Šport > Nogomet
20 ogledov

Barça še živi: dva avtogola in Messi za preobrat na Madrigalu

Pizzi Simeone Atletico Valencia španski pokal
1/23
EPA
Atlético je s prvo zmago na Mestalli (0:1) po letu 2003 storil nov velik korak k naslovu. Athletic Bilbao si je z zmago proti Sevilli (3:1) praktično že zagotovil Ligo prvakov. Villarreal je z Bojanom Jokićem gostil Barcelono in po dramatični tekmi ostal brez točk (2:3).

Madridski Atlético v zadnjih letih nikakor ni mogel do zmage v gosteh pri Valencii, a tokrat je šlo Colchonerosom v prid dejstvo, da so netopirji ostali praktično brez prvenstvenih ambicij. Obe moštvi sredi tedna čaka evropski polfinale: ekipa Diega Simeoneja bo v sredo na Stamford Bridgu igrala povratno tekmo polfinala Lige prvakov, Valencia pa bo v četrtek gostila Sevillo za preboj v finale Evropske lige. Na tekmi, ki so ji ton dajali številni navijači gostov, so po zanje tipični predstavi slavili Madridčani (0:1).

Atléti vnovčili napako obrambe

Srečanje se je začelo z bolj odločno igro Valencie. Domači so prišli tudi do prve priložnosti na tekmi, Francisco "Paco" Alcácer je sprožil za las mimo leve vratnice. V 12. minuti je po lepi samostojni akciji odgovoril David Villa in meril za las mimo vrat. Sredi polčasa je zapretil Diego Costa, še večjo priložnost pa je zapravil Koke (po predložku Coste), ki je meril čez gol. 

Valencia je imela rahlo pobudo v polju, toda bolj nevarni so bili gostje, ki so prelomen zadetek dosegli v 43. minuti. Gabi je poslal dolgo žogo čez obrambo, prvi je bil pri njej Raúl García in jo z glavo, s hrbtom obrnjen proti golu, poslal v mrežo prek Vicenteja Guaite, ki je nerazumljivo stekel daleč iz svojih vrat.

Costa zapravil dve "smrtni"

Tudi drugi polčas se je začel s pobudo domačih, vendar pa je bil Atlético tisti, ki je zapravil "match žogo". Costa, ki so mu najprej zaradi neupravičeno doseženega prepovedanega položaja sodniki vzeli lepo priložnost, je v protinapadu ob zaspani obrambi netopirjev prišel povsem sam pred Guaito (imel je ogromno časa) in nato le nastreljal domačega vratarja. Valencia je bila nevarna v 64. minuti, ko je predložek Pabla Piattija na drugo vratnico ujel Jonas in z glavo uspel zadeti okvir, malce pred črto pa je njegov poskus odbil Filipe Luís. Na drugi strani je po kotu najvišje skočil Diego Godín, a sprožil brez prave moči.

Domači trener Juan Antonio Pizzi je aktiviral vse razpoložljive napadalne moči na klopi, Simeone mu je odgovoril z menjavami v obratni smeri. Številni navijači gostov, ki so na Mestallo pripotovali v upanju novega koraka k desetemu ligaškemu naslovu, so v naslednjih minutah kar nekajkrat zatrepetali. Sofiane Feghouli je po odbtiku s polvolejem meril za las mimo daljše vratnice že premaganega Thibauta Courtoisa, nato pa je Alcácer nameril čez vrata iz 18 metrov.

Gostje preživeli zaključne minute

Costa je imel na drugi strani po še enem hitrem protinapadu še eno "smrtno" priložnost. Gabi ga je našel z domiselno globinsko podajo, brazilski Španec je že obšel Guaito, ki pa je še uspel blokirati strel napadalca in zagotovil napeto končnico. V sodnikovem dodatku je Juanfran po napaki Gabija moral ostro prekiniti protinapad domačih, s podplatom je s hrbta podrl nasprotnika in dobil direktni rdeči karton. Kljub temu so se gostje brez večjih težav ubranili in ostali prvi favoriti za državni naslov, od katerega jih sedaj ločita le še dve zmagi.

Athletic Bilbao Sevilla BBVA | Avtor: EPA EPA
Baski na pragu Lige prvakov

Nogometaši bilbajskega Athletica so si rutinirano praktično že zagotovili četrto mesto, ki pelje v kvalifikacije za Ligo prvakov. V neposrednem dvoboju so Baski ugnali Sevillo (3:1) brez večjih težav.

Domači so povedli že v četrti minuti, ko je po napaki gostujoče obrambe direktno iz kota zadel Markel Susaeta. Prvi polčas je minil ob živčni in intenzivni igri na obeh straneh, bližje golu pa so bili gostitelji. Svojo prednost so oplemenitili kmalu po začetku nadaljevanja. Andoni Iraola je prodrl po desni in na drugi vratnici našel Ikerja Muniaina, ta pa je z volejem podvojil prednost. 

Unai Emery je aktiviral tudi Ivana Rakitića (Hrvata je sicer hranil za povratno tekmo polfinala Evropske lige proti Valencii), in prav nekdanji nogometaš Schalkeja je bil še najbližje znižanju. Toda v 72. minuti je svoj drugi rumeni karton prejel Sevillin branilec Diogo Figueiras, minuto kasneje pa je Ander Herrera z glavo, po novem lepem predložku Iraole, odločil zmagovalca. Andaluzijcem je vseeno uspelo doseči častni zadetek, pod katerega se je podpisal Kevin Gameiro.

