Šport > Nogomet
72 ogledov

Azzurri srečno prek Japoncev; Neymar matiral Mehičane

Neymar Marcelo Oscar Brazilija Japonska pokal konfederacij Brasilia
1/25
Reuters
V skupini A so si Brazilci z zmago nad Mehiko (2:0) že zagotovili polfinale. Na drugi tekmi so jim sledili Italijani, ki so z malce sreče v izjemnem srečanju premagali Japonsko (4:3).

Tekmo med Italijo, ki je na prvi tekmi ugnala Mehiko (2:1), in Japonsko, ki je na uvodu klonila proti Braziliji (3:0), so bolje začeli azijski predstavniki. V 5. minuti je Rjuiči Maeda streljal z glavo po predložku Šindžija Kagave, Gigi Buffon pa je žogo mirno ujel. Kagava je bil aktiven tudi deset minut kasneje, ko je njegov poizkus z razdalje italijanski vratar odbil v kot.

Rahlo premoč so fantje iz dežele vzhajajočega sonca kronali v 20. minuti, ko je podajo Mattie de Sciglia prestregel Šindži Okazaki, slednji je sam stekel proti Buffonu, ki mu ni preostalo drugega, kot da japonskega napadalca podre. Iz enajstmetrovke je bil z levo nogo povsem zanesljiv Keisuke Honda

Japonci so bili še naprej povsem enakovreden tekmec in v 32. minuti so po slabi reakciji obrambe Azzurrov, na čelu z Giorgiom Chiellinijem, podvojili prednost. Kagava je iz obrata lepo zadel žogo in jo poslal v mrežo. Po tem golu so se končno prebudili tudi naši zahodni sosedi, prihajali so precej bližje golu Eijija Kavašime. V 41. minuti je kot izvedel Andrea Pirlo, pred vrati pa je Daniele de Rossi z oddaljenosti nekaj metrov z glavo matiral japonskega čuvaja mreže. V sodnikovem dodatku je Emanuele Giaccherini stresel tudi prečko.

Izjemna tekma v drugem polčasu

Italijani so odločno krenili tudi v drugi polčas in izenačili že po petih minutah. Giaccherini je ob vzdolžni črti ukradel žogo neprevidnemu Maji Jošidi, s strani močno podal pred vrata, tam pa je z drsečim štartom Atsuto Učida okroglo usnje poslal v lastno mrežo. Le dve minuti kasneje so Azzurri že vodili. Makoto Hasebe je blokiral udarec Maria Balotellija, pri tem pa ga je žoga zadela v roko. Italijani so dobili najstrožjo kazen, ki jo je mirno izvedel "Super Mario".

Kavašima Giovinco Italija Japonska Pokal konfederacij | Avtor: Reuters Reuters
V 67. minuti je Jasuhito Endo izvedel prosti strel s strani, ostro podal pred gol Buffona, ki ga je z glavo matiral Okazaki in izenačil izid. Japonci niso popuščali in že dve minuti zatem je Honda spet dobro pretegnil italijanskega vratarja. Do konca srečanja smo nato gledali izjemno tekmo, v kateri pa so prednjačili Japonci.

V 56. minuti je Kavašima imel veliko dela, ko je najprej odbil strel Sebastiana Giovinca v kot, po katerem bi ga z glavo skoraj presenetil Chiellini. Deset minut kasneje so končno odgovorili Azijci, Kagava je s predložkom na daljšo vratnico našel Maedo, ta pa je zadel stranski del mreže. Japonci so postajali vse bolj agresivni in napadalni.

Japonci dvakrat v okvir, Italijani v gol

Vodstvu so se varovanci Alberta Zaccheronija najbolj približali v 83. minuti, ko so spet odprli italijansko obrambo, do strela je prišel Okazaki, zadel daljšo vratnico, žoga pa se je nato odbila točno na glavo Kagave, ki pa ni uspel dovolj hitro reagirati in je od tal zadel prečko. Kazen je prišla v 85. minuti. Po desni je pobegnil Claudio Marchisio, dobro podal do vtekajočega Giovinca, slednji pa je mirno zaključil mimo Kavašime. Japonci se kljub temu niso predali in že po dveh minutah spet zadeli, a gol Jošide je bil upravičeno razveljavljen zaradi "offsidea". 

Italijani so do konca vzdržali pritisk azijskih prvakov in so se tako že uvrstili v polfinale Pokala konfederacij, tako kot gostitelji Brazilci. Japonci se bodo, tako kot Mehičani, poslovili že po skupinskem delu. 

Brazilci proti Mehičanom začeli silovito

Neymar Marcelo Brazilija Mehika Pokal konfederacij | Avtor: Reuters Reuters

Srečanje med Brazilijo in Mehiko so pričakovano bolj pogumno odprli domačini Brazilci in že po dveh minutah je po levi v kazenski prostor prodrl Fred, njegova podaja pa ni našla nikogar od soigralcev. Le minuto kasneje je po prostem strelu s strani Hulk podal do Marcela, poizkus slednjega pa je bil plen mehiškega vratarja Jesúsa Corone.

Vroče je bilo spet nekaj sekund kasneje, toda gol Oscarja je bil razveljavljen zaradi dosojenega prepovedanega položaja. Nato so se v napadalnem smislu prebudili tudi Mehičani, strel Gerarda Floresa pa je bil lahek plen za Júlia Césarja.

