Šport > Nogomet
27 ogledov

Barça in Madrid spočila adute pred El Clásicom

la liga deportivo real madrid mourinho karanka
1/20
EPA
Real Madrid je na gostovanju pri zadnjem Deportivu v končnici prišel do zmage, Barcelona pa je doma premagala Sevillo in se tako pobrala po bolečem porazu v Milanu. Valencia je po napeti končnici, ki je bila polna priložnosti, osvojila točko v Zaragozi, Mallorca pa tone vse globje. Že v petek je Real Sociedad na baskovskem derbiju slavil v Bilbau.

Madridski Real je na zanj tradicionalno neugodnem gostovanju pri Deportivu začel brez številnih sicer standardnih nogometašev. Na klopi so ostali Cristiano Ronaldo, Mesut Özil in Sami Khedira, Karim Benzema in Xabi Alonso pa nista pripotovala v Galicijo, saj Madridčane v naslednjem tednu čakata dva derbija z Barcelono.

V prvem polčasu so bili boljši domači, ki so ob doseženem golu zapravili še nekaj priložnosti. Že kmalu je zapretil Riki, domačini pa so povzročali precej preglavic gostom pri organizaciji njihovih napadov. Nato je Madrid začasno prevzel terensko premoč, toda José Callejón ni zmogel oplemenititi predložka Kakája in je z glavo močno zgrešil. Nato pa so na zelenici spet zagospodarili Galicijci. V razmaku dveh minut je dvakrat zapretil Portugalec Pizzi, prvič bil njegov volej plen gostujočega vratarja, drugič pa je za las zgrešil. Edini gol v prvem polčasu je padel po protinapadu domačih v 35. minuti, ko je Riki presenetil Diega Lópeza z močnim strelom v njegov krajši kot, gostujoči vratar bi lahko posredoval bolje.

Pizzi je bil blizu gola zopet v 41. minuti, ko je prodrl po levi strani in izvrstno sprožil v daljši kot, že premagal Lópeza, a je bil na golovi črti pripravljen Marcelo, ki je z glavo izbil žogo. Dve minuti zatem je še enkrat poskušal Riki, v 45. minuti pa je madridski vratar ubranil strel Bruna Game, tako da se je prvi polčas končal z izidom 1:0.

V drugem delu druga zgodba

V 57. minuti se je José Mourinho odločil za kar trojno menjavo, namesto Luke Modrića, Michaela Essiena in Marcela so na zelenico prišli Cristiano, Khedira in Özil. Madrid je v drugem polčasu zaigral precej bolj odločno in agresivno, kar se je hitro odrazilo v nekaj obetavnih situacijah za goste, toda Gonzalo Higuaín in Kaká nista uspela zadeti, Cristiano pa ni izkoristil obetavnega prostega strela. Po nekaj zapravljenih priložnostih je premoč Madrida v 72. minuti kronal Kaká in z lepo odmerjenim strelom premagal Daniela Aranzubio z okrog 17 metrov.

la liga deportivo real madrid kaka | Avtor: EPA EPA
Pet minut zatem je Cristiano lepo prodrl po levi strani v samo srce kazenskega prostora, a je Aranzubia posredoval izjemno in odbil žogo v kot. Tri minute kasneje je "CR7" z glavo za las zgrešil okvir vrat. V 88. minuti pa smo videli še eno mojstrovino Kakája, ki je poslal prekrasno globinsko podajo Cristianu, slednji pa je "iz prve" oddal do Higuaína, ki mu ni bilo težko zadeti praznih vrat. To je bil 100. gol "Pipite" v dresu Los Blancos.

V sodniškem dodatku je v manj kot minuti dva rumena kartona po lastni neumnosti prejel Ángel Di Maria, ki tako ne bo mogel nastopiti na prvenstvenem dvoboju proti Barceloni naslednji teden. Ostalo je 2:1 in Madrid je prišel šele do svoje druge zmage v zadnjih 21 nastopih na El Riazorju.

