Šport
399 ogledov

Nekdanja evropska prvakinja pozitivna

Ineta Radevica Epa
Po ponovnih pregledih vzorcev novi grešniki.

Latvijka Ineta Radevica, nekdanja evropska prvakinja v skoku v daljino in četrta na olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu, je bila pozitivna na dopinškem testu, kar so ugotovili z novimi metodami po naknadnem preverjanju vzorcev, je sporočila Mednarodna atletska zveza (iaaf). Njena komisija za integriteto je zdaj že upokojeno atletinjo suspendirala.

Radevica je bila evropska prvakinja leta 2010 v Barceloni, leto dni pozneje pa še srebrna na svetovnem prvenstvu v Daeguju. Pozitiven je bil njen vzorec z OI 2012, kjer je bron zgrešila le za en centimeter, zato bodo njen olimpijski izid črtali.

Po ponovnem testiranju je bil z OI v britanski prestolnici pozitiven tudi vzorec kazahstanske tekačice na 100 m ovire Natalije Ivoninskaje. Tekmovalka, ki je odličja osvajala na azijskih igrah in univerzijadah, je tudi suspendirana, kar je 48 primer dopinga po naknadnih pregledih vzorcev z omenjenih OI.

Kenijski atlet Kipyegon Bett, tretji na svetovnem prvenstvu leta 2017 v Londonu v teku na 800 m, je zaradi dopinga dobil štiriletno prepoved nastopanja; do avgusta 2022, je še sporočil Iaaf. Komisija za integriteto je dvajsetletnega Bretta zaslišala julija in po sedaj končanem postopku potrdila jemanje poživil. Testirali so ga februarja letos in nato v njegovem vzorcu našli prepovedani EPO.

Po Asbelu Kipropu, Samuelu Kalaleiju in Lucy Wangui je to nov odmeven dopinški primer iz kenijske atletike.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.