Šport
35 ogledov

Neverjetnih osem kolajn v Sočiju

Šport v letu 2014 so zaznamovale olimpijske igre v Sočiju, kjer je do izjemnega uspeha prišla tudi slovenska odprava. Ta se je v domovino vrnila s kar osmimi kolajnami, z eno več kot na vseh zimskih olimpijskih igrah od osamosvojitve naprej.

Pred odhodom v Rusijo je kar nekaj slovenskih športnikov sodilo med favorite za odličja. Med njimi je bil tudi športnik leta Peter Prevc, ki je bil pred Sočijem v odlični formi. Slovenski skakalni junak se je s pritiskom javnosti uspešno spopadel na prvi tekmi, ki jo je gostila manjša naprava. S srebrom je prišel do prve slovenske posamične skakalne kolajne.

 

Po Prevčevem uspehu je bilo nekoliko lažje nastopiti tudi preostali slovenski karavani, izjemno pa se je v sprintu v prosti tehniki izkazala Vesna Fabjan. V finalu je odlično startala, bila nato do zadnjih metrov v igri za srebrno kolajno, a se je po fotofinišu morala zadovoljiti z bronom. To je bila druga slovenska tekaška medalja. Štiri leta prej je v Vancouvru, prav tako v sprintu, do brona prišla tudi Petra Majdič. "Dvajset let treningov, odrekanja in trdega dela – vse to se je danes poplačalo. Kolajne so sanje vsakega športnika; jaz sem jo danes dosegla in ni lepšega občutka," je po tekmi dejala presrečna Fabjanova.

 

Še isti dan si je kolajno pritekla in pristreljala biatlonka Teja Gregorin, ki je po zasledovalni tekmi prav tako stopila na tretjo stopničko zmagovalnega odra. To je bila prva kolajna slovenskih biatloncev na olimpijskih igrah, v Vancouvru je bil Klemen Bauer četrti, mesto za Jakovom Fakom, ki je takrat še nastopal pod hrvaško zastavo. Fak je bil v Sočiju sicer zelo blizu svojega drugega odličja na največjem tekmovanju, na tekmi s skupinskim startom je zasedel četrto mesto. Četrta je bila v isti disciplini tudi Gregorinova.    

Slovenski športniki so na zimskih olimpijskih igrah pred Sočijem osvojili 11 kolajn, sedem pod slovensko zastavo. Jure Franko je leta 1984 v veleslalomu osvojil srebro, kasneje pa je to še dvakrat uspelo Tini Maze (Vancouver 2010), Mateji Svet in smučarskim skakalcem (Calgary 1988), do šestih bronastih odličij pa so prišli Matjaž Debelak (Calgary 1988), Jure Košir, Alenka Dovžan, Katja Koren (Lillehammer 1994), skakalci (Salt Lake City 2002) in Majdičeva (Vancouver 2010). Tokrat je napočil čas za prvo zlato, Mazejeva si ga je v smuku razdelila s Švicarko Dominique Gisin

 

Za peto slavje v takrat že povsem obnoreli domovini je nato znova poskrbel Prevc. Ta se je s tekmeci pomeril še na večji skakalni napravi in tokrat zaostal za v Sočiju nepremagljivim Kamilom Stochom in zimzelenim Noriakijem Kasaijem. Slovenska javnost je kasneje veliko pričakovala od moštvene tekme, med sezono so Slovenci blesteli v svetovnem pokalu, vendar jo je izbrancem trenerja Gorana Janusa zagodla poškodba Roberta Kranjca. Slovenski orli so osvojili peto mesto. 

 

Mazejeva se je nato še enkrat z zlatimi črkami zapisala v zgodovino slovenskega športa, do prvega mesta je namreč prišla tudi v svoji paradni disciplini - veleslalomu. Črnjanka, ki je po neuspešnem začetku sezone celo zamenjala trenerja, je v Sočiju vodila že po prvi vožnji, v drugo pa ji je uspelo zadržati nekaj stotink prednosti pred Avstrijko Anno Fenninger. Najuspešnejša slovenska smučarka vseh časov je bila na jugu Rusije poleg dveh zlatih kolajn še četrta v superkombinaciji, peta v superveleslalomu in osma v slalomu. 

 

V zadnjih dneh olimpijskih iger so naposled svoje nastope dočakali tudi deskarji na snegu. Ti so se najprej pomerili v paralelnem veleslalomu, odlično pa sta nastopila tudi Slovenca Rok Marguč in Žan Košir. Prvi je na koncu osvojil peto mesto, do prve slovenske deskarske kolajne pa je s tretjim mestom prišel Košir. 

 

A Tržičan je nato v paralelnem slalomu svojo uvrstitev popravil še za eno mesto in tako prišel do osme slovenske kolajne na igrah v Sočiju. Paralelni slalom je bil sicer prvič na sporedu olimpijskih iger, obe disciplini pa je na veselje domačih navijačev dobil Američan z ruskim potnim listom Vic Wild

 

Slovenski navijači so poleg dobitnikov kolajn imeli še kar nekaj razlogov za veselje. Ob kopici uvrstitev v prvo deseterico so se izjemno izkazali tudi hokejisti. Izbranci selektorja Matjaža Kopitarja, ki so že z uvrstitvijo na ZOI šokirali marsikaterega hokejskega strokovnjaka, so v svoji skupini izgubili tekmi z velesilama Rusijo (2:5) in ZDA (1:5), nato pa je sledila sladka zmaga proti Slovaški (3:1). 

 

Slovenci, po dolgem času je lahko za izbrano vrsto zaradi premora v ligi NHL znova zaigral tudi njen prvi zvezdnik Anže Kopitar, so v svoji skupini osvojili tretje mesto, za preboj v četrtfinale pa so se nato pomerili z Avstrijci. Ti so bili nadigrani, risi pa so se uvrstili med najboljših osem ekip olimpijskega turnirja. V četrtfinalu so bili nato od Slovencev boljši Švedi (0:5), ki so kasneje izgubili finale proti Kanadi (0:3). Slovenija je osvojila 7. mesto. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.