Čudežni deček vnovčil premoč

V deveti minuti pa so domači le vnovčili premoč. Po desni je prodrl Dani Alves, podal v sredino, žogo je z glavo odbila mehiška obramba, toda točno na nogo Neymarja, ki je z volejem v bližnji kot Carioce povedel v vodstvo. V 13. minuti je Alves poizkusil s prefinjenim lobom z roba šestnajstmetrskega prostora, izkazal pa se je Corona.

Igra je morda kar malce preveč ponesla domače, ki so se v težavah znašli v 16. minuti, ko so po gneči pred vrati v zadnjem trenutku blokirali strel Giovanija dos Santosa, po napaki Marcela pa se je priložnost ponudila še Hiramu Mierju, desni bočni nogometaš pa je meril mimo vrat. El Tri so še naprej kazali zobe, po šoku uvodnih minut so začeli kontinuirano napadati proti golu Brazilije.

V 23. minuti je po dolgi podaji Freda do pozicije za strel srečno in spretno prišel Neymar, tokrat je meril čez gol. V naslednjih minutah je tempo igre malce padel. V 38. minuti je Dos Santos premešal domačo obrambo, njegov predložek pa je z glavo odbil David Luiz. Še nekaj mehiških predložkov iz prekinitev je bilo nevarnih, a gostitelji so vzdržali in na polčas odšli z minimalno prednostjo, ki pa so si jo glede na prikazano tudi pošteno zaslužili.

Neymar blestel v nadaljevanju

Tudi drugi polčas se je začel podobno kot prvi - z razveljavljenim golom Brazilcev zaradi prepovedanega položaja. Tokrat so sodniki veselje preprečili Thiagu Silvi, ki je zabil iz bližine, potem ko se je preselil v napad ob prekinitvi.

Neymar Brazilija Mehika Pokal konfederacij  | Avtor: EPA EPA
V 55. minuti je Hulk izmenjal dvojno podajo z Neymarjem in prišel povsem sam pred Corono, toda z le nekaj metrov je zgrešil bližnji kot. V sredini sta na podajo čakala Fred in Paulinho. Le nekaj sekund kasneje je priložnost zapravil še Neymar, ki je z desne meril mimo daljše vratnice Mehičanov.

V 60. minuti je David Luiz v zadnjem trenutku preprečil nevarno nizko podajo Andrésa Guardada proti Chicharitu Hernándezu, ki je bil v večjem delu tekme precej odrezan od soigralcev v napadu Mehike. Pet minut kasneje je na drugi strani izjemen prodor uprizoril Hulk, pravočasno oddal na levo do Neymarja, katerega strelu v bližnji kot pa je bil, za razliko od situacije v prvem polčasu, tokrat Corona kos.

Jô ponovil vajo

Do konca tekme smo spremljali zelo razgibano predstavo. Obe ekipi sta bili nevarni, hitri prehodi v napad in prebijanje bokov so bili stalnica na obeh straneh. Nekajkrat je za zadetek zmanjkalo le nekaj centimetrov. Za Mehiko je na oster predložek malce zamudil Chicharito, na drugi strani pa je Neymar pripravil strel Paulinhu, slednji pa je meril prek vrat.

V 93. minuti je Neymar prejel žogo na levi strani, se mimo dveh branilcev prebil v kazenski prostor, nato pa s podajo po tleh našel rezervista Jôja, ki je, tako kot proti Japonski, potrdil zmago.

Carioce so Mehiki tako zadale še 22. poraz na 35. tekmi, prvega po dveh zaporednih porazih proti El Tri, ki so bili za Brazilce usodni tudi v finalu olimpijskih iger.

Protesti v Braziliji | Avtor: Reuters Reuters
Krvav uvod v srečanje

Pred tekmo v  Fortalezi med domačo Brazilijo in Mehiko so se pred stadionom zbrali protestniki, v obračunih z varnostnimi organi pa je bilo nekaj tudi poškodovanih.

Policija je protestnikom preprečila vstop na varovano območje okrog stadiona Arena Castelão. Po poročanju nekaterih medijev je policija v boju z demonstranti uporabila tudi solzivec in gumijaste naboje, obenem pa nekaj fotografom, ki so sicer akreditirani za nogometno tekmovanje, z naperjenim orožjem preprečila, da bi poslikali dogajanje pred stadionom. Po nekaterih podatkih naj bi policija v zadnjem času dobila še 1800 mož okrepitev.

Pokal konfederacij, 2. krog:

Skupina A

(Arena Castelão, Fortaleza):
Brazilija : Mehika 2:0 (1:0)
Neymar (9), Jô (93)

(Arena Pernambuco, Recife):
Italija : Japonska 4:3 (1:2)
De Rossi (41), Učida (50/ag), Balotelli (52/11m), Giovinco (86); Honda (21/11m), Kagava (33), Okazaki (69)

Lestvica: 1. Brazilija 6 točk, 2. Italija 6, 3. Mehika 0, 4. Japonska 0.

Skupina B

četrtek ob 21.00
Španija - Tahiti

ob 00.00
Nigerija - Urugvaj

Lestvica: 1. Nigerija 3 točke, 2. Španija 3, 3. Urugvaj 0, 4. Tahiti 0. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice