Šport > Nogomet
19 ogledov

Slovenci spet v igri, Ciper pretil do konca

slovenija ciper ljudski vrt Tim Matavž
1/24
Anže Petkovšek
Slovenija je na nervozni tekmi v Mariboru le prišla do prvih točk v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo in premagala Ciper (2:1). Oba zadetka je prispeval Tim Matavž, Slovenci pa so se morali v zaključku tekme celo braniti pred izenačenjem, potem ko je rdeči karton dobil Boštjan Cesar. Debija Kevina Kampla in Gorana Cvijanovića.

Pod Kalvarijo se je v rahlo meglenem večeru zbralo slabih osem tisoč gledalcev. Selektor Slaviša Stojanović ni posegal v svojo udarno enajsterico, kamor se je po dveh tekmah vrnil kapetan Samir Handanović. Na klopi so proti Cipru obsedeli vsi novinci, kot tudi vroči Kevin Kampl.

V šesti minuti je bilo dvakrat vroče pred gostujočimi vrati. Najprej je po kombinaciji z Mišem Brečkom v kazenski prostor prodrl Josip Iličić, a so Ciprčani rešili situacijo z izbijanjem v kot. Iz tega kota je Iličić po tleh lepo našel vtekajočega Andraža Kirma, čigar strel pa je znova izbila obramba otočanov.

Da bodo gostje daleč od zgolj obrobnih opazovalcev je postalo jasno že v naslednjem napadu, ko je slovenski obrambi ušel Dimitris Christofi, njegov strel iz težkega položaja pa je zletel nenevarno mimo daljše vratnice. Še večjo godljo so si skuhali slovenski branilci v deveti minuti, ko je po poigravanju v zadnji vrsti Boštjan Cesar podrl Jasona Demetriouja in dobil rumeni karton, zaradi katerega bo moral izpustiti torkovo tekmo v Albaniji.

Handanović podal iz avta

Še največji aplavz je požel vratar Handanović, ki je v 15. minuti stekel iz gola in pospremil žogo v avt, nato pa kar sam izvajal met z roba igrišča. Slovenci so pretili izključno po Iličićevem desnem boku, in tako je vezist Palerma v 16. minuti z močno žogo v sredini iskal Tima Matavža, Primorcu pa težke žoge ni uspelo preusmeriti proti golu.

Nezbrani Marko Šuler je v 19. minuti daleč od vrat Handanovića podaril žogo gostujočemu kapetanu Michaelu Constantinouju, ki pa je na srečo s hitrim strelom meril nenevarno. Zlatku Dediću se je v 25. minuti po akciji Iličića ponudila lepa priložnost za strel sredi kazenskega prostora, napadalec Bochuma pa je malce okleval in nato zadel enega izmed nasprotnikov.

Slovenija je končno začela pritiskati in že v naslednjem napadu je Bojan Jokić poslal ostro podajo pred vrata, odbitek pa je z volejem proti golu poslal Aleksander Radosavljević, toda tudi on zadel v ciprski obrambni zid. Najlepšo priložnost je v 29. minuti zapravil Šuler, ki je po podaji Iličića iz prostega strela s kakšnih dveh metrov streljal preko gola.

slovenija ciper ljudski vrt Tim Matavž | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Matavž prekinil svoj post

Odrešitev za Stojanovića in njegove varovance je prinesla 38. minuta, ko je Dedić ušel Ciprčanom in v sredini našel Matavža, dotlej nevidni napadalec PSV Eindhovna pa se je lepo obrnil in z levico matiral Tasosa Kissasa v golu Cipra. To je bil prvi gol za Primorca po lanskem 15. novembru, ko je v Stožicah zabil dva gola v mrežo Združenih držav Amerike. Iličić je pred koncem polčasa z močnim strelom po podaji iz kota skoraj presenetil Kissasa s strelom od daleč, a je bil ciprski čuvaj mreže na mestu.

Drugi polčas se je nadaljeval v podobnem ritmu in Kirm je po izvrstnem prodoru v 48. minuti podal idealno žogo pred ciprska vrata, na katero pa ni stekel osamljeni Cesar. Šuler bi z novim nezanesljivim posredovanjem kmalu skuhal izenačenje Ciprčanov, potem ko je na njegovo izbito žogo Handanović stekel iz gola, Constantinou pa je meril mimo praznih vrat.

Boginja Fortuna se je nato preselila pred nasprotni gol, saj je vratar Kissas v 54. minuti iz rok izpustil podajo Dedića s strani in stresel lasten okvir gola, žogo pa je nato ukrotil tik pred Matavžem. Dedić je v 57. spet dolgo okleval med strelom in podajo na robu kazenskega prostora, na koncu pa se odločil za prvo opcijo in zadel enega izmed gostov.

slovenija ciper ljudski vrt  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Prve minute dvema debitantoma

Matavž je po bliskovitem protinapadu in podaji Dedića v 60. minuti prišel do strela pred vratarjem Kissasom, toda med dvema branilcema streljal preslabo. Primorec pa ni grešil v naslednjem napadu, ko mu je podajo Jokića v kazenskem prostoru lepo spustil Cesar, Matavž pa je s strelom po tleh še drugič v večeru matiral ciprskega vratarja za 2:0.

