Šport
37 ogledov

Neporažena Slovenija v polfinalu SP!

prošt špiler rokomet slovenska rokometna reprezentanca
1/33
EPA
Slovenska reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila v polfinale svetovnega prvenstva v rokometu. Varovanci Borisa Deniča so v četrtfinalu premagali Ruse z 28:27 (14:13) in se kot prvi uvrstili v boj za žlahtna odličja. "Boljši smo. Premagali bi jih tudi jutri in pojutrišnjem," je po tekmi dejal Denič. Nasprotnik nepremagljivih Slovencev bo v polfinalu domačinka Španija.

Slovenski rokometaši so v osmem medsebojnem obračunu na velikih tekmovanjih premagali tekmece iz Rusije. Po dveh porazih na olimpijskih igrah, dveh na evropskih prvenstvih ter treh na svetovnih prvenstvih so slavili na letošnjem sklepnem turnirju v Španiji, z zmago pa so si priigrali tudi polfinale, enega največjih uspehov v reprezentančni zgodovini.

Slovenski selektor Boris Denič je po poškodbi Dragana Gajića naknadno poklical Petra Puclja, ki se je soigralcem pridružil le osemnajst ur pred začetkom četrtfinalnega dvoboja. Krožni napadalec velenjskega Gorenja se je takoj znašel na slovenskih obrambnih okopih, kjer je menjal bolj napadalno usmerjenega Jureta Dolenca. Poleg njega sta mesto na zunanjem položaju zasedla še Borut Mačkovšek in Uroš Zorman, na krilnem Gašper Marguč in Luka Žvižej, na mestu krožnega napadalca pa Matej Gaber.

Slovenija v uvodnih minutah nikakor ni razvila prave igre, ruska obramba 5-1 - na "špici" je bil njen najboljši igralec Timur Dibirov - jim je povzročila velikanske preglavice. Rusi so svoje poti do gola preprečevali na dovoljen in nedovoljen način, nemški sodniški par Marcus Helbig/Lars Geipel je že v uvodnih minutah - v presledku nekaj sekund - na klop za kaznovane poslal dva pregroba ruska igralca, a tudi to ni pripomoglo k boljši slovenski igri v napadu.

Prošt vrnil Slovence v igro

Slovenski rokometaši so v uvodnih petnajstih minutah dosegli le gol iz igre (Dolenec), preostale pa iz sedemmetrovk (trikrat Luka Žvižej in enkrat Dolenec). Rusi so se medtem razleteli na igrišču, po zaostanku s 4:8 pa je Denič v 14. minuti zahteval minuto odmora. Njegovi napotki in korekcije v napadu in obrambi so obrodili sadove, zadetek v polno je bil tudi vstop vratarja Primoža Prošta, ki je zamenjal nerazpoloženega Gorazda Škofa.

Slovenci so si v 15. minuti sicer pridelali najvišji zaostanek (4:9), nato pa je nastopilo njihovo obdobje. Začetnik preobrata je bil Prošt, nekaj njegovih obramb je dvignilo soigralce, stekla je tudi igra v napadu. Razlika v zadetkih je bila vse manj izrazita, po dveh zaporednih golih Marguča v 22. minuti pa v začetnem izhodišču (11:11). Slovenskega pohoda nista zaustavili niti verižni izključitvi Mihe Žvižeja in Marka Bezjaka med 22. in 24. minuto. Sebastian Skube je v 26. minuti poskrbel za prvo slovensko vodstvo na tekmi (13:12), skupaj s soigralci pa je na polčas odšel z golom prednosti (14:13).

Dolenec Dibirov Šelmenko Slovenija Rusija SP svetovno prvenstvo v rokometu 2013  | Avtor: EPA EPA
Luka Žvižej je takoj na začetku zadel s sedmih metrov za 15:13, a skupaj s soigralci ni dolgo lasa "užival" v vodstvu, saj so Rusi vzpostavili ravnotežje in v 38. minuti so ponovno zaostali za gol (17:18). Denič je s pogostimi menjavami iskal najbolj razpoloženo kombinacijo proti vse manj prepričljivim Rusom, ki so v 39. minuti ostali še brez Sergeja Gorboka, ki je prejel rdeč karton po grobem prekršku nad Nenadom Bilbijo, le tri minute kasneje pa je po treh izključitvah prostor na tribuni moral piskati še Mihail Čipurin.

