Šport
18 ogledov

Nekaj točk pred zmago ni mogel hoditi

Blaž Kavčič EPA
Slovenski teniški igralec Blaž Kavčič se je prebil v drugi krog turnirja v Wimbledonu.

Trenutno 107. igralec na jakostni lestvici ATP je v prvem kolu letošnjega tretjega turnirja za grand slam z nagradnim skladom 37,17 milijona evrov premagal Japonca Yuichija Sugita po dveh urah in 34 minutah s 7:6 (3), 6:3 in 7:6 (5). Blaža Kavčiča v drugem krogu čaka Francoz Gilles Simon.

"Takšna zmaga mi v obdobju, v katerem se nahajam, pomeni res veliko. Kljub temu, da sem igral že na veliko turnirjih za grand slam, vsaka zmaga tukaj šteje dvojno. Čeprav to ni moj najljubši turnir in trava ni moja najljubša podlaga, mi zmaga izjemno veliko pomeni. Wimbledon je zgodovina tenisa in doseči tukaj zmago je del zgodovine. Veliko lepše bo končati kariero z zmago na teh igriščih," je takoj po današnjem obračunu dejal Kavčič.

Trenutno 107. igralec sveta, ki se v zadnjih letih bori predvsem s telesom, je zmagam na drugih turnirjih za grand slam zdaj pripisal tudi zmago na najprestižnejšem teniškem turnirju. "Res se ne želim ponavljati in jamrati o vseh poškodbah in operacijah. Enostavno težko je, tako fizično kot psihično prihajati nazaj. Operacije živcev in počena kost na stopalih so pustile večje posledice kot smo pričakovali, zato je težko nadaljevati, ko imaš v glavi samo najvišje cilje, telo pa ne da. Kakorkoli, še nikoli se nisem predal, tudi zdaj se ne bom. Upam, da posledica današnjega padca ne bo pustila posledic in da se bom v naslednjem krogu lahko normalno boril," je dodal Kavčič, ki je v predzadnji igri tretjega niza nerodno padel.

"V tem trenutku težko rečem kaj je, potrebno bo slikanje in temeljit pregled. Dejansko sem mislil, da bom moral le nekaj točk pred zmago predati tekmo, saj nisem mogel hoditi. Mislim, da bi v tem primeru kar končal kariero, saj ne vem, če bi kaj takšnega lahko še enkrat preživel po tistem, ko v tretjem krogu OP ZDA v New Yorku sploh nisem mogel stopiti na igrišče. Kot vse kaže, bo tudi ta sezona borba za preživetje," je v smehu končal Kavčič.

Kavčič, ki se je prvič v svoji karieri uvrstil v drugi krog na najbolj slovitega teniškega turnirja na svetu, je sijajno odprl dvoboj in povedel s 4:1, a se je njegov tekmec iz dežele vzhajajočega sonca vrnil med žive, tako da je odločitev o prvem nizu padla v podaljšani igri, ki jo je Kavčič dobil s 7:3.

Ljubljančan je v drugem nizu takoj odvzel tekmecu začetni udarec, a ga je dve leti mlajši Japonec hitro ujel in izenačil na 2:2. Nadaljevanje je minilo v znamenju slovenskega teniškega igralca, ki je po 35 minutah igre dobil drugi niz s 6:3.

V tretjem nizu je kazalo na zmago Sugite, ki je pri izidu 5:4 že serviral za zmago. A Kavčič se ni vdal, dobil je dve naslednji igri in povišal na 6:5, čeravno je v enajsti igri nerodno padel in zahteval zdravniško pomoč. A nerodna situacija ga ni zmedla, v podaljšani igri je zadržal zbranost in s preudarno igro dobil tudi tretji niz v podaljšani igri.

Kavčič je bil v vseh segmentih igre boljši od Japonca. V asih je bilo razmerje 13:4, v dvojnih napakah 4:9, v neizsiljenih napakah 35:48, imel je boljši izkoristek prvih servisov, Sugita je bil boljši le v takoimenovanih "winnerjih" s 25:36.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.