Otočani bi kmalu bliskovito odgovorili, saj je moral pred Jasonom Demetrioujem po hitri akciji praktično z golove črte žogo izbiti Mišo Brečko. Dedića je selektor Stojanović dobrih 20 minut pred koncem zamenjal z debitantom Kevinom Kamplom, mladi up pa je takoj priboril prosti strel z leve, po katerem je bil Matavž s strelom z glavo blizu svojemu hat-tricku, a je njegov strel ustavil Kissas.

Kampl je soj žarometov hitro preusmeril na svojo številko šest, saj je po najlepši akciji na tekmi v 75. minuti lepo med nogami spustil žogo do Iličića, čigar strel z levico je zletel le za las čez ciprsko prečko. Zadetku za 3:0 se je v 82. minuti približal tudi Jokić, a je bil Kissas znova na mestu. Kazen je prišla hitro, saj se je na drugi strani rezervist Efstathios Aloneftis dobesedno sprehodil do roba kazenskega prostora in z natančnim strelom matiral Handanovića.

Ciprčani pretili vse do konca

Obetala se je napeta končnica, za katero je selektor Stojanović vseeno ponudil debitantski nastop tudi ljubljencu mariborskih navijačev Goranu Cvijanoviću, ki je zamenjal še eno nekdanjo "vijolico" Iličića. Stvari so se še dodatno poslabšale za domačo izbrano vrsto, saj je Cesar dve minuti pred koncem rednega dela ustavil protinapad Ciprčanov in dobil drugi rumeni karton.

Handanović je moral s skrajnimi močmi reševati svojo mrežo pred projektilom Dimitrisa Christofija iz prostega strela, Stojanović pa je globoko v sodnikovem podaljšku namesto Radosavljevića poslal še tretjega debitanta Dominica Maroha, ki je sicer že odigral nekaj minut na prijateljski tekmi proti Romuniji. Slovenci so nato tekmo vse prej kot mirno le uspeli pripeljati do srečnega zaključka.

Stojanović: "Ni bilo potrebe po tretjem golu"

"Izjemno pomembne tri točke. V želji po uspehu in uresničitvi cilja, ki je uvrstitev na SP, smo videli težko tekmo in na koncu zasluženo zmago, čeprav smo si sami zakomplicirali zadnje minute in ustvarili nekaj težav. Pri 2:0 smo brezglavo hoteli zabiti tretji gol, čeprav takrat ni bilo potrebe po tem. Lahko bi držali žogo v svoji posesti. Z njihovim zadetkom smo si zakomplicirali zadnje minute," je po tekmi dejal selektor Stojanović.

"Sodeč po priložnostih, ki sta si jih priigrali obe ekipi, mislim, da je Slovenija zasluženo zmagala. Imeli smo preveč težav, glede na zadnjih deset minut tekme pa bi mogoče lahko odnesli še kaj več. Ni nam uspelo priti do rezultata, ki smo ga želeli, ampak videli smo, da imamo nekaj igralcev, ki nam bodo pomagali v prihodnosti. Zdaj smo osredotočeni na našo naslednjo tekmo, prepričan sem, da lahko premagamo Norveško," pa je po tekmi povedal ciprski strateg Nikos Nioplias.

Kvalifikacije za SP 2014, 3. kolo:

Skupina E

Slovenija : Ciper 2:1 (1:0)
Matavž (38, 61); Aloneftis (83)
RK: Cesar (88/Slovenija)

Postavi

Slovenija: S. Handanović; Brečko, Šuler, Cesar, Jokić; Radosavljević (od 90. Maroh), Kurtič, Iličić (od 84. Cvijanović), Kirm; Dedić (od 68. Kampl), Matavž. Na klopi: J. Handanović, Oblak; Kampl, Maroh, Struna, Kelhar, Cvijanović, Mertelj, Šišić, Berić, Čavušević, Pečnik.

Ciper: Kissas; Dobrašinović, Charalambous, Sielis, Charalambides (od 79. Aloneftis), Charalampous, Christou, Maragkos (od 46. Artymatas), Christofi, Demetriou, Constantinou (od 64. Efrem). Na klopi: Mastrou, Giorgallidis; Parpas, Artymatas, Aloneftis, Efrem, Mytidis, Vasileiou, Antoniades, Sotiriou.

Sodnik: Ivan Kružliak (Slovaška).

Švica : Norveška 1:1 (0:0)
Gavranović (79); Hangeland (81)

Albanija : Islandija 1:2 (0:1)
Cani (29); Bjarnason (19), Sigurdsson (81)

Komentarjev 3
  • Roman 09:56 13.oktober 2012.

    Ja, ne samo spremeniti, ampak zamenjati tega Stojanovića. Naj gre trenirat neko tretjeligaško moštvo, ne pa reprezentance. Samo spomnimo se, kako so naši zmagovali, ko so imeli Katanca, pa tudi Kek je pravi profesionalec, poln znanja, ki ga pa ...prikaži več Slaviša nikoli ne bo imel!

  • 1111 09:42 13.oktober 2012.

    Prikazana igra SLO reprezentance ne pride niti do kolen NK, Mariboru...igra brez malo življenja in želje...

  • wester62 08:07 13.oktober 2012.

    zmaga pač je, a igra-katastrofa. brez idej in taktike. samo nabijanje in še po vrhu napake katere se zgodijo ob začetku učenja nogometa. skratka neodgovorno in brez srca za slo grb. treba kar nekaj spremeniti in seveda tudi miselnost igralcev.