Šport > Zimski športi
65 ogledov

Ogenj ugasnjen, Soči odšel v zgodovino

Soči Fišt zaključna slovesnost
1/22
EPA
S sklepno slovesnostjo se bodo končale 22. ZOI. Slovensko zastavo je nosil Žan Košir.

Dobitnik zadnje slovenske medalje v Sočiju, deskar Žan Košir, je bil zastavonoša Slovenije na zaključni slovesnosti na stadionu Fišt. Košir je srebrno odličje prejel za nastop na sobotnem paralelnem slalomu, že prej je bil bronast v paralelnem veleslalomu.

Igre, kot jih še ni bilo

Igre v Sočiju so bile za slovensko reprezentanco najuspešnejše doslej. Športniki so deželi na sončni Alp priborili osem kolajn. Tina Maze se je okitila z zlatoma iz veleslaloma in smuka, Peter Prevc s srebrno in bronasto na mali oz. veliki skakalnici, bron sta osvojili še tekačica Vesna Fabjan v sprintu in biatlonka Teja Gregorin v zasledovanju. Piko na i, pravzaprav kar dve, je postavil Košir. Seveda ne gre pozabiti na izjemne hokejiste, ki so se v najmočnejši konkurenci prebili do četrtfinala in ob tem vzeli skalpa Slovaške in Avstrije.

Slovenci so na enaindvajsetih zimskih olimpijskih igrah pred Sočijem osvojili skupno enajst kolajn, štiri še za bivšo Jugoslavijo. Med njimi ni bilo nobene zlate. Uspešnost Slovencev se odraža tudi na lestvici držav dobitnic medalj glede na število prebivalcev. Slovenija je na njej na drugem mestu, za vodilno Norveško.

Norveški in ruski trojček

Po uvodnih plesnih koreografijah so podelili tudi odličja za zadnji dve disciplini v smučarskem teku. Za ženski tek na 30 kilometrov so odličja prejele tri Norvežanke (Marit Bjoergen, Therese Johaug in Kristin Stoermer Steira), v moški konkurenci na 50 km pa so bili, na veselje občinstva na Fištu, nagrajeni trije Rusi (Aleksander Legkov, Maksim Viležganin in Ilja Černousov). 

Po podelitvi kolajn so prišle na vrsto nove glasbene in akrobatske točke. Kmalu je prišel na vrsto tudi dvig grške in južnokorejske zastave (naslednje ZOI bo gostil Pjeongčang), obe sta zaplapolali ob ruski trobojnici.  

Černišenko: "Uspelo nam je"

Sledil je nagovor predsednika organizacijskega odbora iger - Dimitrija Černišenka. "Rusija je izpolnila svojo obljubo. Hvala vam športnikom. Prejeli ste 98 kompletov medalj v poštenem boju. Hvala gledalcem, vzdušje iger ste naredili enkratno. Organizatorji so pokazali, da se lahko soočijo z vsakim izzivom. To je nov obraz naše Rusije. Za nas so te igre najboljše izmed vseh. Uspelo nam je, osvojili smo olimpijski vrh," je med drugim povedal Černišenko, nekaj besed pa je dodal tudi predsednika Moka Thomas Bach.

Tudi on je bil zadovoljen po koncu 16 dni zimskega športnega druženja v Sočiju. "Igre so bile odlične, odziv športnikov pa izjemen. Mislim, da smo utišali kritike," je dejal Bach zadnji dan Sočija 2014, pa obenem omenil, da iger le ne bo razglasil za "najboljše doslej", kot so njegovi predhodniki radi počeli v preteklosti. A so igre le imele tudi nekaj črnih pik - predvsem prestrog ruski odnos do nasprotnikov iger, poškodbe tekmovalcev na prezahtevnih prizoriščih, zadnje dni tekmovanj pa tudi največje zlo športa: doping. Za zdaj so v Sočiju imeli šest primerov dopinških kršitev.

Najdražje igre doslej

Putin Bach Soči Fišt zaključna slovesnost | Avtor: EPA EPA
Megalomanski projekt zimskih olimpijskih iger ob morju, v kraju s subtropskim podnebjem, se na prvi pogled zdi utopičen, a ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu - očitke o tem, da so igre pravzaprav njegova zasebna strast in projekt, mora poslušati tako doma kot po svetu - je uspelo.

Blesteče nove dvorane in stadion v Adlerju ob Črnem morju, nova smučišča, skakalnice, proge za deskanje in steze za bob pa so zrasle v nekoliko bolj oddaljenem gorskem zaledju olimpijskega mesta. Kaj bodo z vsem tem Rusi počeli, ko bosta olimpijski ogenj in medijski sij ugasnila, pa še ni povsem jasno. Jasno je le, da je projekt zimskih olimpijskih iger stal rekordnih 50 milijard dolarjev, kar je daleč največji proračun zimskih olimpijskih iger v zgodovini.

Dobili, kar so hoteli

A zdi se, da so Rusi za ta denar dobili večino tistega, kar so hoteli. Igre brez večjih incidentov, brez terorističnih napadov, ki so se jih tako bali pred začetkom tudi zaradi napetega dogajanja v širši regiji, celo prijetno spomladansko vreme z le redkimi dnevi zimskih razmer, pa seveda predvsem uspehe svojih športnikov.

Kljub starim olimpijskim krilaticam o pomembnosti nastopanja pač na takšnih tekmovanjih štejejo le medalje in Rusi so si jih nabrali veliko (33, od tega 13 zlatih), precej več kot na prejšnjih v Vancouvru, ko so prižgali rdeči alarm in se lotili projekta Soči 2014.

Rusi objokujejo le hokejiste

Spodletelo jim je le enkrat - a prav na najpomembnejšem področju. Opevana ruska hokejska reprezentanca je namreč klonila pod pritiskom velikih pričakovanj in se kljub množici zvezdnikov poslovila že v četrtfinalu, slika razočaranega Putina, ki se na častni tribuni drži za glavo, pa je postala simbol pokopa ruskih pričakovanj. Za marsikaterega Rusa so se igre takrat pravzaprav kar končale.

zastavonoše Soči Fišt zaključna slovesnost  | Avtor: EPA EPA
Prav četrtfinale pa je bil tudi domet slovenskih hokejistov. A če so Rusi po porazu s Finci lahko le razočarano strmeli predse, so Slovenci s kapetanom Tomažem Razingarjem, ki ga je doletela čast nositi zastavo na odprtju iger, dosegli hokejski Olimp. Končno sedmo mesto za državo, ki ima toliko hokejistov kot kakšen nekoliko močnejši ruski klub, je neverjeten in težko ponovljiv dosežek, še posebej v tako zgoščeni konkurenci z najboljšimi igralci na svetu, ki se zberejo le na vsaka štiri leta.

Zastava že na poti v Korejo

Slovenske medalje, vrhunske uvrstitve, uspehi hokejistov ... Vse to in še več je zaznamovalo slovenski delež Sočija 2014, ki bi lahko bil morda še za odtenek vidnejši, če je Slovencem ne bi zagodle poškodbe, predvsem skakalcu Robertu Kranjcu.

Na zaključni slavnosti je olimpijsko zastavo prejel Lee Seok-rae, župan južnokorejskega Pjeongčanga, prireditelja iger leta 2018.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.