Šport
12 ogledov

Nibali pred končno zmago

Vincenzo Nibali EPA
Italijanski kolesar Vincenzo Nibali je z zmago v 18. etapi še povečal vodstvo pred zasledovalci. Na drugo mesto se je sicer prebil domačin Thibaut Pinot.

Vicenzo Nibali (Astana) je zmagovalec 145,5 kilometra dolge kraljevske etape od Paua do Hautacama. Nibali je bil prepričljivo najboljši na zadnji 1520 metrov visoki vzpon s ciljem na Hautacamu, s čimer je še povečal skupno vodstvo. To je bila sicer že njegova četrta etapna zmaga na tokratni Dirki po Franciji. Drugi je bil Francoz Thibaut Pinot, tretji pa Poljak Rafal Majka.

V zaključku etape sta pobegnila Francoz Blel Kadri in Španec Mikel Nieve Ituralde. A kolesarja nista vzdržala dolgo v ospredju. Lov je začel ameriški veteran Christopher Horner, na zadnje kolo pa se mu je prilepil Nibali. Kolesarja sta eden ob drugem vozila tudi na lanski Vuelti, ki jo je nato dobil 42-letni Američan. Tokrat Nibali ni popuščal, že prvi napad je Italijanu, morskemu psu iz Messine, prinesel veliko prednost, ki jo je skupno vodilni le še večal iz metra v meter. Kmalu je ulovil tudi Nieveja in se mimo odpeljal z nekaj višjo hitrostjo od tekmeca. Na koncu je imel na cilju minuto in deset sekund prednosti pred najbližjim zasledovalcem, skupno pa zdaj vodi že sedem minut in deset sekund.

"Želel sem še eno etapno zmago, ekipa je delala izvrstno, zato sem v cilju pokazal na srce, saj smo bili vsi predani današnjemu cilju. Zmaga v Pirenejih je zame in za vso ekipo izredno pomembna, res sem je vesel. Zdaj imam precejšnjo prednost, zato sem pred nadaljevanjem miren. Jutri bom poskusil odpeljati mirno etapo, nato me čaka še zadnja vožnja na čas, kjer imam boljše izhodišče kot najbližji tekmeci," je po današnji zmagi dejal Nibali.

Največji osmoljenec etape je Španec Alejandro Valverde, ki je moral v zadnjih petih kilometrih priznati premoč najbližjima zasledovalcema v skupnem seštevku Majki in Pinotu. Majka je branil pikčasto majico najboljšega hribolazca, dolgo je pri zasledovanju Nibalija vozil na drugem mestu, a so ga tekmeci ujeli. V ciljnem sprintu je Poljak poskusil osvojiti drugo mesto, a je imel Pinot, najboljši mladi kolesar francoske pentlje, več moči v nogah. Valverde, ki v zadnjih kilometrih ni znal odgovoriti na njun napad, je bil na koncu deseti, zaostal je skoraj dve minuti, skupno pa je z drugega mesta nazadoval na četrto.

Edini preostali Slovenec na dirki Kristijan Koren (Cannondale) je bil danes 105. (+31:01), skupno pa je na 134. mestu, za Nibalijem zaostaja štiri ure, 15 minut in osem sekund.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.