Villarreal Barcelona BBVA | Avtor: EPA EPA
Jokić začel proti Barceloni

Nogometaši Villarreala (Bojan Jokić je začel v prvi postavi) so na zelenico prišli z majicami, na katerih je bil napis "Za vedno Tito", seveda v čast preminulega bivšega trenerja Barcelone. Številni igralci Blaugrane so bili med minuto molka na robu solz. Po počastitvi spomina na Tita Vilanovo pa se je vljudnost domačih do gostov končala. Katalonci so s svojo tipično igro prevladovali v polju, rumena podmornica pa je grozila iz protinapadov in skušala na vsak način zagreniti življenje aktualnim prvakom.

Na začetku tekme je bil pri Barçi aktiven predvsem Dani Alves, toda predložki Brazilca niso našli naslovnika. Strel Xavija z razdalje in blokiran poskus Alexisa Sáncheza nista bila preveč veliki grožnji za Sergia Asenja. Slednji se je izkazal v 16. minuti, ko je z nogami ubranil nevaren udarec Lea Messija po Argentinčevem tipičnem prodoru. Kmalu zatem se je pri domačih poškodoval Jérémy Perbet, nadomestil ga je Jonathan Pereira. Španski ofenzivni vezist je hitro zapretil z močnim strelom, Joséja Manuela Pinta pa je rešil kar eden od domačinov, ki je "blokiral" strel.

Rumena podmornica je hitro še enkrat zapretila, ko je "šolarček" Barcelone Giovani dos Santos malce zamudil na nizko podajo Canija. Zatem se je pri Villarrealu poškodoval še Tomás Pina, zamenjal ga je Javier Aquino. V zaključku polčasa je bilo pestro pred obema goloma. Najprej je strel Xavija po lepi akciji gostov v zadnjem trenutku ustavila obramba, na drugi strani pa je neverjetno priložnost zapravil Aquino. Rezervist se je, po krasni akciji na levi, znašel povsem sam deset metrov od gola, čeprav je slabo zadel žogo je bil Pinto brez moči, z drsečim startom pa ga je rešil Marc Bartra. V zadnji minuti prvega dela pa je Villarreal povedel. Jokić je na levi oddal do Pereire, ta pa je s fantastično globinsko podajo našel Canija, ki je ugnal Pinta za vodstvo po polčasu.

Dva avtogola in Messi za preobrat

Tudi drugi polčas se je začel s prevlado Barcelone, dva poskusa Messija sta ostala neizkoriščena. Villarreal je prednost povišal po prvem pravem napadu v nadaljevanju. Aquino je stekel v protinapad po desni in s predložkom našel Manuja Triguerosa, ta pa je z izjemnim strelom z glavo matiral Pinta. Hitro je skušal odgovoriti Andrés Iniesta, toda rahlo zgrešil.  Če Katalonci sami niso našli poti v mrežo, pa so jim na pomoč priskočili kar domači branilci. Po prodoru Alvesa na desni v 65. minuti je Brazilec močno udaril po žogi, žoga je pred vrati v peto (ne)srečno zadela Gabriela Paulisto in končala v mreži.

Pritisk Barcelone se je povečal, a do 78. minute je Asenjo živel dokaj mirno, kljub konstantnemu kombiniranju okrog njegovega kazenskega prostora. 12 minut pred koncem rednega dela pa so se domači še enkrat "ustrelili v koleno". Visok predložek z desne je spet poslal Alves (malo prej je ob njegovem izvajanju kota na igrišče sramotno priletela banana, Brazilec pa je reagiral izjemno in si celo privoščil ugriz), z glavo pa je svojega vratarja ugnal Mateo Musacchio

Gostje so začutili priložnost, domači pa so bili v šoku. Logična posledica je bil zadetek za popoln preobrat, dosegel pa ga je Messi. Po kombinciji na desni je Argentinca zaposlil Cesc Fàbregas, Messi pa je s polvolejem zagotovil tri točke Blaugrani. Do konca je Villarreal poskušal priti vsaj do točke, a ni več resno zapretil, tako da se bo morala rumena podmornica še potruditi za preboj v Evropsko ligo. Barcelona je medtem obdržala možnosti, da ubrani državni naslov.

Španska liga, 35. kolo:

Elche : Levante 1:1 (0:0)
Boakye (63); Ángel (74)

Granada : Rayo Vallecano 0:3 (0:0)
Ñíguez (54), Larrivey (59), Fernández (86)
RK: Brahimi (52/Granada)

Getafe : Málaga 1:0 (1:0)
Colunga (7)
RK: Marica (37/Geta); Angeleri (77/Málaga)

Real Madrid : Osasuna 4:0 (1:0)
Ronaldo (6, 52), Ramos (60), Carvajal (83)

Real Betis : Real Sociedad 0:1 (0:0)
Vela (48/11-m)

Espanyol : Almería 1:2 (1:0)
Stuani (42); Vélez (69), Suso (72)
RK: Stuani (48), López (90/oba Espanyol)

Valencia : Atlético Madrid 0:1 (0:1)
Raúl García (43)
RK: Juanfran (92/Atléti)

Athletic Bilbao : Sevilla 3:1 (1:0)
Susaeta (4), Muniain (53), Herrera (73); Gameiro (79)
RK: Figueiras (72/Sevilla)

Villarreal : Barcelona 2:3 (1:0)
Cani (45), Trigueiros (55); Paulista (65/ag), Musacchio (78/ag), Messi (82)
Jokić (Villarreal) je odigral celo tekmo.

Celta Vigo : Real Valladolid 4:1 (2:0)
Nolito (38, 46), Charles (39), Mitrović (49/a.g.); Manucho (75)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.