Šport > Nogomet
22 ogledov

Anglež, ki je osvojil Triglav

Jonathan Wilson je že leta 1984 prvič obiskal Slovenijo. Žurnal24 main
Začelo se je s počitnicami pri nas, končalo pa s knjigo o nogometu za železno zaveso. Angleški novinar in pisec dveh knjig Jonathan Wilson ima Slovenijo v malem prstu.
 

Fotomanija na Wembleyju

Spoštovani bralci in obenem navijači naše reprezentance, ki odhajate na Wembley!  Zelo bomo veseli vaših zanimivih fotografij, ki jih lahko kot MMS pošljete na številko 4224 ali pa na elektrosnki naslov sport@zurnal24.si. Najboljše bodo objavljene. 

Od kod vaše navdušenje nad vzhodnoevropskim nogometom?
Jugoslavija je bila prva tuja država, ki sem jo obiskal. Leta 1984 smo s starši dopustovali v Bohinju. Moja starša sta bila redna gosta v Sloveniji še pred mojim rojstvom, redno pa smo se vračali tudi pozneje. Bili smo v Bovcu, Portorožu, Kranjski Gori ... Leta 1992 sem skozi šolsko izmenjavo obiskal še Rusijo. Moja prva novinarska služba je bila na spletni strani Onefootball.com in sem naravno gravitiral proti zgodbam iz Vzhodne Evrope. Povsod sem si pridobil prijatelje in vzpostavil stike. Ko je Onefootball.com leta 2002 bankrotiral, sem nadaljeval delo na tem v angleškem novinarstvu zelo neraziskanem področju. Obiskal sem vseh šest bivših jugoslovanskih republik ter Madžarsko, Poljsko, Slovaško, Češko, Rusijo, Ukrajino, Belorusijo, Latvijo, Estonijo, Armenijo, Gruzijo, Azerbajdžan, Romunijo in Bolgarijo.

Kaj vas je tako pritegnilo v Sloveniji in katere nogometne tekme ste si pri nas ogledali?

K vam sem od vseh tujih držav potoval največkrat. Obožujem hrano, ki je mešanica avstro-ogrskega in italijanskega vpliva. Zelo všeč mi je okolje. Ko sem bil star sedem let, sem videl Triglav, a mi je oče takrat dejal, da sem premajhen za plezanje. Obljubil sem si, da se bom vrnil in ga osvojil. In pred štirimi leti sem se skupaj z dvema prijateljema končno povzpel nanj. O nogometu pa ... Morda je bolje, da ostaneva pri okolju.

Wilson v slovenski izbrani vrsti občuduje Novakoviča in Handanoviča. © Gregor Katič

 
Ali na področju bivše Jugoslavije navijate za katerega od klubov?
Ponavadi simpatiziram z vsemi klubi, o katerih sem kdajkoli pisal. Kar se tiče navijanja pa zame obstaja le en klub, Sunderland.

Kaj menite o trenutni slovenski državni reprezentanci? Koga izmed igralcev najbolj cenite?
Težko je ocenjevati z razdalje. Ogledal sem si gostovanje na Poljskem. Ekipa se zdi dobro organizirana in obrambno čvrsta. Pri posameznikih pa ne morem mimo Handanoviča. Pa tudi Novakoviča. Občudujem igralce, ki se postopoma prebijejo do najvišje ravni, kot je uspelo njemu, ko se je z avstrijskih travnikov prebil vse do Bundeslige.

So vas glede na vaše znanje angleški novinarski kolegi kaj spraševali o Sloveniji ali angleških medijev ne zanimamo?
Ta teden sem o slovenski reprezentanci napisal članek za Guardian, kaj več pa ne. Mislim pa, da ne gre za nezanimanje za Slovenijo, pač pa bolj za nepomembnost prijateljskih tekem. Vsi vemo, da je za Anglijo pomembno srečanje s Hrvaško, za Slovenijo pa tisto s Poljsko.

 

Wilson je tudi pisatelj

Wilson je tudi avtor dveh knjig. Behind the Curtain (Za zaveso) je opis potovanj po Vzhodni Evropi, Inverting the Pyramid (Obračanje piramide) pa raziskava evolucije nogometne taktike. Z zadnjo je bil nominiran za nagrado William Hill Sports Book of the Year.

Kateri so plusi in minusi novega Wembleyja?
Kapaciteta je seveda velik plus, neverjetno pa je tudi, da se 90 tisoč ljudi izjemno hitro razprši. Zasnova stadiona je torej odlična. Prav tako je lepo urejen del za novinarje, ljudje pa pravijo, da je pogled na igrišče dober z vseh sedežev. Glavna hiba je travnata površina, ki je v obupnem stanju. Stadion tudi nima posebnega šarma, po katerem bi se razlikoval od drugih. Čeprav je bil stari Wembley že zastarel in razpadajoč, je bil nekaj posebnega.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.