Šport > Nogomet
14 ogledov

Albanci so dobra stranka

slovenija ciper ljudski vrt Anže Petkovšek
Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 na stadionu Qemal Stafa v Tirani proti Albaniji odigrala četrto tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014. Po dveh porazih in zmagi Slovenci potrebujejo nove tri točke ...

Slovenija bo tokrat precej oslabljena v obrambi, saj zaradi rdečega kartona manjka nadomestni kapetan in najbolj konstantni osrednji branilec Boštjan Cesar. Namesto njega bo selektor Slaviša Stojanović bržčas aktiviral Dominica Maroha, ki je dobil nekaj minut že na petkovi tekmi v Ljudskem vrtu ob zmagi proti Cipru z 2:1. Maroh igra v postavitvi poleg Miša Brečka tudi v obrambi nemškega Kölna. Velja tudi omeniti, da Slovenija pod Stojanovićevim vodstvom še ni ohranila mreže nedotaknjene. Prav tako se pred torkovim obračunom poraja vprašanje, ali bodo naši začeli tekmo z enim ali dvema napadalcema, glede na potrebo po točkah, je verjetnejši scenarij slednji - s Timom Matavžem in Zlatkom Dedićem v konici napada.

"Določene stvari je treba pogledati s taktičnega vidika. Odvisno je tudi od tega, v kakšnem stanju bo igrišče. Če bo vse pod vodo, bo treba malce bolj razmisliti, v nasprotnem primeru je bolj ali manj vse jasno," je ob prihodu v Tirano povedal selektor, ki ga je malce razveselilo tudi samo vreme: "Super je, da ni dežja, vsaj zaenkrat. Kako bo jutri, je težko povedati, je pa dejstvo, da so vsi igralci zdravi, kar je najpomembneje."

slovenija ciper ljudski vrt Tim Matavž | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Albanci igrajo na silo, na preskok"

V vsakem primeru slovensko vrsto čaka težko delo. Kljub temu, da slovenska reprezentanca v petih medsebojnih nastopih z Albanijo še ni izgubila, je tokrat položaj drugačen. Albanci, z vrsto igralcev, ki igrajo v ugledn(ejš)ih tujih klubih, so nazadnje doma resda izgubili z Islandijo z 1:2, toda večino tekme so bili boljši tekmec, igrišče pa ni dovoljevalo kombinatorne igre, saj so morali drugi polčas celo preložiti za skoraj pol ure, ker je bilo na zelenici preveč vode.

"Posnetek je pokazal, da so Albanci zelo neugodna ekipa. Igrajo na preskok, na pritisk, včasih tudi na silo, iz česar znajo zabiti gol. To ne pomeni, da niso tehnično dobri, seveda so. So fizično močni, predvsem v zadnji liniji in tudi v napadu, proti Islandiji so prejeli dva naivna gola, enega iz avta, drugega s prostega strela, drugače pa so diktirali ritem v drugem polčasu. Je bilo pa težko, ker je lilo, ne deževalo, določeni deli igrišča so bili pod vodo ... Takrat se je malce bolje znašla Islandija, ki je bolj enostavno igrala," je povedal Stojanović in razkril tudi recept za ugoden razplet ob slabem vremenu.

Prav ugoden razplet pa je v Tirani nuja. "Sami smo se pripeljali v ta položaj. Če bi prej storili svoj posel, bi imeli večji izkupiček točk in bi bilo nekako lažje, tako pa smo sami prišli do tega, da je na vsaki tekmi pomembno, kako se bo za nas končala," priznava slovenski selektor.

slovenija ciper ljudski vrt kevin kampl | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Slovo od stadiona

Eden tistih, ki bo najbolj pod drobnogledom, je stalni Cesarjev partner v osrčju obrambe Marko Šuler. Ta bo moral albanske napade preprečevati z novim srednjim branilcem. "Na tekmi bodo težki pogoji, tekma bo težka. Oboji rabimo točke, ampak mi bomo šli brez kalkuliranja. Šli bomo na zmago oziroma vzeti čim več točk. Ne bo lahko, vsak ima svoje težave ... Trenutno ni časa za popravljanje teh stvari. Treba je vzeti točke zlepa ali zgrda," meni Šuler in dodaja, da bo igra bržčas vse prej kot lepa, ampak cilj je jasen in kdorkoli bo zamenjal Cesarja, bo imel isto nalogo - vzeti točke v Tirani.

Tekmo, na kateri bo tiranski stadion bržčas bolj prazen kot poln, bodo sodili švedski sodniki na čelu Martinom Hanssonom. Stadion Qemal Stafa bo tokrat gostil zadnjo tekmo, po obračunu s Slovenijo bo sedanji objekt postal zgodovina albanskega nogometa. Verjetno se spomnite, da je Slovenija v podobnem primeru, ko se je poslavljala od Bežigrada leta 2003, izgubila 'poslovilno' tekmo s Hrvaško (0:1).

Komentarjev 4
  • Scott 23:08 16.oktober 2012.

    Dokler bo selektor S.Stojanović za Slovenijo žal ne bo uspeha!Kek,Katanec ali Zupan;potem pa bo kaj.?

  • Realist 23:21 15.oktober 2012.

    šipac a zavijaš burek? kaj se oglašaš če ne navijaš za Slovenijo. Gremo po 3 točke v Šipterijo. Nimamo težke skupine tako da nam bo uspelo če bomo verjeli in s srcem igrali za reprezentanco.

  • bla_blabla 22:34 15.oktober 2012.

    Seveda stojanovic, pol pa mali siptar zavije burek v papir.