - Egipt 2:3 (15, 13, -21, -27, -9)
Turčija - Finska 3:2 (22, 23, -23, -23, 8)

LESTVICA:
1. ZDA 15
2. Japonska 12
3. Slovenija 12
4. Srbija 9
5. Turčija 5
6. Egipt 4
7. Finska 2
8. Tunizija 1

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 11:33 06.oktober 2023.

    Navijači ukronacijev,so verjetno navijali za Gringose!!!

Sorodne novice