la liga barcelona sevilla messi rakitić | Avtor: EPA EPA
Barcelona se je pobrala

Domača Barcelona - ki je tako kot Real Madrid spočila nekatere najboljše igralce za pokalno preizkušnjo med tednom - je prvič zapretila v 3. minuti, ko je Leo Messi našel Andrésa Iniesto v kazenskem prostoru, domači vezist pa se je zapletel in branilci Seville, ki sicer zaradi Cope del Rey tudi ni nastopila v popolni zasedbi, so njegov strel še prevočasno blokirali. V 22. minuti je Messi prišel do lepe pozicije za strel na desni strani kazenskega prostora, toda njegov poizkus z desnico je zanesljivo odbil vratar gostov Beto. Omeniti velja še dejstvo, da je imel "La Pulga" v prvih 35 minutah na voljo kar tri proste strele iz zelo ugodnega položaja (okrog 20 metrov od gola rahlo z desne strani - idealno za levičarja), toda enkrat je meril v živi zid Andaluzijcev, dvakrat pa je sprožil precej čez gol.

Sevilla je povedla praktično prvič, ko je prišla pred gol Kataloncev. Po visokem predložku Cokeja z desne strani je pred vrati najvišje skočil Alberto Botía - sicer otrok Barçe - in premagal Victorja Váldesa. V naslednji minuti je bilo zopet vroče pred Betom, a Sevilla se je rešila z izbijanjem v kot, Blaugrana pa ni unovčila niti izvrstnega prodora Inieste, ki je po levi strani prodrl skoraj čisto do gola gostov, a pred vrati ni bilo nikogar, ki bi žogo nato le potisnil v mrežo. Prvi polčas se je tako končal z minimalnim vodstvom Seville.

Messi zabil že svoj 38. gol v letošnjem prvenstvu

V drugem polčasu je Barça hitro izenačila, in to na precej netipičen način. Dani Alves je poslal visok in natančen predložek z desne strani, pred golom pa se je najbolje znašel David Villa in z glavo ugnal Beta za izenačenje. Že v naslednji minuti je Jesus Navas zamudil priložnost za novo vodstvo Seville, to pa se je gostom maščevalo v 60. minuti, ko je akcijo Cristiana Tella in Messija slednji rutinirano zaključil in popeljal Katalonce v vodstvo. V 67. minuti je imel dobro priložnost za izenačenje Ivan Rakitić, toda žogo je z okrog desetih metrov poslal mimo gola Blaugrane. Zato pa je Hrvat v 75. minuti z lepo podajo v izvrstno priložnost spravil Alvara Negreda, ki je prišel sam pred Váldesa, a njegov poskus je zletel čez gol.

Ko je po zaostanku Sevilla zaigrala bolj ofenzivno je brž povzročila veliko preglavic Barceloni, ampak tudi domači so na drugi strani imeli več prostora in so bolj pogosto ogrožali Beta. V 85. minuti bi lahko Messi zabil še drugič na tekmi, toda okroglo usnje se je po njegovem strelu odkotalilo mimo leve vratnice. V 88. minuti so Andaluzijci krenili v bliskovit protinapad, ki pa ga je nato pokvaril Navas s preslabo podajo. V 90. minuti je Messi lepo zavrnil žogo na vrh kazenskega prostora do Tella, slednji pa je meril precej čez gol. Do konca tekme se izid ni več spremenil in Barcelona je zabeležila še eno zmago v letošnji La Ligi.

Španska liga, 25. kolo:

Athletic Bilbao : Real Sociedad 1:3 (1:1)
Gomez (30); Griezmann (34), Agirretxe (67), Vela (77)

Mallorca : Getafe 1:3 (1:0)
Dos Santos (24); Castro (71/11-m), Adrian Colunga (83, 86)

Zaragoza : Valencia 2:2 (2:1)
Apoño (5/11-m), Postiga (32); Jonas (36, 69)
RK: Leo Franco (78)

Deportivo La Coruña : Real Madrid 1:2 (1:0)
Riki (35), Kaká (72), Higuaín (88)
RK: Di María (91/Madrid)

Barcelona : Sevilla 2:1 (0:1)
Villa (52), Messi (60); Botía (42)

Rayo Vallecano : Valladolid 1:2 (0:0)
Mass (72); Mass (71/a.g.), Manucho (79)

Celta Vigo : Granada 2:1 (1:1)
Aspas (24), Bermejo (80); Ighalo (28)

Atlético Madrid : Espanyol 1:0 (1:0)
Falcao (38/11-m)
RK: Gabi (45/Atlético)

Ob 21.00:
Real Betis - Málaga

Ponedeljek ob 21.00:
Levante - Osasuna

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.