Šport
2922 ogledov

"Nič več ne bo, kot je bilo"

roger federer Epa
"ITF, vi ste sramota!" v luči napovedanih sprememb odgovarja teniška srenja.

Mednarodna teniška zveza (ITF) je navkljub glasnemu nasprotovanju številnih profesionalnih tenisačev podprla korenite spremembe prestižnega ekipnega tekmovanja Davisov pokal.

ITF je na lastno pest in brez posvetovanja z igralci prevetrila format turnirja z več kot 100-letno tradicijo, z nepremišljeno potezo pa bi lahko dosegla celo nasprotni učinek od želenega.

Vodilo sprememb, ki so bile na skupščini sprejete z več kot dvotretjinsko večino (71,4 odstotka), je obuditi zanimanje za nekoč eno najprestižnejših tekmovanj na svetu in a turnir privabiti teniško elito, ki se je zavoljo zasledovanja osebnih interesov nastopu večkrat izognila.

žoga, žogica, teniška žogica, tenis Potrjeno Šport Revolucionarna sprememba v tenisu

Finalni del Davisovega pokala se bo po novem igral na nevtralnem terenu, kar bo tekmovanje oropalo tako priljubljenega in prepoznavnega "nogometnega vzdušja", po katerem so sloveli reprezentančni dvoboji. Reprezentance bodo namesto petih obračunov igrale samo še tri, dvoboji pa se bodo namesto na tri igrali na dva dobljena niza.

Če je ITF upala, da bo s spremembami na turnir privabila največje teniške zvezdnike, se ji je - sodeč po prvih odzivih - poskus povsem izjalovil. Še več, lahko se zgodi, da bodo igralci Davisov pokal celo bojkotirali.

Za nekatere je bil grob poseg v več kot 100-letno tradicijo preprosto nesprejemljiv.

"ITF zgodovinsko gledano nikoli ni upoštevala igralcev. Presenečen sem. Nisem se želel vmešavati, ker nimam prave rešitve. Zagotovo so to napačni prijemi. Ne vem. Žalosten sem, da Davisov pokal ne bo več takšnen kot nekoč. Nič več ne bo tako, kot je bilo," se je na nedavnem turnirju v Cincinnatiju sprememb dotaknil Roger Federer.

pokal davis solatna skleda | Avtor: Epa Epa
Precej bolj oster je bil nekdanji prvi igralec sveta Lleyton Hewitt. "Včasih je tenis več kot igra. Več kot denar. Večina mojih največjih zmag in najtežjih porazov se je zgodila v Davisovem pokalu, kjer smo igrali pet nizov pred glasnimi domačimi ali tujimi navijači. Sramota, da je ITF bodočim zvezdnikom odvzela to izkušnjo," je sporočil.

"ITF, vi ste sramota za tenis! Uživajmo v zadnjem Davisovem pokalu in potrudimo se, da ostane doma," je zapisal Francoz Lucas Pouille. Na spremembe so se negativno odzvali tudi številni drugi člani francoske reprezentance.

Novosti so obsodili tudi nekdanji teniški zvezdniki. "Žalosten dan za moški tenis. To ni več Davisov pokal. ITF, slepite se, če mislite, da bodo vrhunski igralci ob koncu leta igrali na turnirju z 18 reprezentanci," je zapisal nekdanji zmagovalec Wimbledona Pat Cash. "Davisov pokal, počivaj v miru," je odločitev ITF-a pospremila Alize Cornet, javno pa je novosti pokritiziral tudi Boris Becker.

Odzivi evropskih igralcev so bili izrazito negativni, nekoliko drugače pa razmišljajo na drugi strani Atlantika, kjer so tako ameriški kot kanadski tenisači pozvali k odprtosti. "Mislim, da je to nekaj pozitivnega. Davisov pokal je zabedel v krizo. Potreobali smo spremembo, upam, da jo bodo igrali lepo sprejeli," je optimističen najboljši kandski tenisač Milos Raonic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice