Šport
2247 ogledov

Kaos v slovenski skupini in odlične novice za Slovence

Slovenija - Egipt Anže Petkovšek
Glavni konkurenti Slovencem v boju za olimpijske igre so se znašli v težavah že v prvem krogu.

Slovenski odbojkarji so uspešno odprli kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah. V Tokiu so v kvalifikacijski skupini B gladko premagali 18. reprezentanco sveta Tunizijo s 3:0, a časa za počitek ne bodo imeli, saj jih že v noči na nedeljo (ob 3.00 po slovenskem času) čakajo naslednji tekmeci, to bodo zelo nevarni Turki, ki jih vodi nekdanji slovenski selektor Alberto Giuliani.

Ravno Turki so poskrbeli za največjo senzacijo prvega kroga, saj jih ni nihče omenjal, da bi se lahko vmešali v boj za prvi dve mesti, ki vodita v Pariz. Strokovnjaki so možnosti za to pripisovali zgolj Američanom, Japoncem, Slovencem in Srbom (2., 5., 8. in 9. reprezentanci sveta), a so Turki (13. reprezentanca sveta) že na prvi tekmi pokazali, da lahko vsakemu prekrižajo račune. Z odlično igro so presenetili Srbe in enemu glavnih slovenskih tekmecev v boju za Pariz z zmago 3:1 močno priprli vrata na olimpijske igre.

Kvalifikacije za OI | Avtor: Profimedia Profimedia

Da so Turki kakovostna ekipa, so sicer potrdili že na minulem evropskem prvenstvu. Začeli ga sicer niso najbolje, šele v zadnji tekmi predtekmovanja so si zagotovili napredovanje v osmino finala, v kateri pa so v Varni namučili ravno Slovence. Vodili so z 2:0 v nizih, a so Slovenci, pozneje bronasti na prvenstvu, z borbenostjo, izkušnjami in tudi nekaj sreče v končnicah naslednjih treh nizov prišli do preobrata ter se izvlekli iz zelo neugodnega položaja.

Turki so v Tokio prišli s praktično isto zasedbo in so spoštovanja vreden nasprotnik, a če si želiš v tako hudi konkurenci izboriti olimpijske igre, si proti Turkom preprosto ne smeš privoščiti spodrsljaja. Srbi so se tako nepričakovano že po prvem krogu spravili v hude težave, v katerih so se znašli tudi drugi veliki favoriti Japonci, ki pa so na koncu vendarle uspeli vpisati zmago nad Finci, ki kot 29. reprezentanca sveta veljajo za najlažjega nasprotnika v skupini.

Japonci so na koncu uspeli vpisati zmago, kar je tudi najpomembneje, saj v odbojki na prvem mestu šteje število zmag in šele nato število zbranih točk, a so vseeno proti najlažjemu nasprotniku v skupini izpustili morda dragoceno točko, ki bi se v hudi konkurenci na koncu lahko izkazala celo za usodno, saj so po hudem boju Fince premagali šele s 3:2.

Kvalifikacije za OI | Avtor: Profimedia Profimedia

Po prvih dveh nizih ni nič kaj kazalo na dramo, saj so domačini suvereno dobili uvodna dva niza na 17 in 15, a se žilavi Finci niso predali. Ob rezultatu 24:25 so v tretjem nizu celo rešili eno zaključno žogo za japonsko zmago, na koncu pa dobili niz s 27:25. Četrti niz je nato napovedal morebitno senzacijo, saj so Finci dobili niz s kar 25:19, ekipi pa sta se za zmago udarili v odločilnem petem nizu. Japonci so sicer povedli 10:6, a so Finci s šestimi zaporednimi točkami napovedali senzacijo, preden so Japonci le uspeli strniti vrste in s petimi zaporednimi točkami slaviti 15:12.

Američani pa po vzoru Slovencev v prvem krogu kvalifikacijskega turnirja za olimpijske igre niso dovolili presenečenja, temveč so Egipt, 19. reprezentanco sveta, suvereno premagali s 3:0 (20, 16, 19).

Sicer je res še zelo zgodaj, saj je za nami šele prvi krog tekem, a če v kvalifikacijski skupini B po svoji kvaliteti nekako vendarle izstopajo štiri reprezentance, ki bi se morale boriti za zgolj dve vozovnici za Pariz, je odlična novica za slovenske odbojkarje, da so dvoji izmed najtežjih tekmecev že v prvem krogu oddali točke.

Slovenija - Egipt | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Seveda pa mora Slovenija, ki je izpostavila, da ji igranje ob tako zgodnji uri ne leži, biti previdna, da ne bo šla po srbskih stopinjah, saj so odbojkarji Turčije že na svoji prvi tekmi pokazali, da v Tokio niso prišli le na izlet. Če ne drugega, lahko močno vplivajo na lestvico, saj vsakemu lahko prekrižajo načrte. Ekipi se odlično poznata, za razliko od Varne pa se Slovenci tokrat bolj zavedajo nevarnosti, ki jim jo lahko povzročijo tekmeci.

"Potrebno bo biti zbran in osredotočen na našo igro. Nikakor Turkom ne smemo dovoliti, da bi bili oni tisti, ki bodo narekovali potek tekme. Predvsem pa se moramo prej prebuditi, kot smo se na tekmi proti Tuniziji," pred dvobojem poudarja srednji bloker Alen Pajenk.

Tekma se bo kot prva v drugem krogu začela ob 3. uri po slovenskem času. Po dnevu premora sledita obračuna s Finci in Egipčani, medtem ko bodo o dveh mestih, ki peljejo v Pariz, odločale zadnje tri tekme z Japonci, Američani in Srbi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice