Šport
17 ogledov

Nemirna roka Faku prinesla 22. mesto

Ondrej Moravec martin fourcade  Emil Hegle Svendsen
1/10
EPA
Norveški biatlonec Emil Hegle Svendsen je z enim zgrešenim strelom zmagal na današnji zasledovalni tekmi biatlonskega svetovnega pokala na Pokljuki. Drugi je bil Čeh Ondrej Moravec, ki je prav tako zgrešil enkrat, tretji pa Francoz Martin Fourcade z dvema kazenskima krogoma. Slovenec Jakov Fak je zgrešil kar šestkrat in osvojil 22. mesto.

Prvo zmago v sezoni si je pritekel in pristreljal Norvežan Svendsen. Štirikratni svetovni prvak, Francoz Fourcade, je bil tokrat tretji, kljub temu pa je zadržal vodilni položaj v skupnem seštevku. Tekmovalce je danes na Pokljuki pričakalo slabo vreme z dežjem. Zaradi tega je bila proga razmočena, v slabem vremenu pa se ni najbolje znašel zmagovalec četrtkovega sprinta Fak, ki je moral kar šestkrat v kazenski krog. Fak, slednjega je prišlo spodbujati tudi približno sto hrvaških navijačev, se je kot najboljši s sprinta na progo podal prvi, Svendsen in Fourcade sta mu sledila tesno zadaj. Pustila sta ga, da je do prvega streljanja narekoval tempo, nato pa so se naredile razlike po prvem streljanju leže. Fak je zgrešil enkrat, tekmeca pa sta z ničlama pobegnila.

Po prvem streljanju je bil Fak še četrti, a je ob treh zgrešenih strelih nato zdrsnil na 19. mesto, na prvem streljanju stoje zgrešil še dvakrat, napak pa je bilo s tem občutno preveč. Čeprav je bil na zadnjem streljanju brezhiben, kjer je večina tekmecev v vodstvu grešila, pa je bil zaostanek že prevelik in Fak se je moral zadovoljiti z 22. mestom.

Premočena rokavica

"Kaj naj rečem, to je biatlon. Enkrat si na vrhu, drugič ne. Moraš biti pripravljen in na dobro in na slabo. A iz slabih tekem se lahko veliko naučiš. Preprosto sem prevečkrat zgrešil, malo mi je ponagajal tudi mraz pri teh mojih nesrečnih prstih, saj mi je dež hitro premočil rokavico. Nato sem še poskušal nadoknaditi zamujeno, vsaj po prvem streljanju, a potem je bilo napak preveč. Jutrišnjega dne se že veselim, mislim da lahko še kaj pokažem, vremenska napoved je boljša in tako mi bo veliko lažje tekmovati," je po tekmi dejal Fak.

Emil Hegle Svendsen | Avtor: EPA EPA
Klemen Bauer je tekmo končal na 37. mestu. Streljal je sicer nekoliko boljše, a je moral po prav vsakem streljanju najmanj enkrat v kazenski krog, tako da z razpletom tekme ni bil zadovoljen. "Velike filozofije ni, zame je to ponesrečen nastop. Veliko stvari je šlo narobe že od starta, tudi na smučeh se nisem dobro počutil. Vsak zgrešen strel te oddalji od tekmecev, moral sem jih loviti na progi, a je dež naredil svoje. Upal sem, da bi lahko težke pogoje obrnil v svojo korist, a se mi je vse podiralo kot domine," pa je po tekmi dejal Bauer.

Edini od Slovencev je "napredoval" Peter Dokl, ki je bil na sprintu 57., tokrat pa mesto boljši. "Mislim, da danes material ni bil na najvišji ravni, na kateri smo ga vajeni. Med tekom sem izgubljal na celi progi, strelsko je bilo sicer bolj pozitivno, čeprav so trije zgrešeni streli še vedno preveč. Tekma je tako le delno pozitivna, saj tekaško nisem dobro opravil. Definitivno je bila moja najboljša tekma tukaj sprint, zdaj me 14 dni čakajo treningi in priprave, upam, da se bom januarja vrnil močnejši," je povedal Dokl. Na nedeljski tekmi s skupinskim startom bo slovenske barve v moški konkurenci branil le Jakov Fak.

