Šport
13534 ogledov

Slovenci po hudih mukah še en korak bližje olimpijskim igram

Slovenska odbojkarska reprezentanca Volleyballworld
Slovenski odbojkarji so v olimpijskih kvalifikacijah preskočili tudi četrto oviro in premagali Egipt s 3:1 (-23, 22, 17, 14).

Slovenski odbojkarji na olimpijskih kvalifikacijah zaenkrat uspešno preskakujejo vse ovire. V Tokiu so v kvalifikacijski skupini B do zdaj ugnali Tunizijo, Turčijo in Finsko, kot četrti tekmec pa je ponoči z dosti muke in rezultatom 3:1 padel tudi žilavi Egipt, še zadnja ekipa, ki so jo v slovenskem taboru ocenili za nekoliko lažjo pred odločilnimi tremi tekmami s svetovnimi velesilami. A tudi Egipt, aktualni afriški prvak, je pokazal, da zna igrati odlično odbojko in je z razlogom že vzel skalp Japonski, ki velja za enega favoritov turnirja.

Da ne gre za naivnega in nenevarnega tekmeca je konec koncev pokazala tudi pripravljalna tekma pred celinskima prvenstvoma, ko so Egipčani ob slovesu Mitje Gasparinija gostovali v Mariboru. Slovenci so takrat prvi niz izgubili, tekmec je bil blizu tudi v drugem, nato pa popustil, tako da je Slovenija tekmo dobila s 3:1. Slovenci so tudi tokrat kljub mukam na koncu Egipt premagali ter tako s 100-odstotnim izkupičkom zaključili s tekmami, ki so bile na sporedu ob 10. uri po lokalnem času oziroma 3. uri po slovenskem, ki jih v slovenskem taboru nikakor ne obožujejo.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Volleyballworld Volleyballworld

Slovenci so v četrtem medsebojnem obračunu še četrtič premagali Egipt, a so tako kot dan prej proti Finski, ko so izgubili prvi niz na tem turnirju, potrebovali nekaj časa, da so ujeli ritem. Na zgodnji začetek tekem se očitno še niso povsem privadili, tudi tokrat so po neprepričljivem začetku nekaj časa iskali svojo igro. Slovenski selektor Gheorghe Cretu je po odlični predstavi na tekmi proti Finski tokrat priložnost v prvi postavi ponudil Urošu Planinšiču, ki je zamenjal Dejana Vinčića, medtem ko je preostanek prve postave sestavljala tradicionalna šesterica - Klemen Čebulj in Tine Urnaut na sprejemalskih mestih, Rok Možič na poziciji korektorja, Jan Kozamernik in Alenk Pajenk na poziciji obeh blokerjev ter Jani Kovačič v vlogi libera.

A če sta bila Planinšič in Čebulj junaka zmage nad Finsko, bi danes skorajda postala tragična junaka, saj jima igra tokrat nikakor ni stekla. Slovenija ni igrala dobro, praktično ni pritiskala s servisi, ko se ji je ponudila priložnost pa so igralci delali nepotrebne napake, pri katerih je prednjačil Čebulj. Slovenija v prvem nizu sploh ni vodila, Egipt pa si je pri rezultatu 14:9 prvič priigral pet točk prednosti. To razliko je nato držal do samega zaključka niza, ko je vodil s 23:18, a se je nato Cretu odločil za nekaj menjav, vstop Nika Mujanovića in Žige Šterna pa je prinesel preobrat, saj je Slovenija s petimi zaporednimi točkami rezultat izenačila, a je nato Egipt z dvema zaporednima točkama zaključil niz z rezultatom 25:23.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Volleyballworld Volleyballworld

Slovenci tudi v drugem nizu niso uspeli razviti svoje prepoznavne igre, čeprav so ga odprli z rezultatom 3:0. Egipt nas je hitro ujel, sledilo pa je izjemno napeto in izenačeno nadaljevanje, ko si nobena ekipa ni uspela priigrati več kot dve točki prednosti. Slovenija je nekoliko dvignila nivo svoje igre šele po zaslugi menjav, ko je Planinšiča pri organizaciji slovenske igre zamenjal Dejan Vinčić, ter predvsem po vstopu Žige Šterna, ki je zamenjal nerazpoloženega Čebulja. Slovenija je nato odlično odigrala končnico drugega niza ter po zaostanku za točko s štirimi zaporednimi točkami zaključila niz s 25:22.

