Šport
6382 ogledov

Slovenija s suvereno zmago začela boj za olimpijske igre

Slovenska odbojkarska reprezentanca Twitter/Odbojkarska zveza Slovenije
Slovenski odbojkarji so boj za Pariz 2024 začeli z gladko zmago nad Tunizijo s 3:0 (20, 18, 21).

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v noči na soboto začela nastope v kvalifikacijah za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu in za uvod v tekmovanje s 3:0 premagala Tunizijo, ki je vsaj na papirju eden od najlažjih tekmecev Slovenije v Tokiu.

Tako kot Slovenija je tudi Tunizija septembra igrala na celinskem prvenstvu. Medtem ko so Slovenci na evropskem zasedli tretje mesto, so bili Tunizijci na afriškem peti, potem ko so izgubili četrtfinalni obračun proti Kamerunu, ki je na koncu zasedel četrto mesto (v finalu je Egipt premagal Alžirijo).

Tunizija je sicer takoj na začetku obračuna potrdila, da gre vseeno za zelo kakovostno ekipo, pri rezultatu 6:8 je v prvem nizu celo vodila za dve točki, a so Slovenci do sredine niza svoje nasprotnike ujeli, po seriji štirih zaporednih točk ob neugodnih servisih Jana Kozamernika pa tudi ušli na neulovljivo prednost 19:15. Slovenija je nato prvi niz mirno pripeljala do konca in ga dobila s 25:20.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Twitter/Odbojkarska zveza Slovenije Twitter/Odbojkarska zveza Slovenije

V drugem nizu je uspela Tunizija s slovenskimi odbojkarji, ki so igrali s svojo tradicionalno prvo postavo, držati priključek do šeste točke, nato pa so naši odbojkarji prestavili v višjo predstavo in si z nekaj odličnimi servisi priigrali prednost 15:8. Tunizijci so se nato Sloveniji nekajkrat uspeli približati na štiri točke zaostanka, nazadnje pri 22:18, a je Slovenija zaključila niz s tremi zaporednimi točkami za 25:18.

Toda Tunizijci kljub zaostanku dveh nizov niso vrgli puške v koruzo in so na začetku tretjega niza zapretili, pri 7:8 še vodili, a si je Slovenija do rezultata 15:10 tudi po zaslugi odličnih servisov Roka Možiča že priigrala pet točk prednosti. Ker bo Slovencem treba skozi turnir tudi hraniti moči za odločilne tekme na koncu, je selektor Gheorghe Cretu nato ponudil priložnost nekaterim rezervistom, ki so uspeli zadržati prednost, čeprav se je Tunizija nekajkrat približala na vsega tri točke zaostanka. Slovenija je s spremenjeno zasedbo vseeno uspela tekmo mirno privesti do konca in po bloku Saše Štalekarja dobiti niz s 25:21.

Slovencem ni bilo niti potrebno pokazati vsega znanja, da so na tretjem medsebojnem obračunu s Tunizijo prišli do tretje gladke zmage. Dober sprejem jim je zagotavljal učinkovite napade, tudi pri preostalih elementih so bili dovolj dobri, da se jim niti za trenutek ni bilo potrebno bati za zmago. Najučinkovitejši v slovenski vrsti je bil Klemen Čebulj, dosegel je 15 točk, od tega tri z asi, medtem ko je Alen Pajenk prispeval 10 točk.

Nadaljevanje kvalifikacij bo težje, saj je Tunizija veljala za eno izmed lažjih nasprotnikov. Že v naslednjem krogu bodo tekmeci Slovenije Turki, ki so naše fante pošteno namučili na minulem evropskem prvenstvu, ko je Slovenija po velikem preobratu slavila s 3:2. Po dnevu premora sledita obračuna s Finci in Egipčani, medtem ko bodo o dveh mestih, ki peljejo v Pariz, odločale zadnje tri tekme z Japonci, Američani in Srbi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • radovednica 07:58 30.september 2023.

    Škoda splohnekaj stavkov o tem. Spet nepotrebna samohvala za nekaj, kar je več kot samoumevno, še pred začetkom tega turnirja. Bomo videli kaj bo proti ZDA, Japonski ali Srbiji in ne se spet po nepotrebnem petelinit.

Sorodne novice