Šport > Nogomet
17 ogledov

Po prvih tekmah v prednosti Benfica in Sevilla

Ezequiel Garay
1/15
Reuters
Na sporedu sta bili prvi polfinalni tekmi evropske lige, ki sta se končali v prid domačinov. Benfica z 2:1 ugnala Juventus, Sevilla pa z 2:0 Valencio.

Benfica - Juventus | Avtor: Reuters Reuters
Lizbona je bila prizorišče prve polfinalne tekme na obračunu med Benfico in Juventusom. Na vratih domačega moštva tokrat ni bilo slovenskega reprezentanta Jana Oblaka, ki je letos z imenitno formo prepričal vse nogometne strokovnjake, ampak je njegovo mesto zasedel Artur. Kljub temu se je lahko po tekmi veselil, saj so njegovi soigralci slavili z 2:1 in tako naredili velik korak proti mestu v torinskem finalu. 

Da na stadionu de Luz nobeni gostujoči ekipi ni lahko, so domači potrdili po vsega slabih dveh minutah igre. Priborili so si kot, po predložku pa je najvišje skočil branilec Ezequiel Garay in ob ne najbolj prepričljivi reakciji Gianluigija Buffona Benfico popeljal v vodstvo. Nogometaši Juventusa so v naslednjih minutah zaigrali malce bolj napadalno, kar je omogočilo hiter protinapad domačih v 10. minuto, ko je Miralem Sulejmani z leve strani streljal mimo gostujočih vrat. 

Juventus neuspešno trkal na domača vrata

Juventus je v nadaljevanju imel več posesti, a so si nevarnejšo priložnost pripravili šele po dobre pol ure tekme. Po podaji v kazenski prostor je žoga prišla do Stephana Liechtsteinerja, ki pa je iz prepovedanega položaja sam pred vratarjem Arturjem z glavo streljal mimo vrat. Do konca prvega polčasa drugih priložnosti ni več bilo in domači so na odmor odšli z minimalno prednostjo. 

Drugi polčas so odločneje začeli Italijani, ki so po devetih minutah igre pod hud preizkus postavili Brazilca na vratih Portugalcev. Artur pa se je izkazal in s parado preprečil izenačenje. Tudi v nadaljevanju so se domači predvsem branili in nekajkrat so se morali pošteno potruditi, da se kakšna od akcij gostov ni končala z zadetkom ali nevarnejšim strelom. 

Lima odgovoril na Tevezov zadetek

Carlos Tevez | Avtor: Reuters Reuters
Pritisk Juventusa pa se je vendarle obrestoval v 73. minuti. Po lepi akciji je žoga pristala na nogi povratnika Carlosa Teveza, ta pa je iz bližine hladnokrvno premagal Arturja in s prvim evropskim zadetkom po petih letih svoji ekipi priskrbel izenačenje in pomemben zadetek v gosteh. To pa je nekoliko podžgalo domačine, ki so po lepi akciji po imenitnem strelu Lime ponovno prevzeli vodstvo. 

Prav kmalu bi se lahko veselili še višjega vodstva, a je na srečo črno-belih strel Lazarja Markovića švignil mimo njihovih vrat. Tudi Juventus je še imel svoje priložnosti, a nekaj nezbranosti domačih branilcev niso uspeli izkoristiti. Tako so se ob koncu domači veselili zmage, ki jih pelje blizu finala, a tudi Juventus po zaslugi zadetka v gosteh ni niti približno odpisan in bo lahko na domačem igrišču nadoknadil zamujeno. 

Sevilla naredil velik korak proti finalu

Še preden se je odigrala prva polfinalna tekma je bilo jasno, da bo Španija na finalu evropske lige imela svojega predstavnika. Žreb je namreč določil, da se oba njihova predstavnika med seboj merita že v polfinalu. Po prvi tekmi pa vse kaže, da bo ta čast priapdla Sevilli, ki je z 2:0 ugnala Valencio na tekmi, na kateri so pravico delili slovenski sodniki z Damirjem Skomino na čelu. Andaluzijci so tako razveselili trenerja Unaija Emeryja, ki je svojo nekdanjo ekipo postavil na rob izpada. 

Domača Sevilla, ki je v šestnajstini finala tega tekmovanja izločila Maribor, je bila v začetku tekme nekoliko boljši nasprotnik od Valencie, a si lepše priložnosti, z izjemo nekaterih strelov z razdalje, ne eni ne drugi niso pripravili. Potem pa je Ivan Rakitić v 33. minuti iz prostega strela žogo poslal v zkaenski prostor. Ta je bila podaljšana do Stephana Mbie, ki jo je s peto pospravil v mrežo medtem ko so se gostujoči nogometaši upravičeno razburjali na slovenske sodnike, saj so ti spregledali prepovedan položaj Kamerunca

Šah mat v treh minutah

Sevilla | Avtor: Reuters Reuters
Zadetek je Andaluzijcem dal vetra v jadra, saj so za povišanje vodstva potrebivali vsega tri minute. Po lepi in hitri napadalni akciji je bil Carlos Bacca tisti, ki je meril dovolj natančno za drugi zadetek domačih. Izid bi lahko bil ob polčasu še višji, saj so ob prostem strelu Seville branilci Valencie pozabili na enega od domačih nogometašev, goste pa je rešil vratar Vicente Guaita.

Začetek drugega polčasa ni ponudil veliko zanimivega za gledalce. Nogometaši Valencie so krenili po pomemben zadetek v gosteh, a so jih domači branilci precej zlahka ustvaljali preden bi ti prišli do nevarnejše priložnosti. V zadnjih minutah so si gostje vendarle priigrali nekaj nevarnih strelov, a je domačim tudi okvir vrat pomagal zadržati mrežo nedotaknjeno, na drugi strani pa so lepo priložnost po novi izjemni podaji Rakitića zapravili tudi domači, ki pa so se veselili prepričljive zmage. 

Evropska liga (polfinale), prve tekme:

Benfica : Juventus 2:1 (1:0)
Garay (2), Lima (84); Tevez (73)
Oblak (Benfica) je tekmo presedel na klopi za rezerve. 

Sevilla : Valencia 2:0 (2:0)
Mbia (33), Bacca (36)

Povratni tekmi bosta na sporedu 1. maja. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.