Šport
10421 ogledov

Slovenija do izjemno pomembne zmage v boju za olimpijske igre

Slovenska odbojkarska reprezentanca Volleyballworld
Slovenski odbojkarji so ostali pri 100-odstotnem izkupičku tudi po tekmi z neugodnimi Turki.

Slovenski odbojkarji so odlično odprli kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah. V Tokiu so v kvalifikacijski skupini B najprej gladko premagali 18. reprezentanco sveta Tunizijo, v noči na nedeljo pa so ob (pre)zgodnjem terminu po pravem epskem boju s 3:0 (26, 28, 22) padli tudi zelo nevarni Turki, ki jih vodi nekdanji slovenski selektor Alberto Giuliani in so v prvem krogu z zmago 3:1 šokirali Srbe.

Turkom sicer pred začetkom turnirja nihče ni pripisoval možnosti, da bi se lahko dejansko vmešali v boj za prvi dve mesti, ki vodita v Pariz, saj so v izjemno kvalitetni in zahtevni kvalifikacijski skupini B za favorite veljali Američani, Japonci, Slovenci in Srbi, oziroma 2., 5., 8. in 9 reprezentanca sveta. A so Turki, 13. reprezentanca sveta, že na prvi tekmi pokazali, da lahko vsakemu prekrižajo račune. Z odlično igro, predvsem so blesteli v bloku in na servisu, so presenetili Srbe in napovedali, da bodo neugoden tekmec vsem štirim glavnim favoritom turnirja.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Volleyballworld Volleyballworld

Da so kakovostna ekipa, so sicer potrdili že na minulem evropskem prvenstvu. Začeli ga sicer niso najbolje, šele v zadnji tekmi predtekmovanja so si zagotovili napredovanje v osmino finala, v katerem pa so v Varni namučili ravno Slovence, ki so na svoji koži izkusili moč turške reprezentance. Vodili so z 2:0 v nizih, a so Slovenci, pozneje bronasti na prvenstvu, z borbenostjo, izkušnjami in tudi nekaj sreče v končnicah v naslednjih treh nizih prišli do preobrata ter se izvlekli iz zelo neugodnega položaja.

Tudi tokrat so se Turki izkazali za izjemno žilavega tekmeca, pa čeprav je Slovenija tekmo dobila z rezultatom 3:0 in ostaja pri 100-odstotni uspešnosti. Slovenci so namreč kar dva niza dobili šele na razliko, nekoliko lažje so zadihali šele v zadnjem, pa še v tistem so nepopustljivi Turki pretili do samega konca.

Slovenski selektor Gheorghe Cretu je začel tekmo s svojo tradicionalno postavo s kapetanom Tinetom Urnautom in Klemnom Čebuljem na obeh sprejemalskih mestih, na poziciji blokerjeva sta tekmo začela Alen Pajenk in Jan Kozamernik, na svoji netipični poziciji korektorja je znova zaigral Rok Možič, napadu je na poziciji podajalca poveljeval Dejan Vinčić (ki je za razliko od tekme na evropskem prvenstvu zamenjal poškodovanega Gregorja Ropreta), medtem ko je mesto prostega igralca pripadlo Janiju Kovačiču.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Volleyballworld Volleyballworld

Prva dva niza sta se odvila po podobnem kopitu. Turki so niz bolje odprli, si predvsem po zaslugi bratov Adisa in Mirze Lagumdžije priigrali nekaj prednosti, Slovenci pa so jo nato do konca niza uspeli stopiti, v sami končnici pa so naši odbojkarji unovčili vse svoje izkušnje in niza na razliko tudi dobili. Prvi niz je bil celo tako izenačen, da Turčija nikoli ni vodila za več kot tri, Slovenija pa za dve točki. Na koncu je Rok Možič izkoristil šele četrto zaključno žogo Slovenije za zmago z 28:26.

V drugem nizu so Turki povedli že z 8:4, a so jih Slovenci na deseti točki ujeli, a so se Turki pri rezultatu 22:19 ponovno uspeli odlepiti in povesti za tri točke. Slovenija je s tremi zaporednimi točkami izid izenačila, Turki pa so si do konca niza priigrali tri zaključne žoge (vse sicer na svoj servis), a jih niso uspeli izkoristiti. Dve zaključni žogi je zapravila tudi Slovenija, preden je z uspešnim blokom Kozamernika zaključila niz z rezultatom 30:28.

