Šport > Nogomet
42 ogledov

Altidore bo molil za rasiste

Marko Šuler Suler Jozy Altidore Žurnal24 main
Ameriški nogometaš Jozy Altidore je postal zadnja žrtev rasističnih navijaških izpadov na nogometnih tekmah. Torkova tekma nizozemskega pokala med drugoligašem Den Boschem in prvoligašem AZ Alkmaar (0:5) je minila v znamenju rasizma na tribunah, žaljivke pa so bile namenjene Američanu v vrstah Alkmaarja.

Sodnik pokalne tekme med Den Boschem in AZ Alkmaarjem je igralce v prvem polčasu že hotel poslati v slačilnico in prekiniti tekmo, a so ga Jozy Altidore in njegovi soigralci rotili, naj se tekma nadaljuje, in se je tudi nadaljevala, AZ pa si je v gosteh v Hertogenboschu priigral uvrstitev v polfinale nizozemskega pokala.

Težave z nestrpneži na tribunah, v rasizmu so prednjačili privrženci Den Boscha, so se nadaljevale tudi po polčasu. Nestrpneži niso odnehali niti po tem, ko jih je opozoril uradni napovedovalec ter so k prenehanju neustreznega ravnanja pozivali vodilni možje domače ekipe. S početjem, ki z nogometom nima prav nobene zveze, so nestrpneži nadaljevali tudi v drugem polčasu, ko so s tribun s sneženimi kepami in ledom obmetavali stranskega sodnika, zato je glavni sodnik srečanje v 55. minuti tudi začasno prekinil.

"Še nikoli nisem doživel kaj takšnega. Kot nogometaš čutim dolžnost, da se na to ne odzovem, saj sem dobro vzgojen. Vse, kar bom storil, je, da bom molil za njih in upal, da bo kateri od njih postal boljši človek," je po tekmi povedal ameriški reprezentant, ki je zelo dobro prenesel rasistično zmerjanje z oponašanjem opičjega oglašanja.

Den Bosch se je že soočal s težavami zaradi rasističnih skrajnežev v navijaških vrstah. Skupini 50 huliganov so tako že prepovedali vstope na igrišča. Nov veliki navijaški izpad se je zgodil po veliki tragediji, ki je pretresla nizozemsko javnost, ko so mladoletni nogometaši na eni izmed kadetskih tekem do smrti pretepli sodnika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.