Žiga Štern se je izkazal za zadetek v polno, s svojimi točkami in odlično učinkovitostjo v napadu je uspel nekoliko razbremeniti Roka Možiča, ki je bil sicer z 21 točkami znova najučinkovitejši slovenski igralec, predvsem pa je dobro držal sprejem in ni delal nepotrebnih napak. Imel je veliko vlogo pri tem, da je Slovenija končno zagospodarila na igrišču in v tretjem ter četrtem nizu dokazala, da je vseeno za razred kvalitetnješa od Egipta.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Volleyballworld Volleyballworld

Nekaj črnih minut je imela Slovenija le še v tretjem nizu, ko je Egipt s serijo petih zaporednih točk izenačil rezultat na 14, a so Slovenci nato uspeli strniti vrste, odgovorili so s svojimi tremi zaporednimi točkami, do konca niza pa se je razlika le še večala. Tretji niz je Sloveniji pripadel z rezultatom 25:17. Resnejših težav nato tekmec ni več povzročal, Slovenija pa je imela ves čas četrtega niza stvari pod svojim nadzorom. Na koncu je povsem strla voljo Egipta ter dobila zadnji niz s 25:14.

"Zelo težka tekma proti Egiptu, četrti dan tekmovanja in ni bilo lahko. Egipt je do zdaj že v tem delu tekmovanja presenetil Japonce, včeraj je Srbom odščipnil niz, tako da niso naivna ekipa. Če jim stečeta servis in napad, so lahko zelo, zelo neugodni in to so danes tudi pokazali, tako da smo se morali maksimalno potrošiti in dati vse od sebe, da smo dobili to tekmo. Četrta je v žepu, še tri so ostale. Zdaj imamo dan počitka, moramo se regenerirati in pripraviti na naslednjo tekmo," je po tekmi izjavil Dejan Vinčić, ki je po nekoliko slabši predstavi proti Finski ponovno odlično poveljeval igri slovenske izbrane vrste.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Volleyballworld Volleyballworld
"Še ena izjemno težka tekma je za nami, zadnja jutranja. Vesel sem, da smo uspeli iztržiti tri točke, ki nam bodo pomagale pri končni razvrstitvi. Sedaj pa malce počitka in priprava na naslednje, vsaj na papirju težje tekme," pa je po tekmi ocenil tokratni junak slovenske zmage Žiga Štern, ki je po vstopu v igro prispeval kar 12 slovenskih točk in je bil ob Možiču daleč najbolj razpoložen slovenski igralec v napadu.

V četrtek je v Tokiu dan počitka, nato pa se za Slovence začne zares. Najprej se bodo v petek merili z Američani, ki so prav tako še stoodstotni in na svetovni jakostni lestvici držijo drugo mesto, v soboto bo tekmec Japonska, peta reprezentanca sveta, medtem ko bo v nedeljo za še eno odbojkarsko poslastico poskrbel obračun z deveto reprezentanco sveta, Srbijo. Te tekme bodo tudi odločile, ali si bo Slovenija že preko kvalifikacij zagotovila vozovnico za Pariz.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Volleyballworld Volleyballworld

* Dvorana Yoyogi, gledalcev 500, sodnika: Choi (Južna Koreja), Burkiewicz (Poljska).
* Slovenija: Pajenk 9 (3 bloke), Planinšič 1 (1 blok), Kozamernik 10 (1 as 3 bloke), Toman, Bračko, Vinčić 2 (1 as, 1 blok), Štalekar, Koncilja, Ž. Štern 12 (1 blok), Kovačič, Urnaut 9 (1 blok), Čebulj 2, Možič 21 (3 bloke), Mujanović 1 (1 blok).
* Egipt: Ellakany, Hassan, Noureldin, Eissa 14 (1 as, 1 blok), Sayedin 4, Masoud 9 (5 blokov), Afifi, Abdalla 1 (1 blok), Khater, Aly 1, Seoudy 4, Haikal 15 (1 blok), Issa, Omar 11 (2 bloka).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice