Šport
33 ogledov

Neverjetni Phelps do 20. olimpijske kolajne

michael phelps london 2012 EPA
V četrtek je na OI v Londonu padlo 18 končnih odločitev. Za slovenske gledalce sta dan zaznamovala bronasta Iztok Čop in Luka Špik, padla pa je kopica svetovnih rekordov. Američan Michael Phelps je osvojil že 20. olimpijsko odličje v karieri.

V dvojnem dvojcu sta ponovno blestela Iztok Čop in Luka Špik, ki sta Sloveniji priveslala še drugo medaljo na olimpijskih igrah (OI) v Londonu. Za Čopa je bila to že četrta olimpijska kolajna, medtem ko je Špik osvojil tretjo.

Michael Phelps osvojil že 16. zlato odličje

michael phelps london 2012 | Avtor: EPA EPA
Ameriški plavalni superzvezdnik Michael Phelps je poskrbel za nov rekord na OI v Londonu. V finalu na 200 metrov mešano je premagal velikega tekmeca, rojaka Ryana Lochteja, ter s časom 1:54,27 osvojil novo zlato medaljo, skupno že 20. olimpijsko v karieri. Za Lochtejem (1:52,90) je bil bronast Madžar Lazslo Cseh (1:56,22). Phelps je v torek postal najboljši olimpijec vseh časov z 19. medaljo, zdaj pa je v svojo veliko zbirko dodal še 20. Današnja – v Londonu je bila četrta – je že 16. zlata v njegovi bogati karieri. Lochte pa je po bronu na 200 metrov hrbtno le pol ure pozneje v olimpijskem vodnem centru dobil še srebro.

Ameriški plavalni uspeh je s svetovnim rekordom na 200 metrov prsno dopolnila Rebecca Soni, ki je bila s časom 2:19,59 premočna za zasledovalke. S tem dosežkom je še izboljšala čas, ki ga je postavila v kvalifikacijah. Na 200 metrov hrbtno je slavil Tyler Clary, prav tako reprezentant ZDA, v ženski konkurenci na 100 metrov prosto pa nizozemska plavalka Ranomi Kromowidjojo. V današnjem londonskem finalu je s časom 53,00 postavila nov olimpijski rekord.

Diskvalifikacija kitajskih kolesark

Gong Jinjie, Guo Shuang, london 2012 | Avtor: EPA EPA
Le nekaj minut sta v slavju uživali kitajski kolesarki Gong Jinjie in Guo Shuang, ki sta zmagali v ekipnem sprintu na velodromu. Že v kvalifikacijah sta postavili nov svetovni rekord, v finalu pa sta za 17 centimetrov ugnali nemško navezo Miriam Welte/Kristina Vogel. A sodniki so azijski kolesarki naknadno kaznovali zaradi kršenja tekmovalnih pravil in zmago prisodili Nemkama.

chris hoy london 2012 | Avtor: EPA EPA
Velik uspeh so zabeležili tudi britanski kolesarji, ki so ubranili zlato odličje iz Pekinga. S časom 42,600 sekunde so Philip Hindes, Jason Kenny in Chris Hoy postavili tudi svetovni rekord ter izboljšali prejšnji dosežek (42,747), ki so ga postavili v kvalifikacijah. Chris Hoy se je na večni britanski olimpijski lestvici tako izenačil z veslačem Stevom Redgravom, ki je v karieri zbral pet zlatih in eno bronasto odličje.

Zlati kolajni v judu so si razdelili Rusi in Američani

V judu do 78 kilogramov je v ženski konkurenci slavila Američanka Kayla Harrison, ki je preprečila slavje domači favoritinji Gemmi Gibbons. To je bila prva olimpijska kolajna Američanke. Za veselje ruskih navijačev pa je poskrbel Tagir Hajbulajev, ki je zmagal v judu do 100 kilogramov. V finalu je z iponom premagal Mongolca Naidana Tuvshinbayarja.

Presenečenje dneva: zlato južnoafriških veslačev

Presenečenje dneva so zagotovo južnoafriški veslači, ki so zlato kolajno osvojili v četvercu brez krmarja. Z odličnim finišem so ugnali Veliko Britanijo, tretji pa so bili Danci.

južna afrika veslanje london 2012 | Avtor: Reuters Reuters
V ženskem osmercu so se ponovno izkazale Američanke. Erin Cafaro, Zsuzsanna Francia, Esther Lofgren, Taylor Ritzel, Meghan Musnicki, Eleanor Logan, Caroline Lind, Caryn Davies in Mary Whipple so uspešno ubranile zlato kolajno iz Pekinga. Za sekundo in pol so ugnale kanadsko posadko, tretje mesto pa so si priborile Nizozemke. V ameriškem čolnu je bilo pet deklet, ki so zlato osvojila že pred štirimi leti.

Dve zlati kolajni razveselili domače obiskovalce

Med kanuističnimi dvojci sta bila najhitrejša Britanca Tim Baillie in Etienne Stott. Rojaka David Florence in Richard Hounslow sta zaostala za 36 stotink, tretja pa sta bila trikratna zaporedna olimpijska prvaka, Slovaka Peter in Pagvol Hochschorner.

Britance pa je razveselil tudi strelec Peter Wilson, ki je zlato osvojil v dvojnem trapu. Wilson je sicer tudi rekorder v dotični disciplini. Počivali pa niso niti Francozi. Najbolj žlahtno kovino je domov prinesla Emilie Fer, ki je slavila v slalomu na divjih vodah.

Zhang Jike london 2012 | Avtor: EPA EPA
Pestro je bilo tudi v zaključnih dvobojih pri namiznem tenisu, mnogoboju in strelkah. Namiznoteniški turnir je po pričakovanjih odločil dvoboj dveh Kitajcev, bolj spreten pa je bil Zhang Jike, ki je s 4:1 v nizih ugnal rojaka Wanga Haaja, sicer dobitnika srebrnega odličja iz Pekingu.

ZDA po številu kolajn prehitele Kitajsko

Edine, ki po številu kolajn lahko konkurirajo Kitajski, so ZDA, katerim je novo zlato odličje prinesla telovadka Gabrielle Douglas. Američanka je bila najboljša v mnogoboju, s tem pa je osvojila že drugo zlato kolajno v Londonu. Pred dvema dnevoma je namreč slavila tudi v ekipni konkurenci.

Med strelkami pa je danes blestela Južnokorejka Ki Bo-Bae, ki je poleg ekipne osvojila še zlato kolajno med posameznicami. Italijanke Elisa Di Francisca, Arianna Errigo, Ilaria Salvatori in Valentina Vezzali so upravičile vlogo favoritinj ter v floretu ekipno osvojile zlato medaljo.

Pregled kolajn

1. Kitajska             	18	11	5	34
2. ZDA 18 9 10 37
3. Južna Koreja 7 2 5 14
4. Francija 6 4 6 16
5. Velika Britanija 5 6 4 15
6. Nemčija 4 8 5 17
7. Italija 4 5 2 11
8. Severna Koreja 4 0 1 5
9. Rusija 3 6 8 17
10. Kazahstan 3 0 0 3
10. JAR 3 0 0 3
... 20. Slovenija 1 0 1 2
Komentarjev 1
  • Kunaver 11:21 03.avgust 2012.

    Plavalci priznali, da lulajo v bazen ......http://slo-kronika.si/svet/oi-london-2012-seveda-vsi-lulamo-v-bazen-pravi-ameriska-plavalka-carly-geehr/