Šport
8974 ogledov

Slovenija do izjemno pomembne zmage proti odbojkarski velesili

Slovenska odbojkarska reprezentanca Twitter/Odbojkarska zveza Slovenije
Slovenija je v zadnjem krogu kvalifikacij za olimpijske igre premagala Srbijo s 3:0 (22, 23, 21).

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v nedeljo zjutraj v Tokiu odigrala še zadnjo, sedmo tekmo kvalifikacij za olimpijske igre 2024. Obračun s Srbijo ni odločal o neposredni uvrstitvi na OI, saj so Slovenci to priložnost zapravili s porazoma proti ZDA in Japonski, a je bila slovenska zmaga s 3:0 nad eno izmed odbojkarskih velesil vseeno izjemnega pomena.

Slovenska reprezentanca sicer v Tokiu še ni izpolnila zastavljenega cilja in si še ni zagotovila nastopa na olimpijskih igrah. Po štirih zmagah je doživela dva zaporedna poraza, tako da je želeno drugo mesto postalo nedosegljivo, a je z zmago nad Srbijo napravila nov korak k uvrstitvi na olimpijski turnir.

Za varovance Gheorgeja Cretuja namreč še ni vse izgubljeno. V Pariz namreč lahko pridejo tudi na osnovi uvrstitve na lestvici Mednarodne odbojkarske zveze, zmaga proti neposrednim tekmecem pa je Slovenijo postavila v odličen položaj. Po junijski ligi narodov bo namreč Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) podelila še zadnjih pet vozovnic za Pariz. Najprej bo zadostila celinske kvote, nato pa bodo zadnja mesta zasedle še najboljše še neuvrščene ekipe s svetovne lestvice.

Ker se Slovenija trenutno nahaja na osmem mestu lestvice, je bilo zelo pomembno, da je v neposrednem obračunu premagala devetouvrščeno Srbijo, ki je tako še povečala točkovni zaostanek za našo reprezentanco. Prav tako se je Slovenija z zmago nad visoko rangiranim nasprotnikom nekoliko približala Argentini, ki je na lestvici pred nami in si prav tako ni uspela zagotoviti olimpijskih iger preko kvalifikacijskega turnirja. Slovenija je tako pred ligo narodov, ki bo na sporedu prihodnje leto junija, v dobri poziciji, da si vseeno pribori zgodovinski nastop na olimpijskih igrah.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Twitter/Odbojkarska zveza Slovenije Twitter/Odbojkarska zveza Slovenije

Slovenski odbojkarji so se tako z zmago poslovili od turnirja olimpijskih kvalifikacij v Tokiu. S 3:0 (22, 23, 21) so premagali Srbe in potrdili tretje mesto na lestvici. Za konec so proti velikim rivalom pokazali dobro igro, bili ves čas v vodstvu, a Srbi se do konca niso hoteli predati, tako da so morali Cretujevi izbranci zmage potrjevati v končnicah nizov.

Slovenija je sicer suvereno začela tekmo, si v prvem nizu pri rezultatu 17:10 po odličnih servisih Tineta Urnauta priigrala že sedem točk prednosti, a so žilavi Srbi stopili slovensko prednost na vsega dve točki, ko so se približali na 23:21. A so se naši fantje v zaključku zbrali in izkoristili drugo izmed treh zaključnih žog za 25:22, ko je Marko Podraščanin zgrešil servis.

V drugem nizu so bili Srbi nato dosti bolj enakovreden nasprotnik, pa čeprav so Slovenci odlično odprli niz in po asu Alena Pajnka povedli z 8:4. Srbi se v stilu prvega niza niso predali in so na 14. točki rezultat celo izenačili. Slovenija si je z novo odlično serijo sicer uspela priigrati vodstvo 19:15, a so Srbi znova dali v višjo prestavo in Slovence ujeli na 22. točki. Pri rezultatu 23:23 je vse kazalo na dramatično končnico, a je Slovenija z dvema zaporednima točkama preko Urnauta in Roka Možiča zaključila niz s 25:23.

Tudi tretji niz se je odvil po receptu prvih dveh. Srbi z izjemo prvih dveh osvojenih točk v drugem nizu na tekmi sploh niso vodili in tudi v tretjem so ves čas lovili Slovenijo. Ta si je prvič malce višjo prednost priigrala pri rezultatu 11:8, a so se Srbi približali na zaostanek ene točke pri 15:14. Slovenci so nato odgovorili s serijo kar petih zaporednih točk in pri rezultatu 20:14 je bila tekma dokončno odločena. Srbi so se sicer približali na 21:18, a je Slovenija ves čas nadzorovala situacijo in mirno pripeljala niz in tekmo do konca z rezultatom 25:21.

Pri Slovencih sta tokrat blestela oba blokerja, saj je bil Jan Kozamernik za Rokom Možičem, ki je zbral 14 točk, s 13 točkami drugi najuspešnejši slovenski igralec, od tega jih je štiri dosegel z blokom, medtem ko je Alen Pajenk dodal 9 točk, dva z blokom.

Dvorana Yoyogi, gledalcev 500, sodnika: Pücher (Italija), Cacador (Brazilija).
* Slovenija: Pajenk 9 (2 asa, 2 bloka), Planinšič, Kozamernik 13 (1 as, 4 bloke), Toman, Bračko, Vinčić, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Štern, Urnaut 11 (2 asa), Čebulj 8, Možič 14, Mujanović 1.
* Srbija: Kovačević, Kapur, Krsmanović, Ivović 10 (1 as), Kujundžić 15 (3 bloke), Batak, Perić, Atanasijević, Luburić 13, Krsteski, Mašulović 4 (1 as), Podraščanin 4 (1 blok), Todorović, Nedeljković 3 (1 blok).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 13:23 08.oktober 2023.

    Premagatil Srbe je uspeh...!

Sorodne novice