Šport
15508 ogledov

Sloveniji uspel največji skok na svetovni jakostni lestvici

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca Kacper Kirklewski
Slovenke so na svetovni jakostni lestvici napredovale za štiri mesta in zasedajo 24. mesto.

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je na svetovni jakostni lestvici pod okriljem Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB) napredovala na 24. mesto. Ob Slovenkah sta največji skok v razvrstitvi zabeležila še Portoriko in Dominikanska republika, ki sta prav tako skočila za štiri mesta.

Naša izbrana vrsta je pred začetkom kvalifikacij za olimpijske igre, ki so jih dekleta odigrala v Lodžu na Poljskem, zasedala 28. mesto v razvrstitvi FIVB. S pomembnima zmagama nad Kolumbijo in Južno Korejo je Slovenija prehitela Mehiko, Slovaško, Švedsko in Kamerun, ter se povzpela za štiri mesta na 24. mesto.

Na vrhu lestvice ostajajo Turkinje, Srbkinje so izgubile dve mesti in so zdaj četrte, Američanke so se povzpele na drugo mesto, Brazilke pa na tretjega. Vse štiri omenjene reprezentance so si preko kvalifikacij že zagotovile nastop na olimpijskih igrah.

V prvi deseterici so še Italija, Kitajska, Poljska in Dominikanska republika, ki si je senzacionalno izborila nastop na olimpijskih igrah in je prav tako kot Slovenija pridobila štiri mesta na lestvici. Na devetem mestu so Japonke, na desetem pa Nizozemke.

Največ mest, kar sedem, so izgubile odbojkarice Peruja, za pet mest so padle Mehičanke, za štiri pa Južnokorejke, katere je Slovenija v Lodžu suvereno premagala s 3:0.

Slovenija - Egipt | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Pri moških pred začetkom kvalifikacijskih turnirjev za olimpijske igre, ki se bodo med 30. septembrom in 8. oktobrom odvijali v Braziliji, na Kitajskem in Japonskem, Slovenija zaseda visoko osmo mesto. Vodijo Poljaki pred Američani in Italijani, v prvi deseterici so še Brazilci, Japonci, Argentinci, Francozi, Srbi in Nizozemci.

Uvrstitve na svetovni jakostni lestvici so pred olimpijskimi igrami 2024 ključnega pomena, saj si bo nastop v Parizu poleg domače Francije preko kvalifikacijskega turnirja zagotovilo šest reprezentanc (pri ženskah je teh šest reprezentanc že znanih), medtem ko bodo zadnjih pet vozovnic za Pariz podelili glede na stanje na svetovni jakostni lestvici.

Če določena celina še ne bo imela predstavnika na OI, bodo najprej po eno izmed teh petih povabil dobile najvišje uvrščene reprezentance z omenjenih celin, medtem ko bodo vsa preostala povabila dobile najvišje uvrščene reprezentance z mednarodne jakostne lestvice, ki si še niso zagotovile nastopa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice