Šport > Nogomet
62 ogledov

Barca na zatožni klopi zaradi Neymarja

Neymar EPA
Nekdanji predsednik kluba in njegov naslednik se bosta morala braniti pred obtožbami o utaji davkov, do katere naj bi prišlo ob kontroverznem prestopu napadalca Neymarja

Sodnik José de la Mata je odločil, da se bo moral velikan FC Barcelona skupaj z nekdanjim in sedanjim predsednikom, Sandrom Rosellom ter Josepom Mario Bartomeujem, na sodišču braniti obtožb o davčni utaji, ki naj bi se pripetila ob prestopu napadalca Neymarja iz brazilskega Santosa poleti leta 2013.

De la Mata je v sredo popoldne potrdil, da bodo trenutnemu predsedniku Bartomeuju in njegovemu predhodniku Rosellu sodili zaradi domnevnih nepravilnosti pri potrjevanju dejanske cene prestopa, ki so ga prijavili kot veliko cenejšega, kot je dejansko bil.

Prihod kapetana brazilske reprezentance in razkrivanje nepravilnosti je Rosella leta 2014 primoralo v odstop. Obtožbe izvirajo iz izplačil številnim v prestop vpletenim osebam in davkov, ki so zaradi tega nastali. Štirideset milijonov evrov so denimo v klubu plačali podjetju N&N, ki je v lasti nogometaševega očeta.

Barcelona je vse od začetka trdila, da je za Brazilca plačala 57,1 milijona evrov, toda kasnejša revizija je pokazala, da se je cena približala 86 milijonom, a naj bi bila dejanska številka (z upoštevanjem vseh "tretjih oseb", vpletenih v prestop) še za vsaj 20 milijonov evrov višja.

Bartomeu je v tem mesecu zatrdil, da sodni proces ne bo vplival na njegovo kandidaturo na poletnih volitvah, toda najnovejši razvoj dogodkov gotovo ne bo prav nič pripomogel k ponovni izvolitvi, še posebej zdaj, ko se na ponovni pohod na čelo kluba pripravlja nekdanji predsednik Joan Laporta.

Barcelona je januarja razkrila vse podrobnosti Neymarjevega prestopa. Tožilstvo je zahtevalo zaporno kazen in predlagalo sedem let in šest mesecev za Rosella, za njegovega nekdanjega podpredsednika Bartomeuja pa dve leti in tri mesece – klubu medtem grozi denarna kazen v višini 11,4 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.