V tretjem nizu pa so izbranci Gheorgeja Cretuja že na začetku ušli za pet točk, večjega dvoma, da bodo dobili tudi ta niz in po Tuniziji zabeležili še drugo zmago na turnirju, ni bilo, čeprav so se varovanci nekdanjega slovenskega selektorja Alberta Giulianija v končnici po zaostanku 21:15 približali na vsega dve točki zaostanka ob rezultatu 23:21. Toda Slovenci so izkoristili drugo izmed treh zaključnih žog ter niz dobili z rezultatom 25:22.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Volleyballworld Volleyballworld

V slovenski vrsti je bil tokrat najučinkovitejši Rok Možič, dosegel je 20 točk, po 13 sta jih dodala Urnaut in Čebulj. Pri Turkih sta bila najbolj učinkovita brata Lagumdžija s 16 in 14 točkami, ki pa sta bila po dveh tesno izgubljenih nizih v tretjem skoraj nevidna.

"Mislim, da smo danes odigrali dobro in zbrano že od prve točke. No, pravzaprav po prvih šestih, sedmih točkah prvega seta. Ko so nasprotniki dobro začeli, smo se v prvih dveh nizih vrnili v igro, tretjega pa smo začeli na način, kot bi morali. Zelo vesel sem izjemno pomembne zmage proti zelo močni Turčiji. Zdaj pa dan počitka, poizkusili si bomo povrniti čim več energije, oddelati dober fitnes in se potem pripraviti na naslednjega nasprotnika," je po tekmi za OZS izjavil kapetan Urnaut.

"Danes težaven začetek. A mislim, da smo na koncu zbrali vse moči in tekmo zares oddelali tako, kot se zagre. Pristop je bil pravi že od začetka, a bi bili lahko v lahkih situacijah od začetka boljši. Mogoče smo jim podarili preveč direktnih napak, zato so nam bili tako blizu. Na koncu smo lepo odservirali in mirno pripeljali tekmo do konca, kar me zelo veseli in me navdaja s pozitivnim navdihom za naprej. Vemo, da nas zdaj čaka Finska in to bo definitivno težka tekma. Finci so včeraj prikazali dobro igro proti Japoncem in se niso predali do konca. Ne pričakujem ničesar drugačnega, tako da bomo morali mi na naši strani oddelati vse stvari tako kot jih znamo in mislim, da ne bo problema," pa je po tekmi naslednjega nasprotnika napovedal Jan Kozamernik, ki je tokrat prispeval 8 točk, od tega dva z blokom.

Po dnevu premora zdaj slovenske fante namreč čakata vsaj na papirju nekoliko lažja obračuna s Finci in Egipčani, 29. in 19. reprezentanco sveta, medtem ko bodo o dveh mestih, ki peljejo v Pariz, odločale zadnje tri tekme z Japonci, Američani in Srbi. A tudi naslednjih dveh obračunov naši fantje ne smejo vzeti z levo roko, saj so se na Fincih že opekli Japonci, ki so kot veliki favoriti izgubili pomembno točko, saj so slavili šele po petih nizih s 3:2.

* Dvorana Yoyogi, gledalcev 400, sodnika: Collados (Francija), Choi (Južna Koreja).
* Slovenija: Pajenk 7 (1 as, 1 blok), Planinšič, Kozamernik 8 (2 bloka), Toman, Bračko, Vinčić 1, Štalekar, Koncilija, Kovačič, Štern, Urnaut 13, Čebulj 13 (1 as, 2 bloka), Možič 20 (1 as, 1 blok), Mujanović.
* Turčija: Gürbüz 7, Bostan, Bülbül 5 (1 blok), M. Lagumdžija 14 (1 as, 3 bloke), Ekši, Gülmezoglu 5, A. Lagumdžija 16 (1 blok), Günes 2 (1 blok), Matić 3, Aydin, Bayraktar, Tayaz, Atli, Done.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice