Šport > Zimski športi
21 ogledov

Tina: "Sedaj sem dosegla vse v športu"

Tina Maze - podelitev Reuters
Čeprav so bile ZOI osrednji cilj zime za Tino Maze, pa Črnjanka še ni opustila misli, da lahko ubrani veliki kristalni globus.

Korošica Tina Maze, nesporna kraljica minule sezone svetovnega pokala alpskih smučark, je na olimpijskih igrah v Sočiju z dvema zlatima medaljama najboljša smučarka iger in tudi najboljša športnica v slovenski zgodovini. 

Globus še v dosegu

"Sedaj, ko sem na OI naredila to, za kar sem trenirala in po kar smo prišli, mi bo lažje steklo v svetovnem pokalu. Stvari so še odprte in to je pomembno. Še bolj pa to, da bom še naprej dobro smučala. Globus je še vedno v dosegu mojih rok. Imam še možnosti, da z ekipo pridemo čez ta vrata, ki so odprta kot motivacija za zaključek sezone," je v pogovoru za STA povedala Mazejeva. Na petem mestu v skupnem seštevku pokala ima 754 točk, vodilna Nemka Maria Höfl-Riesch pa je doslej edina, ki je presegla 1000 točk (1079). Devet tekem pred koncem ima Mazejeva 325 točk zaostanka.

30-letnica se bo najdražjih zimskih OI, jasno, spominjala po medaljah. "Pa po ekipnem olimpijskem duhu, po željah po medaljah. Vse ostalo me pravzaprav sploh ne zanima. Nekateri so tu zboleli, sama pa sem ostala zdrava in nimam nobenih slabih besed o teh OI." Ekipni duh ne le znotraj njene ekipe, ampak tudi celotne slovenske olimpijske reprezentance, ki je kot po tekočem traku osvajala medalje in številna druga visoka mesta, je sprožil val navdušenja v domovini in ogromno zanimanja tujine za slovenski šport in državo.

"Majhne stvari delajo velike razlike"

"Ta energija, ki smo je tu prenašali tudi prek interneta iz enega na drugo prizorišče, iz obalne v gorsko športno vas. To, da smo na tak način stopili skupaj, kot športniki Slovenije, je dokazali, da se s skupnimi močmi da več. Vsak posameznik je že vrhunski, delčki ekipnega duha in energije olimpijske ekipe pa so tisto, kar še dodatno dvigne. V vrhunskem športu smo vsi na zelo visoki ravni in majhne stvari so tiste, ki potem delajo velike razlike."

Mazejeva je bila v boju za odličja v vseh petih disciplinah kot edina med vsemi alpskimi smučarkami, v Sočiju je imela Črnjanka le dan premora. Kako je zdržala te napore? "Saj nisem, včeraj mi je na slalomu zmanjkalo. Moje telo ni pustilo več, da bi dala vse od sebe. Bila sem kar utrujena. Bil je naporen ritem in je bilo težko zdržati do konca."

Še pred nekaj leti zamag v smuku iluzija

Tina Maze olimpijski smuk Soči 2014 zlata kolajna Roza Hutor | Avtor: EPA EPA
Dve zlati medalji, poleg "bazičnega" veleslaloma tudi v kraljevskem smuku. "Že smuk je bil izjemen, ko sem prvič stopila na najvišjo zmagovalno stopničko. Moraš imeti mirne živce v tej disciplini, v kateri sem v zadnjih letih zelo napredovala. Zato se mi je bilo tudi lažje boriti za najvišja mesta. Še pred nekaj leti je bila to le iluzija."

V Vancouvru dvakrat srebrna olimpijka bo Soči zapustila kot dvakratna olimpijska zmagovalka. "Ta pika na i mi je manjkala po prejšnji rekordni sezoni v svetovnem pokalu. Bila je moja edina motivacija, ta želja, da se vrhunsko pripravim na OI. Sedaj lahko mirno povem, da so bile OI moja edina želja, ki me je vlekla, da sem vztrajala. Sedaj sem dosegla vse ambicije v športu."

Mislila, da bo šlo lažje

V tej sezoni ji ni šlo po načrtih. "Težko je bilo v tej zimi. Mislila sem, da bo šlo lažje. Če nisi vsak trenutek pri stvari, na tistem mestu, kjer si, če ti misli uhajajo, je težko pokazati svoje znanje. In sem imela velike težave v svetovnem pokalu, doslej. To je bilo najtežje. Neuspehi te tolčejo, ti dajejo klofute, te razočarajo in zdržati kljub temu, biti pozitiven, to je težko. Vsak je pameten, ko so uspehi in stvari tečejo. Najmočnejši se pokažejo takrat, ko je težko."

"Fantastično, izjemno, več kot smo pričakovali. Osvojiti dve zlati medalji, to so sanje, ki so mi se uresničile. Prišla sem v dobri formi in se na najpomembnejših tekmah sezone dokazala. Naredila sem korak naprej od prejšnjih OI, kar je plod trdega dela v zadnjih letih, pa tudi osredotočenosti na tekme. Za zlato je potrebno več poguma, več sreče, moraš pa biti tudi dovolj samozavesten. To je razlika med srebrom in zlatom. Pa jasno, ob meni je stala ekipa, ki je verjela vame tudi, ko mi ni šlo. Od leta 2008, ko je Andrea Massi sestavil ekipo, je ta imela vzpone in padce. Prišla je lanska izjemna sezona, po kateri se je bilo težko motivirati. Toda ves čas sem imela v mislih OI in v to smo vložili veliko dela in energije."

"Super, za 20 let staro državo"

Mazejeva, se ob Massiju, vodji njene ekipe, se je zahvalila tudi trenerju Mauru Piniju, s katerim sodeluje od januarja, Nežki Poljanšek, ki ji pomaga z masažami in nasveti do fizične sprostitve, s pogovori pa do psihične, ter serviserju Andrei Vianellu, ki je kot strokovnjak za pripravo smuči stalni člen mozaika uspehov v zadnjih letih.

Tuje medije pa je zanimalo, zakaj je slovenski šport tako uspešen. "Res neverjetno, koliko dobrih športnikov je pri nas. Zrasla je naša samozavest na velikih tekmovanjih. Ni več strahu, pridemo in opravimo svoj posel. To je res super za 20 let staro državo. In vsak ve, kako je, ko si star 20 let, ko še ne veš točno, kam boš šel in kaj boš počel. Veliko turbulenc je, in skušaš le delati naprej po najboljših močeh. Tako je tudi z našo državo," pa je na ta vprašanja na novinarski konferenci odvrnila Mazejeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.