Šport
12761 ogledov

Slovenci prvič z večjimi težavami, na koncu slavili presenetljivega junaka

Slovenska odbojkarska reprezentanca Twitter/Odbojkarska zveza Slovenije
Slovenski odbojkarji so v kvalifikacijah za olimpijske igre po hudem boju z rezultatom 3:1 (19, -18, 20, 18) premagali tudi Finsko.

Za slovensko odbojkarsko reprezentanco je na turnirju skupine B olimpijskih kvalifikacij v Tokiu še tretja uspešno opravljena naloga. Po dokaj prepričljivih zmagah nad Tunizijo in Turčijo, ko naši fanti niso oddali niza, so se tokrat morali zelo potruditi proti žilavim Fincem, ki so kot prvi na turnirju proti Slovencem dobili niz, a so naši fantje na koncu z zmago s 3:1 vendarle ohranili 100-odstotni izkupiček in mesto na vrhu skupine.

Finci so kljub končnemu rezultatu pošteno pretili tudi v preostalih nizih, a so slabo odigrali same končnice nizov, tako da končni rezultat posameznih nizov ne pokaže prave slike. Še posebej so bili nevarni v tretjem, ko bi lahko povedli celo z 2:1, saj so imeli sredi niza tri točke prednosti, a je slovenski selektor Gheorghe Cretu nato potegnil "asa iz rokava" in v igro na pozicijo podajalca poslal Uroša Planinšiča, ki je bil tokrat nepričakovani junak slovenske reprezentance, saj se je z njegovim vstopom povsem spremenil tok igre.

Čeprav so Finci močno pomladili svojo reprezentanco in več ne veljajo za odbojkarsko velesilo kot v preteklosti (so šele 28. reprezentanca sveta), so v letošnjih kvalifikacijah za olimpijske igre že pokazali, da v Tokio niso prišli v vlogi turista. Najprej so pošteno namučili peto reprezentanco sveta Japonsko, kateri so celo odščipnili točko, saj so izgubili šele po petih nizih, zdaj pa so tudi proti Sloveniji pokazali povsem drugačen obraz kot na evropskem prvenstvu v Varni, kjer je Slovenija prepričljivo slavila.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Twitter/Odbojkarska zveza Slovenije Twitter/Odbojkarska zveza Slovenije

Slovenci tokrat sicer niso imeli najboljšega dneva, a so znova pokazali, da se znajo izvleči tudi ob nekoliko slabši igri. Naši fantje so tokrat imeli velike težave pri sprejemu in posledično tudi v napadu. Po zanesljivo dobljenem prvem nizu, ko je bil rezultat nazadnje izenačen na deveti točki, preden so Slovenci dali v višjo prestavo in prepričljivo dobili niz s 25:19, so njihovi tekmeci začeli bolje servirati, v napadu niso grešili in tekma je postala zanimiva. Drugi niz so Finci odprli s kar štirimi zaporednimi točkami, pri rezultatu 10:3 pa so vodili že za sedem točk. Tik pred koncem niza so vodili celo za devet točk, a je Slovenija do konca nekoliko uspela oblažiti rezultat, Finci so drugi niz dobili s 25:18.

Grozili so tudi do polovice tretjega niza, ko so še vodili s 16:13. Preobrat pa je nato prinesla menjava organizatorja igre, ko je Planinšič zamenjal Dejana Vinčića in slovenska igra je ponovno stekla. Finci so nato dodatno podžgali naše odbojkarje, ko je prišlo do provokacij na mreži, ko sta Klemen Čebulj in finski igralec prejela celo rdeči karton, kar pomeni točko za nasprotnika. A s tem so si Finci naredili medvedjo uslugo, saj so razjezili naše fante in predvsem Čebulja, tako da je Slovenija po izenačenju 20:20 zaključila niz s petimi zaporednimi točkami. Za 25:20 je poskrbel prav Čebulj.

Ta je nadaljeval z odlično igro in zbiranjem točk tudi v četrtem nizu, v katerem so se naši fantje sprva znašli v zaostanku 8:10, preden so s serijo šestih zaporednih točk dokončno zlomili voljo finskih odbojkarjev. Finci se do konca niso več resneje približali in Slovenci so po dveh zaporednih asih še vedno besnega Čebulja, ki je bil z 18 točkami najuspešnejši v naši vrsti, zanesljivo dobili zadnji niz s 25:18 ter vpisali še eno pomembno zmago v boju za Pariz. 

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Twitter/Odbojkarska zveza Slovenije Twitter/Odbojkarska zveza Slovenije

Čeprav Finci, katere je Slovenija v njunih medsebojnih dvobojih po uvodnih štirih porazih premagala še šestič zapored, na papirju niso veljali za najtežje nasprotnike, so se Slovenci za razliko od Japonske uspeli izogniti nevarni "mini" in ostajajo 100-odstotni in v odlični poziciji, da si že preko kvalifikacij izborijo svoj prvi zgodovinski nastop na olimpijskih igrah. Zaenkrat ima same zmage v naši skupini le še reprezentanca ZDA, medtem ko sta si Japonska in Srbija že privoščila spodrsljaj.

Slovenijo zdaj v noči na sredo (znova ob 3.00 po slovenskem času) čaka obračun z Egiptom, 19. reprezentanco sveta, ki je v prejšnjem krogu senzacionalno premagal domače Japonce ter tako dokazal, da lahko zagreni življenje tudi štirim na papirju najmočnejšim reprezentancam tega turnirja. Po tekmi z neugodnimi Egipčani pa bodo o usodi Slovenije in vozovnicah za Pariz odločale zadnje tri tekme z Japonci, Američani in Srbi, ki bodo na sporedu od petka do nedelje.

* Dvorana Yoyogi, gledalcev 250, sodnika: Mezoffy (Madžarska), Dziewirz (Kanada).
* Slovenija: Pajenk 5, Planinšič, Kozamernik 11 (2 bloka), Toman, Bračko, Vinčić 2 (1 blok), Štalekar, Koncilja, Ž. Štern, Kovačič, Urnaut 5, Čebulj 18 (2 asa, 1 blok), Možič 16 (2 asa, 2 bloka), Mujanović.
* Finska: Tervaportti 3 (1 as, 2 bloka), Hänninen 5, Zhbankov 7 (2 bloka), Suihkonen 10 (1 blok), Köykkä, Marttila 9 (2 asa, 1 blok), Haapaniemi 7 (2 asa, 1 blok), Nikula 4 (1 blok), Jokela 14 (1 as, 1 blok), Niinivaara, Kaislasalo, Breiilin, Ivanov, Mäkinen.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 07:23 03.oktober 2023.

    Bravo fantje. Jutri predvsem brez podcenjevanja proti Egiptu. Potem pa še tri peklenske tekme . ..

Sorodne novice