Gössnerjeva do zmage, Gregorinova 14.

Nemška biatlonka Miriam Gössner (31:47,8/5) je zmagovalka zasledovalne tekme svetovnega pokala na Pokljuki. Drugo mesto je osvojila Čehinja Gabriela Soukalova (+0,7/0), tretja je bila Francozinja Marie Dorin Habert (+26,5/1). Slovenka Teja Gregorin je z dvema zgrešenima streloma zasedla 14. mesto (+2:15,3), Andreja Mali pa 54. (+6:13,4/5). V nedeljo se bo svetovni pokal na Pokljuki zaključil s tekmo s skupinskim startom, slovenske barve bo branila le Teja Gregorin.

"Zadovoljna sem s to tekmo, ker je bil napredek velik. Škoda mi je tistih zadnjih strelov, ampak nas je na strelišču precej motil dež, slabo se je videlo. Kljub temu sem lahko zadovoljna s to tekmo," je dejala Gregorinova in dodala: "Jutri na skupinskem startu bo menda lepše vreme. Upam, da se mi bolj posreči na strelišču, tekaško še nisem najboljša, a sem za jutri optimistka. Vseh 30 nas bo jutri že utrujenih, saj je to že tretja tekma v treh dneh, a pred domačo publiko imam še večji motiv, zato se bom še bolj potrudila."

Mali: ''Usrala'' sem ga

Malijevi se danes ni izšlo, pet tarč je ostalo nepokritih, želja po uvrstitvi med dobitnice točk je tako ostala neizpolnjena. "Malo sem že navajena, a sem razočarana. Nisem tega pričakovala. Že prvi strel, ki je zelo pomemben, me je oddaljil, ker sem ga 'usrala'. Potem pa sem imela po enega zgrešenega in ni bilo več tiste borbe za med točke, ki sem si jo želela. V nadaljevanju me je zeblo v roke, čevlji so bili težki pet kilogramov, ni bilo prijetno. Kljub brezvetrju sem streljala slabo, ostale punce so manj grešile, sneg je bil sicer hiter, to mi je ustrezalo, tudi smuči so bile hitre, a imela sem težave s položajem pri streljanju in ni bilo optimalno vse skupaj," pa je nastop ocenila Malijeva.

Biatlon, Pokljuka, zasledovalna tekma (M):

1. Emil Hegle Svendsen (Nor) 32:49,2 (1)
2. Ondrej Moravec (Češ) + 3,8 (1)
3. Martin Fourcade (Fra) 17,4 (2)
4. Jevgenij Garaničev (Rus) 27,0 (2)
5. Fredrik Lindström (Šve) 33,9 (2)
6. Jevgenij Ustjugov (Rus) 42,3 (3)
7. Tim Burke (ZDA) 45,1 (3)
8. Jean Guillaume Beatrix (Fra) 49,8 (3)
9. Simon Schempp (Nem) 53,3 (0)
10. Andrejs Rastorgujevs (Lat) 59,3 (1)
...
22. Jakov Fak (Slo) 2:10,7 (6)
37. Klemen Bauer (Slo) 3:25,9 (5)
56. Peter Dokl (Slo) 5:40,1 (3)

Biatlon, Pokljuka, zasledovalna tekma (Ž):

1. Miriam Gössner (Nem) 31:47,8 (5)
2. Gabriela Soukalova (Češ) + 0,7 (0)
3. Marie Dorin Habert (Fra) 26,5 (1)
4. Olena Pidgrušna (Ukr) 51,8 (0)
5. Veronika Vitkova (Češ) 57,6 (0)
6. Nadežda Skardino (Blr) 1:10,7 (1)
7. Andrea Henkel (Nem) 1:17,8 (4)
8. Vita Semerenko (Ukr) 1:18,3 (3)
9. Tora Berger (Nor) 1:18,9 (2)
10. Olga Viluhina (Rus) 1:51,8 (2)
...
14. Teja Gregorin (Slo) 2:15,3 (2)
54. Andreja Mali (Slo) 6:13,4 (5)

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.