Gajić v solzah ob igrišču

Slovenija je odhod dveh nosilcev ruske igre s pridom izkoristila, z goli Mihe Žvižeja, Marguča in Vida Kavtičnika povišala na 23:18, nato pa so se v slovenske vrste prikradle črne minute. Rusija se je z delnim izidom 3:0 približala na dva gola zaostanka (21:23), Denič pa je zadrego svojih varovancev prekinil z minuto odmora. Ta je le začasno prekinila nalet Rusov, ki so se v 51. minuti približali na 25:24.

Slovenija je slabo izkoristila verižni izključitvi Pavla Atmana in Alekseja Rastvorceva med 53. in 55. minuto, navkljub očitni premoči na igrišču je dosegla le gol in zadnjih pet minut začela z dvema zadetkoma prednosti (26:24). V izjemno stresni končnici so Deničevi izbranci vendarle zdržali, odločilen gol pa je ob igralcu manj dosegel Skube in se uvrstili v polfinale svetovnega prvenstva.

Začelo se je slavje rokometašev z vedno številčnejšo slovensko navijaško armado, ki se bo po novem velikem podvigu zagotovo še okrepila. Nesrečni Gajić, ki je zaradi poškodbe mišice verjetno izgubljen tudi za morebitno finalno tekmo ali obračun za tretje mesto, je na berglah in v solzah objemal svoje soigralce.

Ostri Denič: "To ni bil rokomet, to je bil boksarski meč!"

"Nismo blesteli, nismo pustili najlepšega umetniškega vtisa, v polfinale pa smo se uvrstili z velikim garanjem Mi smo boljša ekipa od Rusije, premagali bi jo jutri in pojutrišnjem. Na tekmi ni bil problem rokometno znanje ruskih igralcev, temveč njihova telesna moč," je po tekmi dejal selektor Denič.

"To je bil boksarski meč, ne pa rokometna tekma. Oni so nas hoteli pretepsti in hvala sodnikoma, da so zaščitili igralce in šport. Kar Rusi počnejo na igrišču, spada v neko drugo športno disciplino, denimo rokoborbo grško-rimskega sloga."

Marguč: "Hoteli so nas pretepsti, a se nismo pustili"

Ostro igro nasprotnikov je izpostavil tudi Gašper Marguč, medtem ko je Miha Žvižej izpostavil zgodovinske razsežnosti tega dosežka, ki bo verjetno za Slovenci prišel šele v četrtkovem jutru. Še dobro, da je tekma z domačini Španci na sporedu v petek ...

"Rusi so nas na vsak način poskušali pretepsti, a se jim nismo pustili in se zasluženo uvrstili v polfinale. Na naslednjo tekmo gremo do konca, igra se za kolajno in se ne mislimo ustaviti," je povedal Marguč, večji od obeh Žvižejev pa je pristavil:

"Mislim, da se sploh ne zavedamo tega dosežka. Cilj, ki smo si ga postavili zelo visoko, smo izpolnili, zdaj imamo priložnost, da ga presežemo. Našo priložnost bomo skušali izkoristiti, čeprav bo težko. Tekma je bila pravo mučenje od začetka do konca, a sem vesel, da se je končala v našo korist."

Svetovno prvenstvo v rokometu, četrtfinale:

Rusija : Slovenija 27:28 (13:14)
Dibirov 6, Atman, Šiškarev in Šelmenko 4; Zorman, Žvižej in Marguč 5, Dolenec in M. Žvižej 3

Španija : Nemčija 28:24 (12:14)
Tomás in Aguinagalde 7, Entrerríos 5; Christophersen, Theuerkauf in Klein 4

Danska : Madžarska 28:26 (18:11)
Lindberg 10, Eggert 5; L. Nagy 8

Francija : Hrvaška 23:30 (12:13)
Sorhaindo 5; Duvnjak 9, Horvat 5

Polfinale (Barcelona):

Petek ob 19.15:
Španija - Slovenija

Ob 21.00:
Danska - Hrvaška

Komentarjev 5
  • chamil 08:26 24.januar 2013.

    finale: slovenija hrvatska

  • franke 21:32 23.januar 2013.

    DOBRO STE SE DRŽALI PROTI RUSKIM MEDVEDOM,

  • gec 20:06 23.januar 2013.

    BRAVO ĐURO IN DRUŠČINA.