Šport
29 ogledov

Nič več vprašanj, kako naj vozim

Lewis Hamilton Mercedes VN Italije EPA
Pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (FIA) so se odločili prepovedati radijske pogovore med dirkači formule 1 in ekipami, ki bi vozniku pomagali pri vožnji.

Vprašanja voznikov, ki se na ekipe obračajo za nasvete o stilu vožnje, ali obvestila moštev o tem, kako in kje si je moč privoziti nekaj prednosti med kvalifikacijami in dirkami, so postala vsakdanjost dirkanja v formuli 1.

A pri Mednarodni zvezi so se zdaj odločili za strogo upoštevanje pravila, ki pravi "da mora voznik brez kakršnekoli pomoči voziti svoj dirkalnik." Direktivo je vsem ekipam že poslal direktor dirk Charlie Whiting. V njej je zapisano: "V zagotovitev tega, da bi se vseskozi upošteval člen 20.1 dirkaškega pravilnika formule 1, FIA namerava takoj strogo uveljaviti to pravilo. Odslej noben pogovor med dirkačem in ekipo ne sme vključevati informacij, ki bi bile povezane z vedenjem dirkalnika ali voznika. Pri tem vse opozarjamo, da je prenos podatkov iz boksov do vozila strogo prepovedano s členom 8.5.2 po pravilniku formule 1 o tehničnih zadevah.”

Prepoved sicer ne vključuje pogovorov o strategiji postankov ali opozoril glede varnosti na stezi ter osnovnih sporočil med ekipo in voznikom. Slednje so večkrat dramatične in so se tako izkazale za del šova, ki ga prinaša formula 1.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.